Domov News 5 podôb Porsche Cayenne – od bezpečnostného vozidla, cez sanitku až po...

5 podôb Porsche Cayenne – od bezpečnostného vozidla, cez sanitku až po expedičný špeciál

Porsche Cayenne je tu s nami už neuveriteľných 20 rokov. Jeho všestranné schopnosti dokážu po celom svete využiť státisíce zákazníkov, medzi ktorými sa nájdu aj tí naozaj špecifickí. 

Vplyv Cayenne bol obrovský. Pomohol finančne stabilizovať značku Porsche a vytvoril podmienky na vznik segmentu luxusných športových SUV. Jeho všestrannosť oceňujú zákazníci po celom svete. Pozrime sa teraz na 5 príkladov toho, že Cayenne sa nezľakne žiadnej skúšky.

Camera car

Akčné filmy sa spoliehajú na pohyb. Či už ide o divoké automobilové naháňačky, kaskadérske kúsky alebo vysokorýchlostnú paralelnú jazdu. A čím je scéna úchvatnejšia, tým je napätie vyššie a zážitok z filmu lepší. Viete však, ako sa takéto scény nakrúcajú? Inžinier Anatolij Kokush pochádzajúci z Ukrajiny v osemdesiatych rokoch minulého storočia vyvinul dokonalý systém pre natáčanie napínavých dynamických scén. Mohutné rameno kamery pripevnené na aute sa dá otáčať o 360 stupňov pomocou diaľkového ovládača a kameru nakláňať vo všetkých smeroch – dokonca aj pri rýchlosti vozidla až 150 km/h.

Riding in a $1.3 Million Dollar Porsche Camera Car!!

Rameno má dĺžku štyri až sedem metrov a otočná kamera je elektronicky stabilizovaná, aby kompenzovala prípadné vibrácie. Celková hmotnosť systému je približne 180 kg. Kokush dostal za svoj vynález v roku 2006 Oscara. Porsche Cayenne so svojimi dynamickými vlastnosťami je ideálnym základom pre podobnú zástavbu. A navyše je nielen rýchle a agilné, ale ponúka aj dostatok priestoru pre filmový štáb.

Kemping car

Poznáte Harrisona Schoena? Bývalý vojak prestaval Cayenne na kempingové vozidlo, v ktorom sa dá prežiť v prírode dlhé mesiace. Od roku 2021 spáva v aute, varí na kempingovom variči a kúpe sa pod sprchou na streche. Svoje dobrodružstvá dokumentuje na YouTube. S Cayenne prešiel napríklad Hells Revenge, náročnú off-roadovú trať v Utahu, ktorá dokonalo preverila všetky schopnosti Cayenne v teréne.

Living in my 2008 Porsche Cayenne S - HOME TOUR

Na to, že s Porsche cestuje po amerických národných parkoch a často sa s ním vydáva mimo spevnenú cestu, jeho Cayenne nemá množstvo zásadných úprav. Vystačí si s nastaviteľným podvozkom, 18-palcovými kolesami s terénnymi pneumatikami, strešným boxom, strieškou s osvetlením a skladacou posteľou.

Safety Car

V roku 2017 Porsche Cars Australia poskytlo tri Cayenne pre Supercars Championship, najpopulárnejšiu austrálsku pretekársku sériu cestovných vozidiel. Cayenne tak ukazuje, že vo svojej koži sa necíti iba v meste a v prírode, ale aj na pretekárskej dráhe.

10 dramatic last lap battles from the past decade | Supercars 2022

Dve vozidlá vybavené 4,2-litrovým turbodieselovým motorom V8 slúžili ako bezpečnostné a lekárske vozidlo. Stačilo pridať výstražné osvetlenie na strechu a rozpoznateľný polep a safety car bol na svete.

Safari car

Cayenne je SUV s pohonom všetkých kolies, uzávierkami diferenciálov a vysokou svetlou výškou, tak prečo by nemohol byť využitý na dobrodružné expedície? Rovnako to cítil aj Juhoafričan Shane Oosthuizen, ktorý chcel so svojou snúbenicou prejsť celú Afriku. Jeho plány však prekazila pandémia, a preto sa s autom, ktoré bolo prerobené v Rakúsku previezol do Holandska a odtiaľ si ho nechal poslať do Južnej Afriky.

Oosthuizeni odvtedy prešiel po svojej domovskej krajine vrátane Lesotha a Botswany vyše 100 tisíc kilometrov a čakajú na neho ďalšie dobrodružstvá. Jeho Cayenne má zvýšenú svetlú výšku, terénne pneumatiky, strešný nosič s prídavnou 40-litrovou nádržou, strešný stan a výsuvnú markízu.

Ambulance car

Zastavenie srdca si vyžaduje okamžitý zásah. Pohotovostná služba Servicio de Asistencia Municipal de Urgencia y Rescate (SAMUR) v Madride od roku 2015 využíva mimoriadnu sanitku, ktorá je vybavená špeciálne pre tieto kritické prípady. Cayenne S E-Hybrid je vybavený zariadením na extrakorporálnu membránovú oxygenáciu (ECMO), ktorá dokáže na nejakú chvíľu prevziať funkciu srdca a pľúc pacienta, čím umožňuje dlhšie udržať nažive niekoho, kto utrpel srdcový infarkt. Porsche Ibérica darovalo tento Cayenne pre celosvetovo jedinečný projekt zameraný na zlepšenie lekárskeho zásahu v prípade zástavy srdca. Špecifické vlastnosti vozidla sa dokonale hodia na túto aplikáciu: Cayenne S E-Hybrid je rýchly a agilný, a predsa dostatočne priestranný na to, aby obsahoval potrebnú výbavu.

Cayenne, Prius či trieda A: Ako by vyzerali dnešné autá pred 50 rokmi?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJPorsche
Predchádzajúci článokNissan Z GT4 sa chystá zamiešať karty a získať mnohé víťazstvá
Nasledujúci článokTEST Hyundai Kona N – má to rada natvrdo