Domov Elektromobilita Peugeot e-208 s vyšším dojazdom a nižšou spotrebou energie

Peugeot e-208 s vyšším dojazdom a nižšou spotrebou energie

Peugeot ďalej vylepšuje parametre a každodennú použiteľnosť elektrickej verzie modelu 208, ktorý sa vyrába na Slovensku. Po optimalizácii na konci roka 2021, ktorá zvýšila jeho dojazd o  22 km, bude e-208 v roku 2023 profitovať z nového elektromotora a nižšej spotreby energie. 

Do Peugeotu e-208 sa presťahuje nová pohonná sústava pripravovaná pre Peugeot e-308. Výkon Peugeotu e-208 tak poskočí zo 100 kW (136 k) na 115 kW (156 k). Krútiaci moment zostane rovnaký, 260 Nm. Zlepšenou účinnosťou sa zníži priemerná spotrebu energie len na 12 kWh/100 km, čím sa zvýši dojazd o 38 km na rovných 400 km. Batéria má kapacitu 51 kWh, z toho využiteľných je 48,1 kWh.

Pokrok nikdy nespí

Od roku 2019 sa vyrobilo už takmer 110 000 kusov. Za ten čas prešiel Peugeot e-208 vývojom, ktorý mu zvýšil dojazd o 17 % väčší dojazd a znížil spotrebu energie o 15 %. Prvá etapa optimalizácie implementovala sériu opatrení, ktoré sú samozrejme stále prítomné aj v novom modeli e-208. Ide o tepelné čerpadlo, ktoré v spojení so snímačom vlhkosti inštalovaným na čelnom skle maximalizuje energetickú účinnosť kúrenia a klimatizácie. Informácie prenášané snímačom umožňujú presnejšie regulovať recirkuláciu vzduchu v priestore pre cestujúcich a v konečnom dôsledku ušetriť energiu obsiahnutú v batérii pri vykurovaní a udržiavaní teploty vo vozidle. Peugeot prezul na pneumatiky triedy A+, ktoré minimalizujú straty energie trením a zmenil prevodový pomer prevodovky, aby zvýšil dojazd na cestách mimo mesta a na diaľniciach.

Rekapitulácia

Pripomeňme si, že pre Peugeot e-208 sú k dispozícii dva typy palubných nabíjačiek. Štandardná jednofázová nabíjačka s výkonom 7,4 kW a na želanie trojfázová nabíjačka s výkonom 11 kW. Zo 100 kW verejnej nabíjačky sa nabije z 20 % na 80 % za menej ako 25 minút.

Na uľahčenie každodenného života s elektromobilom ponúka Peugeot aplikáciu pre smartfóny s názvom MyPeugeot. Prostredníctvom nej môžete s autom komunikovať, na diaľku naplánovať nabíjanie či spustiť predklimatizovanie. Ďalšia aplikácia Free2Move eSolutions zasa umožňuje naplánovať si dlhšiu cestu, najmä s ohľadom na to, kedy treba nabíjať, keďže v aplikácii sa nachádzajú aj nabíjacie stanice umiestnené pozdĺž cesty.

Vylepšený Peugeot e-208 sa dostane na trh v roku 2023.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOpel Astra GSe – toto má byť náhrada za OPC a GSi?
Nasledujúci článokXM – najvýkonnejšie sériovo vyrábané BMW všetkých čias

1 COMMENT

  1. […] o tom, že na budúci rok začne Peugeot predávať elektrickú 308 a to aj vo verzii kombi SW. Elektrický Peugeot 208 dostane výkonnejší a energeticky úspornejší elektromotor a Francúzi teraz potvrdili, že aj […]

Comments are closed.