Domov News DS 9: Francúzi ukázali, ako si predstavujú skutočný luxus

DS 9: Francúzi ukázali, ako si predstavujú skutočný luxus

DS 9

Nový francúzsky sedan DS 9 je takmer päť metrov dlhý, v najvýkonnejšej verzii bude mať 360 koní a v plug-in hybridnom prevedení sa zas môže pochváliť 50-kilometrovým dojazdom.  A nebude chýbať ani červená koža, masážne sedadlá a prémiové audio so 14 reproduktormi.

Nová vlajková loď automobilky DS s označením DS 9 je zaujímavá hneď z niekoľkých dôvodov. Je to sedan, k tomu plug-in hybrid a s dĺžkou takmer päť metrov vychádza z predĺženého čínskeho modelu Peugeot 508L.

DS 9

Z jeho, skoro trojmetrového, rázvoru budú najviac profitovať cestujúci vzadu. Tí sa v luxusných sedadlách z kože Nappa alebo Alcantary môžu nechať masírovať, ich vyhrievanie a klimatizovanie je samozrejmosťou. Celý interiér je ladený naozaj luxusne. Kožou je potiahnutá palubná doska a aj stredová lakťová opierka, v strede prístrojovej dosky sú umiestnené hranaté hodinky v retro-štýle, trochu pripomínajúce Rolls-Royce. V interiéri je aj ambientné osvetlenie a mal by byť dokonale odhlučnený. Tým pádom nebude najmenší problém vychutnať si prémiové audio Focal so 14 reproduktormi.

DS 9

Auto na trh príde aj ako plug-in hybrid s dojazdom na batériu (podľa WLTP) 50 km a kombinovaným výkonom 165 kW (225 koní). Najvýkonnejšia verzia však ponúkne až 265 kW (360 koní), doplnená bude pohonom 4×4. Všetky motorické varianty, dostupné pri zahájení predaja, budú kombinované s 8-stupňovým automatom.

Nie je to len o dizajne

Z technologických vychytávok treba spomenúť napríklad systém Active Scan Suspension. Ten poznáme už z DS 7 Crossback. Pomocou kamery monitorujúcej vozovku pred vozidlom, kontroly svetlej výšky a akcelerometrov upravuje tlmenie a odpruženie každého kolesa zvlášť. Vo výbave sú aj Matrix LED svetlá, zaujímavé sú však aj zadné, pripomínajúce rybie šupiny. A keď sme už pri svetlách, v hornej časti zadného okna, presnejšie v lište, ktorá ho rámuje, nájdeme ešte obrysové svetlá.

A nesmieme zabudnúť ani na pokročilé asistenčné systémy. Nechýba adaptívny tempomat, s ktorým môže auto úplne zastaviť, DS 9 je schopný aj čiastočne autonómnej jazdy a tiež vie sám aj zaparkovať – pozdĺžne aj priečne.

Sedan DS 9 je navrhnutý ako globálny, čo značí, že sa dostane aj na náš trh, stane sa tak pravdepodobne koncom tohto roku. Prednosť totiž dostane čínsky trh, kam tento model zavíta už v polovici tohto roku.

https://youtu.be/9XobIwIvI_A

V každom prípade – naživo si ho budeme môcť už onedlho pozrieť v Ženeve. A keďže už vieme, aké sú ceny modelov DS 3 a DS 7, sme naozaj zvedaví kam sa vyšplhá cena tohto prémiového sedanu, rozmermi patriaceho do vyššej strednej triedy.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Octavia vstupuje na slovenský trh. Bude drahšia ako predchodca
Nasledujúci článokOdolný materiál do auta, ktorý zvládne akúkoľvek záťaž
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.