Pred niekoľkými mesiacmi dosiahli skupiny FCA a PSA dohodu o fúzii s cieľom vytvoriť štvrtého najväčšieho výrobcu automobilov. Názov novej spoločnosti je Stellantis.

Stellantis, ktorá spojí PSA a FCA do jedného celku, sa bude používať iba ako firemná značka, pretože všetky tieto automobilky si chcú udržať svoju vlastnú identitu, ktorú zákazníci poznajú desaťročia. Očakáva sa, že spojenie dvoch gigantov prebehne začiatkom budúceho roka.

Peugeot 2008 - Stellantis

Pred dokončením celého procesu zlúčenia musia FCA a PSA získať súhlas Európskej komisie, nakoľko výsledná skupina bude mať obrovskú prevahu v sektore ľahkých úžitkových vozidiel. V súčasnosti je suma predaja oboch spoločností výrazne pred konkurenciou, v Európe majú 34 % podiel. Preskúmanie možného oligopolu sa skončí v októbri 2020. Hoci 34% podiel na trhu nie je dosť vysoký na to, aby sme hovorili o oligopole, na kľúčových trhoch, ako je francúzska alebo talianska Stellantis, by mal byť tento podiel až 45%-48%.

A to je práve cieľom fúzie – zvýšiť konkurencieschopnosť FCA a PSA na trhu, ktorý je uprostred prechodu na elektrickú mobilitu. To je oblasť, v ktorej majú v súčasnosti Francúzi veľkú výhodu pred talianskymi Američanmi, čo dokazuje široká škála elektrických modelov (Peugeot e-208 a e-208, Citroën ë-C4, Opel Corsa-e a Mokka-e, DS 3 Crossback E-TENSE atď.).

Zlúčenie FCA a PSA bude niesť názov Stellantis
Zdroj: citroen.com

Hoci fúzia by sa mala reálne dokončiť začiatkom roku 2021, stále budeme musieť počkať niekoľko rokov, kým uvidíme prvé synergie medzi oboma výrobcami. Napríklad do polovice desaťročia, pretože žiadna značka FCA nemá modely založené na platformách ako CMP a PSA EMP2. O vzniku automobilového megakoncernu sníval už Sergio Marchionne, ktorý sa ho nedočkal. Jeho idea však zjavne nezapadla prachom. Cieľom spolupráce medzi FCA a PSA je predovšetkým ušetrenie nákladov pri vývoji nových technológií.

Na čele správnej rady novej skupiny bude predseda správnej rady FCA John Elkann. Výkonný riaditeľ PSA Carlos Tavares by mal túto funkciu zastávať aj naďalej. Skupina PSA-FCA bude registrovaná v Holandsku a pôsobiť bude na burzách v Paríži, Miláne a New Yorku, pričom jej centrály budú vo Francúzsku, Taliansku a USA.

Zdroj: CNN

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokElektrický Nissan Ariya v sebe nesie prvky z modelov Patrol a GT-R
Nasledujúci článokBYD Han EV je najhoršia nočná mora Tesly, zaujme aj cenou