Domov News Nissan chce do roku 2030 predstaviť 19 nových elektromobilov. Bude medzi nimi...

Nissan chce do roku 2030 predstaviť 19 nových elektromobilov. Bude medzi nimi aj GT-R?

Nissan GT-R50

Nissan sa v súčasnosti spolieha najmä na hybridný pohon e-POWER. Elektrické vozidlá sú zatiaľ na okraji jeho záujmu. To sa však čoskoro zmení.

Nissan bol pritom jedným z úplne prvých výrobcov, ktorý ponúkol Európanom zážitok z elektrického automobilu. Po uvedení modelu Leaf, ktorý sa predáva už vo svojej druhej generácii, bolo dlho ticho. Až minulý rok Nissan opäť rozvíril búrlivú hladinu elektrických crossoverov futuristicky vyzerajúcim modelom Ariya. V súčasnosti sa na Slovensku predáva aj tretí elektromobil – ľahké úžitkové vozidlo Townstar EV.

Nissan

Prehodnotenie stratégie rastu

Predstavitelia značky teraz vyhlásili, že do roku 2030 uvedú na trh 27 nových elektrifikovaných modelov vrátane 19 elektromobilov. To je o štyri čisto elektrické vozidlá viac, ako bolo oznámené v poslednom strategickom pláne automobilky z novembra 2021. Na základe týchto informácií sa očakáva, že celosvetový mix elektrifikácie spoločnosti Nissan sa do roku 2030 zvýši na viac ako 55 %. Automobilka tiež upravila svoje predbežné ciele na rok 2026 v Európe a Japonsku. Elektrifikované vozidlá by mali v Európe tvoriť do roku 2026 až 98 % predajov. Predchádzajúci cieľ bol pritom len 75 %. Pre Japonsko sa ten istý cieľ zvýšil z 55 na 58 %.

V USA necháva Nissan cieľ 40 % do roku 2026 nezmenený, avšak na rozdiel od iných trhov sa tento podiel týka čisto elektrických vozidiel. V Číne Nissan znižuje svoj cieľ elektrifikácie do roku 2026 z predtým viac ako 40 % na 35 %. Nissan však pripravuje pre Čínu špeciálne elektrické vozidlá, ktoré nebude predávať nikde inde. Pôjde pravdepodobne o úplne malé vozidlá, v Japonsku označované ako kei cars, ktoré sú obľúbené aj v Číne.

 

Prehĺbenie spolupráce s Renaultom

Len pred niekoľkými týždňami Aliancia Renault-Nissan-Mitsubishi odhalila ďalšie podrobnosti o partnerstve a smerovaní na nasledujúcich 15 rokov. Podľa vyhlásenia budú Nissan a Renault naďalej používať spoločné technológie pre svoje európske autá. To zahŕňa potenciálne využitie zdieľanej 800-voltovej architektúry. Aliancia tiež potvrdzuje, že v roku 2026 bude Renault v ElectriCity v severnom Francúzsku vyrábať elektrický model Nissan segmentu B. Model založený na CMF-BEV bude nástupcom Micry určenej pre Európu, ktorá bude zdieľať technológie s pripravovaným Renaultom 5 Electric.

TEST Nissan Townstar - dokáže nahradiť MPV modely?

Zabudnúť by sa nemalo ani na GT-R

Výkonný riaditeľ športovej divízie Nismo, Takao Katagiri, v rozhovore pre britský Autocar koncom minulého roka prezradil, že v plnom prúde prebiehajú prípravy nového a veľmi zaujímavého modelu. Treba spomenúť, že GT-R si pod svoje krídla plne prevzala divízia Nismo. Pôjde teda o jej samostatný model, niečo ako v prípade modelu XM od divízie BMW M. Mal by sa dostať na trh v USA, ale aj v Európe a Veľkej Británii. Poctu premiéry si však užijú doma v Japonsku. Katagiri zatiaľ nezverejnil ani rok, kedy by mala prebehnúť jeho premiéra, takže dúfajme, že to bude skôr ako na konci tejto dekády.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokIndian Motorcycle predstavuje nový Sport Chief
Nasledujúci článokAutonómne autá ako nástroj MHD? V Nemecku sa chystajú spustiť unikátny projekt