Domov Recenzie PRVÁ JAZDA Honda ZR-V, je to len zvýšený Civic?

PRVÁ JAZDA Honda ZR-V, je to len zvýšený Civic?

Kedy je SUV príliš veľa? Určite nie v roku 2023 a dobre to vie aj Honda. Preto sa rozhodla vyplniť medzeru medzi modelmi HR-V a CR-V novým modelom. Honda ZR-V ako auto určené pre generáciu Z.

Inak sa asi ani nedá vysvetliť jeho názov. Je to však asi posledná vec na celom aute, ktorej chýba logika. Počas prvých jázd v Barcelone nás tento model očaril hlavne svojim jazdným prejavom.

PRVÁ JAZDA Honda ZR-V - Auto pre generáciu Z?

Šoférske mestské SUV?

Honda si dala za cieľ priniesť do tohto segmentu auto, s ktorým vás bude regulérne baviť jazdiť. A aj keď to nie Type R a v zákrutách sú cítiť náklony, aj tak som mal za volantom úsmev. ZR-V je hravá, precízne viete smerovať auto presne tam, kam chcete a riadenie je až prekvapivo tuhé. Nie je tak komunikatívne, ale novinka sa určite zaradí na špicu svojej triedy.

Ticho v kabíne

Príjemne prekvapil aj hybridný pohon e:HEV. Ten sa skladá z 2,0-litrového atmosférického štvorvalca, ktorý pracuje v Atkinsonovom cykle, čím si zabezpečil vysokú efektivitu. Batéria je maličká, má kapacitu iba niečo vyše 1 kWh. Aj tak sme však prešli značnú časť našej cesty v elektrickom režime, alebo s minimálnym zapojením spaľovacieho motora. Dva elektromotory sú totiž celý čas v pozore a iba pri diaľničnom tempe pracuje spaľovák sám. Systémový výkon je 184 koní a 314 Nm.

Napriek tomu, že v ZR-V v podstate nemá prevodovku a otáčky motora si žijú vlastným životom, ruch do interiéru je prakticky úplne eliminovaný. Aj pri prudšom stlačení plynového pedálu je zvukový prejav “zdravý” a nijako rušivý. Zvukový systém ešte imituje preraďovanie, čím zdokonaľuje ilúziu o bežnom pohone. Spotrebu udáva Honda na 5,7 litra na 100 km, na reálne čísla si musíme počkať na domáci test.

Interiér ako má byť

Ergonomicky hrá ZR-V prvú ligu. Samostatné ovládanie klimatizácie, dotyková obrazovka v optimálnej veľkosti a vždy po ruke, prehľadné ukazovatele a množstvo odkladacích priestorov. Takto to má prosto vyzerať. Škoda len, že športovému charakteru nedokázali sekundovať sedadlá s nedostatočným bočným vedením.

Dokáže zaujať aj cenou?

Čisté línie interiéru sa preniesli aj do dizajnu. Ten ide rovnakým smerom ako pri HR-V a stavil na čisté, jednoduché línie. Ak by ste si ho chceli trochu okoreniť, môžete zvoliť výbavu Sport. A pozitívny dojem zo ZR-V mohla okoreniť už iba jeho cena, ktorá v čase prezentácie nebola známa. Teraz však už vieme, že novinka odštartuje na sume 39 990 €. Otázkou teda znie, ako obstojí v súboji s lacnejšou Toyotou Corolla Cross.

PRVÁ JAZDA Honda ZR-V - Auto pre generáciu Z?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová Škoda Kodiaq odhaľuje detaily – obrovský kufor aj výkonný diesel s pohonom 4×4
Nasledujúci článokBMW Neue Klasse – čo o ňom zatiaľ vieme?