Domov Doprava Policajti konečne dostanú nové motorky, sú skutočne predražené? Pýtali sme sa Ministerstva...

Policajti konečne dostanú nové motorky, sú skutočne predražené? Pýtali sme sa Ministerstva vnútra!

Slovenská polícia si plánuje zaobstarať nové policajné motorky. Jazdiť by na nich príslušníci polície mohli už v júni tohto roku. Koľko stáli, v akej výbave budú a o aké modely sa jedná sme sa pýtali aj Ministerstva vnútra.

Naši susední bratia Česi pred necelými dvomi rokmi ohlásili nákup nových policajných motoriek. Do ich vozového parku pribudli motorky značky BMW R 1200 RT, v počte 55 kusov. Suma motoriek sa vyšplhala na približne 30 miliónov českých korún, čo bolo v prepočte 1,16 milióna eur. Tento rok 2021 sa rozhodol aj náš policajný zbor o obnovu svojho motorkového parku, do ktorého majú pribudnúť rovnako modely od BMW R1250 RT za približne 1,2 milióna eur v počte 30 kusov a 22 kusov modelu BMW K 1600 GT za necelý jeden milión eur. Čechov stála jedna motorka cca 21-tisíc eur a nás takmer 40-tisíc eur, v prípade druhého modelu to vychádza na takmer 47-tisíc eur. Prečo nás to bude stáť viac? Pýtali sme sa Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.

Rozhodla najnižšia cena.

Ako sme sa dozvedeli z vyjadrenia MVSR, do verejného obstarávania boli zapojený traja uchádzači, avšak iba dvaja splnili zákonné podmienky. „Posledný uchádzač bol z obstarávania vyradený nakoľko neuhradil bankovú zábezpeku, čím nesplnil podmienky verejného obstarávania.“ uviedla hovorkyňa MVSR. Zaujímalo nás aj aké značky motocyklov sa prihlásili do verejnej súťaže. Ministerstvo nám prezradilo, že sa jednalo o motocykle značky Honda a BMW pričom rozhodla nižšia cena. Konkrétne modely motoriek značky Honda vo verejnom obstarávaní sa nám zistiť nepodarilo.

Českí susedia majú výbehové modely.

Je pravda, že naši susedia za svoje motocykle zaplatili nižšiu cenu, ich stroje však nie sú totožné s tými našimi. Ministerstvo nám vysvetlilo, že „V čase keď Česká polícia nakupovala nové motorky (2019), bol model BMW R 1200RT na konci svojho výrobného cyklu (2013-2018). Jednalo sa tak o končiacu generáciu modelu.“ Čo teda mohlo zohrať úlohu pri priaznivejšej cene pri nákupe. Ministerstvo vnútra pre našich policajtov zaobstaralo model BMW R 1250RT  „jedná sa o model až o dve generácie novší, čiže o úplnú novinku, ktorá je oproti tým českým motorkám na inej úrovni, čo sa inovatívnosti, použiteľnosti a hlavne bezpečnosti týka.“ pokračuje vo vyjadrení MVSR.

Motocykel českej polície
Rozdiely oproti starému modelu.

Dozvedeli sme sa aj zásadné rozdiely medzi našimi motorkami a tými českými. „Nové motorky budú oproti tým českým disponovať adaptívnym tempomatom, úplne novým adaptívnym podvozkom, veľkým 10,25 palcovým displejom, inovatívnym LED svetlometom s natáčaním do zákrut a denným svietením.“ uvádza sa v stanovisku.

Bežný človek by v konfigurácií motocykla darmo hľadal takú výbavu, akú bude mať policajný zbor „Oproti sériovo vyrábaným motorkám tie policajné poskytnú možnosť radenia rýchlostných stupňov bez použitia spojky, je k dispozícií spätný chod typu A, vyhrievané sedadlo, systém kontroly tlaku v pneumatikách a iné. V cene sú zarátané aj špeciálne úpravy pre bezpečnostné zložky ako napríklad záložná batéria a alternátor, jednosedadlová verzia, ktorá je upravená tak aby tam bolo možné umiestniť rádiostanicu. Na motorkách bude upravený predný a zadný padací rám motocykla, vzhľadom na požadovanú výbavu akou sú napríklad, plastové schránky či svetelné a zvukové výstražné zariadenia.“ dodáva hovorkyňa ministerstva vnútra. Navyše naši policajti dostanú aj bezplatný servis na 3 roky/ 30000 kilometrov.

 

Motorka polície SR
Cena je konečná.

Vyššia cena motoriek je spôsobená doplnkovou výbavou ako aj špeciálnymi úpravami. „Cena je konečná a už sa nebude nijakým spôsobom ďalej navyšovať.“ uvádza ministerstvo. To znamená, že doplnková výbava bude už priamo od výrobcu v cene dodaných motoriek a nebudú nutné ďalšie úpravy. Síce je cena našich motoriek oproti tým českým vyššia, je treba si uvedomiť že sa jedná o ďaleko novšie a lepšie stroje. Ako sme už vyššie spomenuli Polícia Českej republiky, pravdepodobne ušetrila aj vďaka dopredaju vtedajšieho modelu, ktorý bol na konci výrobného cyklu.

 

Ako dlho budú našim policajtom slúžiť ?

Spýtali sme sa ministerstva vnútra aj na to, kedy sa predpokladá dodanie nových motoriek a ako dlho je v pláne tieto motorky využívať. „Podľa podmienok v kúpnej zmluve je dodávateľ povinný motorky dodať do 6 mesiacov.“ Avšak ako informuje ďalej ministerstvo, mali by byť dodané už na prelome mesiacov Jún a Júl. Keďže sa jedná o úplné nové motorky aj čo sa modelového radu týka, predpokladá sa aj, že motorky budú dlhodobo slúžiť policajnému zboru. Minimálne tak dlho ako tie súčasné.

Zaujímalo nás aj či, nové motorky nahradia staré alebo sa budú využívať oboje, prípadne čo sa udeje s vyradenými motorkami, či si ich budú môcť odkúpiť napríklad občania,        „Uvedený nákup motocyklov sa realizoval z dôvodu doplnenia aktuálneho vozového parku. Posledné veľké nákupy motoriek sa uskutočnili v rokoch 2005 a 2008.“, tvrdí hovorkyňa ministerstva vnútra. Konečne sa tak po vyše desiatich rokoch príslušníci polície dočkali nových motoriek. Našim policajtom prajeme aby motorky dlho a spoľahlivo slúžili.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.9 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSlávna Toyota Supra z filmu Rýchlo a zbesilo sa dostáva do dražby !
Nasledujúci článokABT Audi SQ8 – ide z neho naozaj rešpekt