Domov Elektromobilita Tesla láme rekordy, Muskovi to aj tak nestačí

Tesla láme rekordy, Muskovi to aj tak nestačí

Automobilka Tesla hrdo nesie titul priekopníka medzi výrobcami elektrických vozidiel. Zatiaľ to vyzerá tak, že si pomerne stabilne drží svoju pozíciu na špici tohto rebríčka. Jej pozíciu ešte viac stabilizujú rekordné predaje za minulý rok, ktoré dosiahli 1,31 milióna predaných automobilov. Aj napriek týmto číslam však nenaplnili očakávania vedenia.

Automobilka Tesla pomerne slušne vyvracia mýtus, že o elektrické vozidlá nie je záujem. Svedčia o tom ich predajné čísla za minulý rok. Predsa len predať 1,31 milióna automobilov má nejakú váhu. K celkovému číslu za rok 2022 pomohol aj pomerne silný koniec roka. Počas posledných týždňov a mesiacov totižto fabriky Tesly vyprodukovali viac než 400 tisíc vozidiel.

Benefity zdarma

V snahe čo najviac vyprázdniť sklady pred koncom roka ponúkla Tesla svojim zákazníkom rôzne benefity. Tieto benefity sa líšili najmä podľa jednotlivých regiónov. Doma v USA dostali zákazníci plošnú zľavu v hodnote 7 500 dolárov. Európsky trh obišiel s výraznou zľavou na nabíjanie. Ak by sme to dali do čísiel, tak zákazníci v Európe môžu nabíjať 10 tisíc kilometrov zdarma.

Predaje v porovnaní s rokom 2021 narástli až o 40 percent. To ukazuje na pomerne slušný medziročný rast značky v predajoch. Produkcia všetkých automobilov, teda aj tých zatiaľ nepredaných, činila 1,37 milióna kusov. Produkcia tak medziročne vzrástla až o 47 percent. Vedenie automobilky na čele s Elonom Muskom však aj napriek týmto pozitívnym hodnotám nie je spokojné. Medziročne plánovali narásť až o 50 percent.

Doma kráľom

Obľúbenosť značky Tesla slúži podľa odborníkov ako ukazovateľ predajov aj pre ostatné značky a ich elektrické vozidlá. Jednoducho vysvetlené, čím viac predáva Tesla, tým viac rastie aj celková popularita segmentu elektrických vozidiel. Tesla stále tróni na špici a konkurencia sa pomaly, ale isto, doťahuje. Tesla neuvádza konkrétne čísla na jednotlivých trhoch. Čo však od Tesly vieme, že najvýkonnejším trhom zostali USA a druhé miesto obsadila Čína.

Z pohľadu modelov sa medzi ťahúňov zaradili Model 3 a Model Y. Tieto kúsky sa celkovo podieľali na 95 percentách celkových predajov americkej značky. V Kalifornii sa aktuálne vyrábajú všetky modely Tesly. Továreň v Šanghaji produkuje iba Model 3 a Model Y. Berlínska „Gigatováreň“ zasa vyrába iba Model Y.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda zaznamenala v roku 2022 výrazný pokles predaja, oznámila vstup na vietnamský trh
Nasledujúci článokČínsky “Arteon” spôsobil ošiaľ. Tisíce ľudí zaň platia zálohy bez toho, aby ho videli na vlastné oči

1 COMMENT

  1. […] Tesla láme rekordy, Muskovi to aj tak nestačí […]

Comments are closed.