Domov News Ford Mondeo u nás končí! Nahradí ho tento model

Ford Mondeo u nás končí! Nahradí ho tento model

Ford Mondeo dlhé roky zastával rolu rodinného kombíka aj manažérskej limuzíny. A takmer po 30 rokoch jeho pôsobenia sa lúči, ale iba s Európou. V tichosti sa tento model vytratí z ponuky v Európe, no pokračovanie má stále naplánované pre čínsky trh. My v Európe aj naďalej smerujeme k elektrickým SUV. A to od Fordu dorazí už do dvoch rokov.

Mondeo sa svojej piatej generácie v Európe nedočká. Tým sa uzatvára životná kapitola tohto pomerne obľúbeného modelu na našom trhu. Ide o vozidlo, ktoré v minulosti nahradilo známy model Ford Sierra a jeho púť sa datuje už na takmer 30 rokov. Práve začiatkom tohto mesiaca posledný model Mondeo pre európsky trh zišiel z výrobnej linky v Španielsku, v meste Valencia.

Bye Bye !

Smutným tak trochu je, že Mondeo sa nedočkalo žiadnej oficiálnej rozlúčky, ako to už pri úspešných modeloch býva. Žiadna tlačová konferencia, žiadne oficiálne vyjadrenie. Iba príspevok na sociálnej sieti LinkedIn od produktového inžiniera automobilky Ford Federica Ertla. Ten zverejnil fotku na rozlúčku s európskym Mondeom.

Ford Mondeo sa stal globálnym modelom Fordu. V USA sa síce predával pod označením Fusion a u nás sa pod týmto názvom predávalo mini-MPV. To však nič nemení na fakte, že šlo o úspešný model značky Ford. Aj teraz sa na trhu s ojazdenými vozidlami nachádza ešte stále dostatok modelov Ford Mondeo.

Čo sa pričinilo o koniec Mondea v Európe ? Jednak sa na tom mohlo podpísať aj presunutie výroby z Belgicka, z Genku do Valencie v Španielsku. Rovnako tak do kariet nezahral ani koronavírus a ani kríza s dodávkami polovodičov. No hlavný kameň úrazu pre Mondeo v Európe je zmena preferencii majiteľov áut. Limuzíny už nie sú tak “IN” ako modely SUV. A práve týmto smerom sa chce uberať Ford v Európe.

Všade samé SUV

V roku 2023 a 2024 prídu na trh nové elektrické modely SUV, ktoré si do svojho rodného listu napíšu miesto výroby Kolín nad Rýnom, Nemecko. Nevieme, ktoré z týchto SUV sa stane priamou náhradou za Mondeo, no rovnako tak sa svojej náhrady dočká aj model typu MPV – Ford Galaxy. Mondeo tak síce prežije, ale iba pre Čínu. A tak sa krivky piatej generácie stanú pastvou pre oči iba v Ázii.

Pre tých, ktorí by vyslovene túžili a nevedeli žiť bez modelu Mondeo existuje iba jediná možnosť. Tou je individuálny dovoz. Či sa nám to páči, alebo nie, SUV vládnu trhu s vozidlami minimálne v Európe. Výsledok možno vidieť už aj na našich cestách. Limuzíny, kombíky, MPV a iné majú na mále, pretože o ich miesto sa pobijú modely SUV aj od výrobcov akým je Ford.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRolls-Royce Cullinan by Delta 4×4: offroadový luxus pre bohatých dobrodruhov
Nasledujúci článokJeep predstavuje sedem nových extravagantných konceptov. Pozrite si čo nás čaká