Domov News Budúcnosť Lamborghini: elektromobil príde až v roku 2028

Budúcnosť Lamborghini: elektromobil príde až v roku 2028

Hybridný nástupca Aventadoru, plug-in hybridný Huracan či Urus a napokon elektrický štvorsedadlový crossover. To sú plány Lamborghini na nasledujúce roky. 

Nástupca Aventadoru, ktorý sa už prestal vyrábať, bude hybrid. Aj keď jeho podobu ešte nikto nevidel, Lamborghini naň eviduje už vyše 3000 objednávok. Svetu by sa mal ukázať v druhom štvrťroku nasledujúceho roka. Očakáva sa spojenie nového 12-valcového atmosférického motora s menším elektromotorom a malou batériou. Elektrická sila tu bude pôsobiť skôr ako dynamická podpora benzínového motora, no kapacita batérie by mala umožniť primeraný nehlučný dojazd v zastavaných územiach. Čo sa týka zvuku, ľudia z Lamborghini tvrdia, že nový model bude hlasnejší ako Aventador.

Prídu aj plug-in hybridy

V roku 2024 sa plánuje príchod plug-in hybridného Urusu. Ten by mal prevziať batériu z Porsche Cayenne. Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid kombinuje dvakrát preplňovaný štvorlitrový osemvalec s elektromotorom a lítium-iónovou batériou s kapacitou 14,1 kWh. Celkový výkon tejto pohonnej sústavy je 680 koní a 900 Nm. Cayenne zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy, maximálna rýchlosť je 295 km/h, na elektrinu 135 km/h. Dojazd na elektrinu je približne 40 km.

Na prelome rokov 2024 a 2025 príde plug-in hybridný Huracan. Keďže Audi končí s výrobou modelu R8, Huracan bude zdieľať podvozkovú platformu s nástupcom Aventadoru. Bude vybavený pravdepodobne 8 alebo 10-valcovým benzínovým motorom a zatiaľ bližšie nešpecifikovanou elektrickou sústavou.

Elektrický crossover?

Lamborghini vynaloží sa elektrifikáciu spomínaných automobilov viac než 1,8 miliardy eur. Prvé čisto elektrické Lamborghini sa očakáva v roku 2028. Pôjde o dvojdverový, štvorsedadlový automobil s väčšou svetlou výškou. Elektromobil bude pravdepodobne stáť na koncernovej platforme SSP (Scalable Systems Platform), ktorá je v súčasnosti vo vývoji.

Príchod prvého elektromobilu nebude znamenať koniec hybridov či iných modelov vybavených aj spaľovacími motormi. Lamborghini ich chce nechať držať pri živote tak dlho, ako to bude možné. Podobne ako Porsche sa pri tom spolieha na syntetické palivá, ktoré síce nezvrátia všeobecný odklon od elektromobility, ale mohli by byť aspoň riešením pre športové automobily. Jeho cena totiž bude v porovnaní s klasickými fosílnymi palivami výrazne vyššia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST BMW K 1600 GTL – 7er na dvoch kolesách
Nasledujúci článokČínske elektromobily zaplavia aj Slovensko. Geely Geometry C kúpite už po Vianociach

1 COMMENT

  1. […] v Miláne a dizajnérom prvých vozidiel je bývalý šéfdizajnér športovej automobilky Lamborghini. Možno aj to hovorí svoje o dizajne chystanej elektrickej […]

Comments are closed.