Domov News Ford promuje F-150 Raptor R hororovým videom. Jeho výkon je viac než...

Ford promuje F-150 Raptor R hororovým videom. Jeho výkon je viac než diabolský

Púštny predátor s ohromujúcim výkonom je pripravený zdolávať tie najnáročnejšie prašné cesty vo veľkom štýle. Celosvetovo najznámejší a najpredávanejší pick-up dostal verziu, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších zákazníkov.

Srdcom Raptora R je 5,2-litrový preplňovaný benzínový vidlicový osemvalec, ktorý poskytuje výkon až 710 koní a krútiaci moment 868 Nm. Táto pohonná jednotka pochádza z Mustangu Shelby GT500, v ktorom produkovala obscénnych 770 koní, no pre potreby Raptora bola optimalizovaná, keďže predsa len je jeho zameranie odlišné. Ford prekalibroval kompresor a nainštaloval novú remenicu. Optimalizoval tak jeho výkon pre použitie v teréne. Zvýšil krútiaci moment v dolnom a strednom rozsahu, takže Ford F-150 Raptor R ponúka vyšší výkon pri rýchlostiach, pri ktorých vodiči trávia väčšinu času.

Aby sa zachovala extrémna odolnosť v teréne, Ford upravil pôvodné výfukové potrubie. To je teraz vyhotovené z liatej nehrdzavejúcej ocele a jeho aktívna klapka má 4 režimy (Normal, Sport, Quiet a Baja). Motor má špecifický chladič oleja aj filtra. Hlbšia olejová vaňa umožňuje autu zdolávať prudšie kopce. Aby sa motoru lepšie dýchalo, objem nasávaného vzduchu sa zvýšil o 66 % prostredníctvom širšieho otvoru vzduchu a vzduchového filtra s vyšším prietokom a vyššou účinnosťou.

Centrom pozornosti podvozok

Krútiaci moment prenáša na kolesá 10-stupňová automatická prevodovka SelectShift s vylepšenou kalibráciou. Predná náprava má robustnejšie zavesenie s vyššou pevnosťou a hliníkový hnací hriadeľ s väčším priemerom. Špeciálne vyladený menič krútiaceho momentu s odolným tlmičom turbíny poskytuje hladší pocit z hnacieho ústrojenstva pri jazde na ceste aj v teréne. Päťprvkové zadné odpruženie obsahuje mimoriadne dlhé vlečené ramená na lepšie udržanie polohy nápravy na nerovnom teréne, Panhardskú tyč a 24-palcové vinuté pružiny.

Sofistikované tlmiče FOX Live Valve sú vyladené tak, aby vyvážili kvalitu jazdy a kontrolu nakláňania na ceste aj v teréne. Tieto elektronicky riadené tlmiče využívajú snímače výšky odpruženia a ďalšie snímače na nezávislé monitorovanie terénnych podmienok, a to až stokrát za sekundu. Podľa toho upravujú ladenie odpruženia. Zdvih tlmičov je vpredu 330 mm a vzadu 358 mm. Svetlosť podvozka je 333 mm a Raptor R štandardne obúva 37-palcové terénne pneumatiky.

V kabíne sa nachádzajú sedadlá Recaro čalúnené kombináciou čiernej kože a Alcantary. Športový pocit ďalej umocňujú imitácie uhlíkových vlákien na dvierkach priehradky a na  hornej časti prístrojovej dosky.

Ford F-150 Raptor R sa začne vyrábať koncom roka 2022 v americkom Dearborne. Predávať sa bude za základnú cenu 110-tisíc dolárov.

https://www.youtube.com/watch?v=1h0k8LqKZoM

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRETRO: Mazda predstavuje svoj nový model “kufrové auto”
Nasledujúci článokNemusíte ísť do Dubaja: Polícia Českej republiky si zaobstarala Ferrari.

1 COMMENT

Comments are closed.