Domov News Technológie automobilových svetiel: moderné trendy a inovácie

Technológie automobilových svetiel: moderné trendy a inovácie

Za celú svoju históriu si automobilový priemysel prešiel používaním rôznych typov svetiel. Niektoré typy a technológie sa používali iba krátko, no iné sa používajú dodnes. Poďme sa spoločne pozrieť na moderné technológie automobilových svetiel a porovnajme si ich výhody a nevýhody.

Najpoužívanejšie typy automobilových svetiel

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že medzi najpoužívanejšie typy autožiaroviek patria LED, halogénové, xenónové. V poslednom čase aj rôzne laserové technológie osvetlenia. Každá z týchto technológií má svoje výhody a nevýhody, ako aj špecifické podmienky, za ktorých je alebo nie je možné tieto technológie v aute použiť. Viac informácií o typoch autožiaroviek nájdete na autodoc.sk.

Fotografia autožiaroviek prevzatá z webovej stránky autodoc.sk

Popis halogénových svetiel

Halogénové svetlá patria medzi jeden z najobľúbenejších typov svetiel v rámci automobilového priemyslu. Ide síce o staršiu technológiu, ktorá je však hojne využívaná aj dnes. Halogénové svetlá k svojej prevádzke používajú žiarovky rôznych typov, ako napríklad H4 alebo H7, ktoré sa od seba líšia počtom vlákien emitujúcich svetlo.

Žiarovka typu H4 má dve vlákna a môže teda fungovať súčasne ako stretávacie a diaľkové svetlo, na rozdiel od žiarovky typu H7, ktorá je len jednovláknová, a má teda iba jednu funkciu. Samotná halogénová žiarovka je pomerne slabá, preto na osvetlenie vozovky pred autom, či už na dlhú alebo krátku vzdialenosť, je potrebné, aby bola presne nainštalovaná, a aby dokonale spolupracovala s dobre nastaveným reflexným povrchom tela svetla auta.

Obvykle platí, že farba týchto svetiel je žltšia, teda prirodzenejšia pre ľudské oko a podobná slnečnému žiareniu. Technológia halogénových svetiel je dnes však postupne nahrádzaná úspornejšími riešeniami a riešeniami s dlhšou životnosťou.

Popis LED svetiel

Snáď najväčším konkurentom halogénových svetiel sú práve LED svetlá, ktoré sa vyznačujú tým, že oproti starším halogénom majú omnoho viac výhod, sú úspornejšie a majú dlhšiu životnosť. Fungujú na princípe LED diód s vysokou intenzitou vyžarovania svetla. Vďaka tejto technológii je možné dosiahnuť väčšiu svietivosť oproti halogénom, čím sa zlepšuje celková viditeľnosť počas jazdy v noci.

LED svetlá nespotrebujú veľa elektrickej energie a nie sú takou veľkou záťažou pre elektrický systém vozidla, ako napríklad halogénové svetlá. Farebná teplota LED svetiel je odlišná od halogénov – LED svetlá majú chladnejšiu farbu. Viac informácií o tomto type svetiel si môžete prečítať tu.

Porovnanie halogénových a LED svetiel

Ak by sme chceli porovnať jednotlivé typy svetiel a svetelných technológií v moderných autách, určite je potrebné pozrieť sa predovšetkým na cenu samotných produktov, ich životnosť, výkon a úspornosť.

Čo sa týka ceny, v tomto parametri vyhrávajú halogénové svetlá, pretože žiarovky pre tento systém sú naozaj veľmi lacné. V prípade vypálenia vlákna žiarovky je navyše inštalácia novej súčiastky veľmi jednoduchá a vo väčšine modelov áut ju zvládne vykonať každý majiteľ auta aj bez predchádzajúcich skúseností s opravami vozidiel. S cenou však súvisí aj kvalita, resp. životnosť týchto produktov. U halogénových žiaroviek je to asi iba 1000 prevádzkových hodín, čo znamená pomerne častú výmenu.

Ak chceme tento parameter porovnať s inými technológiami, LED svetlá pokojne vydržia počas celej životnosti vozidla. To isté platí pre laserové svetlá alebo xenónové svetlá (ktoré si však vyžadujú o niečo lepšiu údržbu a inštaláciu ostrekovačov svetiel). A ako je z vyššie uvedeného logické usúdiť, tieto technológie s dlhšou životnosťou sú samozrejme aj o niečo drahšie.

V prípade, že by majiteľ auta chcel prejsť z halogénových svetiel na LED svetlá, v mnohých modeloch je to možné uskutočniť. Čo sa však týka prechodu na laserové alebo xenónové svetlá, tu by mohol nastať problém – takáto realizácia nemusí byť možná vôbec, alebo by bola finančne príliš náročná, a teda neefektívna.

Moderné trendy a inovácie

Najmodernejšou technológiou sú laserové svetlá, ktoré ponúkajú kombináciu dokonalej viditeľnosti na extrémne dlhé vzdialenosti v spojení s úsporou energie. Cena tejto technológie však moderné autá značne predražuje. Odmenou je ale bezúdržbové a spoľahlivé riešenie, ktoré je zárukou bezpečnosti na cestách, najmä počas jazdy v noci. Svetlá a žiarovky pre vaše auto a všetky potrebné informácie o nich nájdete tu.

Zhrnutie

Bezpečnosť na cestách počas noci alebo v podmienkach jazdy počas zhoršenej viditeľnosti je nesmierne dôležitá. Dokonale funkčný a spoľahlivý systém osvetlenia vozovky v tomto prípade hrá prioritnú úlohu. Všetky vyššie uvedené systémy osvetlenia sú kráľom svojej doby – sú dostatočne spoľahlivé na to, aby poskytli dobrú viditeľnosť. Niektoré to však zvládnu horšie, a iné zasa lepšie. Ak máte možnosť vybrať si, aké svetlá bude vaše auto mať, výberom halogénových svetiel určite nič nepokazíte. V prípade, že chcete ísť o úroveň vyššie, určite si pre svoje auto zvoľte LED technológiu svetiel. Prípadne xenónové alebo laserové svetlá, ktoré sú dnes najmodernejšie.

Dá sa predpokladať, že v blízkej budúcnosti budú halogénové žiarovky čoraz viac nahrádzané novšími a úspornejšími typmi osvetlenia. Okrem toho je pravdepodobné, že nové vozidlá už budú vybavené napríklad adaptívnymi systémami osvetlenia. Nechajme sa však prekvapiť, aké nové technológie osvetlenia pre automobilový priemysel prekvapia vedcov, dizajnérov, inovátorov a inžinierov v blízkej budúcnosti, autoledky.sk nám o tom dodatočne porozprávajú.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRally Radosti už budúci víkend, v týchto mestách sa objavia športiaky za milióny
Nasledujúci článokAutomobilové technológie chladenia motora: chladenie vzduchom a kvapalinami