Domov News Čínsky elektromobil v teste renomovaného britského magazínu: je lepší ako…

Čínsky elektromobil v teste renomovaného britského magazínu: je lepší ako…

Čínske elektromobily sa síce pomaly, ale isto, udomácňujú aj na niektorých európskych trhoch. Predajné rekordy zatiaľ nelámu, ale je to pravdepodobne len otázka času. V porovnávacích testoch zvučných motoristických médií totiž rozhodne neťahajú za kratší koniec. 

Britský magazín Auto Express sa rozhodol porovnať novú Kiu Niro EV s čínskym konkurentom BYD Atto 3. Redaktori tohto magazínu považuje elektrické Niro za jeden z najlepších kompaktných elektromobilov v Británii. Tomu sa ani veľmi nečudujeme, s výnimkou pomalšieho maximálneho výkonu nabíjania si aj v našom redakčnom teste vyslúžila Kia Niro EV slová chvály, obzvlášť za mimoriadne nízku spotrebu energie v mestskej prevádzke. V prípade tohto modelu sme už stihli otestovať aj verziu s hybridným pohonom.

Niro lepšie takmer vo všetkom, ale…

Základným rozdielom v prípade týchto dvoch vozidiel je, že kým Niro EV je postavené na platforme pre vozidlo so spaľovacím motorom (keďže sa predáva v hybridnej aj plug-in hybridnej verzii), Atto 3 bolo od začiatku projektované ako čisto elektrické vozidlo. Využíva najnovšiu elektrickú architektúru BYD e-Platform 3.0, ktorá nie je zdieľaná so žiadnymi inými výrobcami. Batérie sú integrované do konštrukcie auta. Obe vozidlá poháňa jeden elektromotor s takmer totožným výkonom, majú rovnakú aktívnu aj pasívnu bezpečnostnú výbavu a taktiež dosiahli v testoch Euro NCAP rovnaké, 5-hviezdičkové hodnotenie. Kia na rozdiel od BYD ponúka jazdu s jedným pedálom. BYD má oveľa mäkšie naladený podvozok, dôsledkom čoho sa v zákrutách oveľa viac nakláňa, má nedostatočnú spätnú väzbu od riadenia a redaktori Auto Expressu všeobecne konštatujú, že Niro EV je oveľa lepšie ovládateľným vozidlom, ktoré je navyše vo vyšších rýchlostiach lepšie odhlučnené, má priestrannejší interiér, väčší kufor aj dlhšiu záruku.

Len pre zaujímavosť – BYD má aktuálne v Británii 4 obchodné zastúpenia, ale už do konca tohto roka by mohlo byť 20 až 25.

Napriek všetkým týmto zjavným výhodám Nira EV sa redaktori Auto Expressu rozhodli označiť za víťaza testu BYD Atto 3, a to najmä kvôli nižšej cene. Celý porovnávací test si môžete prečítať TU.

TEST MG HS - Lepší než Tucson?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 19

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto Express
Predchádzajúci článokNová doba si vyžaduje nové riešenia – Hiload 6×6
Nasledujúci článokHistória automobilového priemyslu na Slovensku