Domov News Oceľové vs. textilné reťaze? Veľký test snehových reťazí skončil prekvapivo

Oceľové vs. textilné reťaze? Veľký test snehových reťazí skončil prekvapivo

Aj napriek klimatickým zmenám je v niektorých prípadoch potrebné použiť snehové reťaze. Rakúsky autoklub ÖAMTC otestoval deväť z nich. Testy priniesli zaujímavé výsledky. Ktoré snehové reťaze dopadli najlepšie? 

V snehovej kalamite, v ktorej vám nepomôžu ani kvalitné zimné pneumatiky vás dokážu zachrániť snehové reťaze. Bez nich by ste sa v zimnom období na hory určite vybrať nemali. Rakúsky autoklub otestoval 9 možností, a to ako klasické snehové reťaze, tak aj ich textilné alternatívy. Niektoré výsledky prekvapili aj samotných technikov.

Snehové reťaze
Komplexné hodnotenie.

Rakúsky autoklub sa pri samotnom testovaní nezameral len na testovanie jazdy na snehu. To z jednoduchého dôvodu. Snehové reťaze slúžia ako posledná záchrana a ich inštalácia môže byť skomplikovaná v nepriaznivých podmienkach. Preto sa na tento test pozreli komplexnejšie. V celkovom výsledku tak zohrali rolu parametre ako skladovanie, montáž, jazda na snehu alebo suchej vozovke, ale aj zrozumiteľnosť návodu na montáž. V celkových výsledkoch nesmie chýbať ani celkové opotrebenie.

Snehové reťaze
Žiadne neobstáli na veľmi dobrý.

Každé z testovaných snehových reťazí boli pomerne rozdielne. Aj napriek tomu, že žiadny z produktov neobstál v testovaní s hodnotením veľmi dobrý, technici označili celkové výsledky za dobré. Technici taktiež upozorňujú na skontrolovanie kompatibility s vašim vozom, nakoľko môže dôjsť k výraznému poškodeniu či už reťazí, ale aj vášho auta. Dokonca odporúčajú vyskúšať si montáž reťazí v teple garáže, aby ste vedeli ako na to, lebo nie je nič horšie ako v mrazoch za nepriaznivých podmienok začať študovať návod.

Snehové reťaze
Textil prekvapil.

Do nedávna bola textilná alternatíva skôr k smiechu. Teraz napravili svoju reputáciu a prekvapili aj samotných technikov. Dokonca v trakčných schopnostiach prekonali aj klasickú oceľ. Ďalšou výhodou textilu je dobrá skladnosť a jednoduchšia montáž. Naopak, zaostávajú v opotrebovanosti. Technikom stačilo prejsť testovacím úsekom po suchej vozovke a na všetkých štyroch kolesách boli viditeľné známky opotrebenia. Treba však podotknúť, že poškodeniu sa nevyhli ani niektoré klasické alternatívy, v ktorých prípade môžu spôsobiť oveľa vážnejšie poškodenie ako ich textilná alternatíva.

Model Montáž Sneh Opotrebenie Známka Verdikt
PEWAG Brenta 9 2,3 1,9 1,1 1,8 Dobrý
RUD innov8 Hybrid 2,3 1,5 2,1 1,9 Dobrý
FILMER Super Grip 2,5 1,4 2,3 2,0 Dobrý
PEWAG Servomatik 2,0 1,3 3,0 2,0 Dobrý
RUD Centrax 2,1 2,1 1,6 2,0 Dobrý
KÖNIG easy fit CU 9 2,2 3,0 2,0 2,5 Dobrý
MICHELIN Easy Grip Evolution 1,9 1,3 3,6 2,6 Uspokojivý
AUTOSOCK 1,8 2,5 4,6 2,8 Uspokojivý
GOODYEAR Ultragrip 1,5 2,6 4,9 2,8 Uspokojivý

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautosalon.tv
Predchádzajúci článokHuawei predstavil svoje prvé vozidlo AITO M5 s dojazdom vyše 1000km. Tam to však iba začína…
Nasledujúci článokLamborghini Urus v rukách Mansory a MTM, prináša výkon vyše 1000 koní