Domov News Lamborghini sa nechce rozlúčiť s motorom V12, postavilo kupé Invencible a roadster...

Lamborghini sa nechce rozlúčiť s motorom V12, postavilo kupé Invencible a roadster Auténtica

Niekoľko týždňov pred debutom prvého hybridného superšportiaka Lamborghini už zrejme skutočne naposledy oslavuje svoj známy atmosférický motor V12 jedinečnými modelmi. Kupé Invencible a roadster Auténtica vzniknú iba po jednom exemplári. 

„Motor V12 je jedným z pilierov histórie a úspechu našej značky,“ povedal Stephan Winkelmann, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Automobili Lamborghini. „Keďže smerujeme k prijatiu novej éry hybridizácie, toto je spôsob, akým Lamborghini oslavuje atmosférický V12. Dvoma vozidlami, ktoré dokonale reprezentujú náš koncept dokonalosti v personalizácii.”

Odkazy na modely nedávnej minulosti

Automobily navrhlo Lamborghini Centro Stile ako kvintesenciu maximálnej kreativity s využitím platformy s motorom V12, odrážajúc dizajnové prvky, ktoré prispeli k firemnej identite značky Lamborghini a zároveň čerpajú inšpiráciu z pretekárskej dráhy. Invencible a Auténtica vzdávajú hold majstrovským dielam dizajnu Lamborghini rokov minulých. Veľké zadné krídlo má pripomínať ľahkonohé Sesto Elemento, letecký štýl niektorých prvkov exteriéru aj interiéru odkazuje na Reventón a aerodynamická dokonalosť vyladená do extrému je zase poctou pre model Veneno.

„Vytvorili sme dve autá s vlastným jedinečným charakterom, inšpirované okruhovými dňami a prostredím vysokooktánových benzínových motorov,“ povedal Mitja Borkert, vedúci dizajnu Automobili Lamborghini. Obe nové autá zdieľajú monokok z uhlíkových vlákien z Aventadoru a celokarbónovú karosériu. Kapota kopíruje túto časť karosérie modelu Essenza SCV12. Podobné je to aj s výrazným predným splitterom s vertikálnymi vzperami navrhnutými tak, aby čo najefektívnejšie riadili prúdenie vzduchu.

Lamborghini

Šesťuholník, známy motív moderného dizajnu značky Lamborghini, je integrovaný do charakteristických vizuálnych prvkov vozidla, počnúc nápadnou zostavou predných a zadných svetiel zvýraznených LED dynamickými svetlami. Interiéru oboch áut dominujú čisté línie s minimalistickou palubnou doskou vylepšenou šesťhrannými vetracími otvormi vytlačenými na 3D tlačiarni. Absencia prístrojového vybavenia na palubnej doske podčiarkuje ľahkosť kabíny a sústredenie pozornosti na čistý pôžitok z jazdy. Samotný kokpit je orámovaný uhlíkovými vláknami s digitálnym displejom so špeciálnou grafikou pre každé auto.

Lamborghini

Lamborghini Invencible

Kupé Invencible charakterizuje jemný kontrast medzi dominantným odtieňom červenej Rosso Efesto a prvkami z karbónu ako napríklad prahy či rámy dverí. Na vyklápajúcich sa dverách sa nachádzajú dve výrazné šesťuholníkové trikolóry talianskej vlajky. Podobný motív sa nachádza aj na obloženiach dverí a volante.

Lamborghini

Lamborghini Auténtica

Roadster Auténtica sa vyznačuje farbou karosériou Grigio Titans s detailmi v matnej čiernej a odtieňom Giallo Auge. Táto farba sa opakuje na brzdových strmeňoch aj na kľúčových aerodynamických prvkoch. Patrí k nim predný splitter a zadné krídlo lemované párom plutiev. Profil auta je jedinečný vďaka dvom kupolám s integrovanými ochrannými rámami, inšpirovanými historickými pretekárskymi vozidlami s otvorenou strechou.

Lamborghini

Invencible a Auténtica by mali byť už skutočne úplne posledné autá vyrobené značkou Lamborghini, ktoré sú vybavené 12-valcovým 6,5-litrovým motorom uloženým pozdĺžne vzadu pred prechodom do hybridnej éry. Posledný pozdrav odchádzajúcej hnacej jednotke Lamborghini poskytuje výkon 780 koní a maximálny krútiaci moment 720 Nm pri 6 750 ot./min. Spojený je so sedemstupňovou automatickou prevodovkou a obe vozidlá disponujú pohonom všetkých štyroch kolies.

Lamborghini

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDestruction Derby na D1 pod Tatrami: kamióny zrážali osobáky ako kolky, diaľnica sa premenila na vrakovisko
Nasledujúci článokPorsche 718 Cayman GT4 e-Performance sa predstavilo na Race of Champions