Domov News Lamborghini Essenza SCV12 je labuťou piesňou atmosféry za milióny

Lamborghini Essenza SCV12 je labuťou piesňou atmosféry za milióny

Lamborghini Essenza SCV12

Zlaté časy atmosférických motorov sa pomaly končia. Definitívne. V prípade Lamborghini je hmatateľným parte vidlicový dvanásťvalec s objemom 6,5 litra naladený na 830 koní. To všetko vo vozidle, ktoré nikdy nedostane homologizáciu na verejné cesty.

S vozidlom pre multimilionárov, ktoré nesmie na bežné cesty, ale môže byť využívané iba na okruhoch, sa nestretávame prvýkrát. Prvá automobilka, ktorá prišla s touto myšlienkou, bola tá talianska so vzpínajúcim sa koňom na kapote, ktorá predstavila model FXX. Nasledoval britský McLaren P1 GTR a naposledy to bol Aston Martin s modelom Vulcan. Odozva na takýto projekt bola vždy úspešná, preto sa aj v Lamborghini rozhodli postaviť auto, ktoré nemusí podliehať žiadnym pravidlám. Lamborghini Essenza SCV12 je jednoducho ultimatívne športové auto. To najlepšie, aké je v súčasnej dobe možné postaviť. To sa odrazilo aj na hmotnosti, ktorá je v prípade SCV12 len 1380 kg. Na porovnanie, odľahčený Aventador SVJ váži 1770 kg.

Lamborghini Essenza SCV12

Pretekár bez ochrannej klietky

Motor pochádza z Aventadoru a je veľmi pravdepodobné, že jeho nástupca, ktorý sa predstaví už čoskoro, bude plug-in hybridom. Kostru SCV12 tvorí karbónový monokok, ktorý je natoľko tuhý, že konštruktéri nepotrebovali do kabíny inštalovať ochrannú klietku. Naopak, integrované sú pretekárske sedačky OMP s homologizáciou FIA. Špecialitkou sú tiež horčíkové kolesá (vpredu 19-palcové, vzadu 20-palcové), výfukový systém od firmy Capristo a brzdy Brembo.

Lamborghini Essenza SCV12

Výkon motora sa prenáša výhradne na zadné kolesá prostredníctvom šesťstupňovej sekvenčnej prevodovky Xtrac, ktorá je štrukturálnou súčasťou šasi a je na nej postavené zadné zavesenie kolies typu push-rod. Obrovské zadné krídlo generuje mohutný prítlak 1200 kg pri rýchlosti 250 km/h, čím prekonáva aj pretekárske automobily špecifikácie GT3.

Lamborghini Essenza SCV12

Parkovacie miesto v cene

Lamborghini vyhotoví len 40 kusov modelu Essenza SCV12. Všetky vyrobené autá budú odparkované v novo vybudovanej veľkokapacitnej garáži priamo v sídle automobilky. Každé parkovacie miesto bude vybavené kamerou, prostredníctvom ktorej budú môcť majitelia áut sledovať, čo sa práve s ich miláčikmi deje. Dynamické parametre ani cenu Lamborghini nezverejnilo.

Essenza SCV12: Hypercar for the purest track experience

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai i30 N si napriek kríze upevňuje pozíciu lídra segmentu
Nasledujúci článokAston Martin za 55-tisíc eur? Kúpiť si ho môžete, jazdiť na ňom ale nebudete