Domov News Mazda Vision Study odhaľuje budúcnosť. Vidíte to tam aj vy?

Mazda Vision Study odhaľuje budúcnosť. Vidíte to tam aj vy?

Mazda si pre priaznivcov pripravila malú ochutnávku svojej budúcnosti v podobe Mazda Vision Study Model. Vydala obchodnú aktualizáciu odhaľujúcu stratégiu značky na aktuálne desaťročie. Ako sa dalo očakávať, uvedenie radu elektrifikovaných vozidiel tvorí podstatnú časť úsilia spoločnosti do roku 2030. Mazda sa však rozhodla okoreniť túto cestu k elektrifikácii pútavým, no zatiaľ dosť tajomným novým koncepčným vozidlom.

Tento koncept nesie názov Mazda Vision Study Model. Tento koncept označujú za hlavnú postavu plánov Mazdy na rok 2030. Zatiaľ však nezverejnili žiadne informácie o tomto automobile, ktoré zostáva digitálnym konceptom bez dôkazov o fyzickom modeli.

Neupustia od Wanklu

Už predtým sme mali možnosť vidieť nové koncepty športových áut od Mazdy. Z nich najvýznamnejším v poslednej dobe je RX-Vision 2015. Toto auto sa stalo akousi predzvesťou potenciálneho oživenia modelovej rady s označením „RX“, ktorú ukončili ešte v roku 2012 so zánikom modelu RX-8. Rovnako ako jeho predchodcovia RX, aj Vision-RX využíva Wankelov motor s 2,6-litrovým štvorrotorovým motorom umiestneným pod dlhou kapotou.

Aj napriek kritikom sa Mazda rozhodla neupustiť od Wanklu pod kapotou. Možno preto je táto nová Mazda ‚Vision‘ tak veľmi potrebná na umlčanie kritikov. Mazda verí, že 40 percent jej celosvetového predaja by do roku 2030 mohlo byť plne elektrických. Potom spoločnosť zvažuje aj investície do vlastnej infraštruktúry na výrobu batérií.

Treba hľadať riešenia

Ide o jednu z mnohých technológií, ktoré firma vyvíja v rámci prístupu, ktorý nazýva „multi-solution“. Tento prístup potrvá do roku 2030 a má zahŕňať aj nové koncepty spaľovacích motorov, skúmanie uhlíkovo neutrálnych palív a novú hybridnú technológiu. Po všetkom tomto príde na rad uvedenie elektrických áut.

Paradoxom zostáva, že koncept Vision Study neobrandovali ochrannou známkou značky Soul Red, ale čistou bielou farbou, ktorá poukazuje na budúcnosť. Dizajn auta však v mnohých smeroch odkazuje na minulosť, s určitým jasným vplyvom modelu RX-7.

Jasný rukopis RX-7

Tvar línie dverí v mieste, kde sa stretáva s podbehom zadného kolesa, veľmi pripomína ikonický model značky Mazda z 90. rokov. Rovnako ako tvar zadného čelného skla, pričom odkaz tohto auta možno nájsť v tvare svetiel vpredu aj vzadu. Vzadu sú dva polkruhy podobné podpisu zadných svetiel modelu RX-7, zatiaľ čo vpredu sú predné svetlomety veľmi jemne vysunuté.

Zatiaľ nemáme k dispozícii žiadne ďalšie podrobnosti, ale zelené svetlo na zadnej časti vozidla slúži ako  ďalší znak ekologických vlastností konceptu. Aj proporcie vozidla vyzerajú kompaktnejšie ako koncept Vision-RX z roku 2015.

Mazda RX-Vision
Budúcnosť je dnes

Mazda v minulosti používala svoje autá „Vision“ ako barometre toho, kam smeruje dizajnový jazyk značky „Kodo“. Aj keď možno v dohľadnej dobe neuvidíme priamu produkčnú verziu štúdie Vision, nie ešte aj fyzický model, mohli by sme možno vidieť niektoré prvky jeho dizajnu na sériových automobiloch Mazda neskôr na konci tohto desaťročia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokLiberty Walk predstavuje bodykit pre Chevrolet Corvette C8
Nasledujúci článokTEST Samsung Galaxy Z Fold 4 – koniec tabletov?