Rok 2021 sa žiaľ nezačal príliš ideálne, no automobilový priemysel rozhodne nezaspal. Čo nás vo všeobecnosti čaká a neminie z pohľadu prichádzajúcich noviniek na trh?

Predchádzajúci rok 2020 v nás určite zanechal istú ranu. Svet sa na okamih spomalil, no nadchádzajúci rok si pre nás pripravil zaujímavé automobilové novinky a máme sa rozhodne na čo tešiť. Aj v roku 2021 sa tak dočkáme zaujímavých áut.

Ofenzíva SUV

SUV-čiek bude tento rok určite veľa. Dopyt po vozidlách SUV je stále veľký a tak sa niet čomu čudovať. Jedným z adeptov je určite SsangYong. Ten si pre nás tento rok pripravil facelift svojej vlajkovej lode Rexton, takisto však chce predstaviť plne elektrickú verziu modelu Korando, či Tivoli Grand.

Stálicou v segmente SUV je aj Jeep. Ten modernizuje model Compass a dúfame, že k nám dorazí aj s obnovenou verziou Grand Cherokee. Možnosťou pre Jeep je aj pick-up s označením Gladiator. Ten sa aktuálne predáva iba na americkou trhu. Dúfajme, že tento počin sa dostane aj k nám. Predsalen, auto stojí na rovnakej platforme ako stálica Wrangler.

Akýmsi otcom mestských cross-overov, respektíve SUV-čiek je automobilka Nissan. Tá má na tento rok pripravené hneď tri modely. Nový Qashqai sa svetu odhalí už 16.februára a do predaja sa dostane začiatkom leta. Predstavený by mal byť aj plne elektrický model Ariya, ktorý sa predstaví v druhej polovici roka. Trojičku dopĺňa model X-Trail. Ten sa však podľa „podpultových“ informácií k nám dostane až v budúcom roku.

Dôležitou novinkou hlavne na našom trhu bude nová Kia Sportage. Tá sa aktuálne radí k jednému z najpredávanejších SUV. Pre Európsky trh sa toto auto bude stále vyrábať v Žiline. Vozidlo bude využívať totožnú techniku ako má Hyundai Tucson, takže môžeme očakávať príchod hybridu alebo plug-in hybridu.

V Nemecku sa takisto nezaspalo. VW svetu predstaví modernizovaný Tiguan Allspace. Volkswagen má takisto v pláne predstaviť malý coupé-crossover Nivus, ktorý sa aktuálne predáva iba v Južnej Amerike. Do úvahy prichádza aj elektrický cross-over ID.4.

Ten bude slúžiť aj ako základ pre Škodu Enyaq iV, ktorého predaj by sa mal rozbehnúť už v tomto roku. Tento elektrický model bude doplnený aj SUV-coupéčkom, ktorý nám bol priblížený konceptom Vision iV. Najúspešnejším modelom českej automobilky stále ostáva Kodiaq. Toho v roku 2021 čaká modernizácia, prípadné doplnenie portfólia o plug-in hybrid.

Rok Dacie

Nezabúdajme na zrejme najlacnejšiu a najdostupnejšiu automobilku. Rok 2021 bude pre rumunskú automobilku Dacia kľúčovým. Tá postupne dá do predaja už predstavenú Daciu Sandero, Sandero Stepway a Logan. Na vybraných trhoch tieto novinky doplní aj elektrický cross-over Spring. Od Rumunov sa však dočkáme aj úplne nového Dokkeru, šepká sa aj o facelifte Dusteru, prípadne o nástupcovi Lodgy. Lodgy by sa podľa dostupných informácií mal zrejme premeniť z plnohodnotného MPV na oplastované SUV.

Záplava luxusu

Novinkám sa nevyhýbajú ani prémiové automobilky. Mercedes si pre nás pripravil rovno plejádu áut. Na trh postupne dôjdu SUV EQA, EQB, EQE a vlajková loď EQS. Najdôležitejší bude príchod vlajkovej lode, triedy S. Očakáva sa takisto aj debut novej triedy C.

Nezaháľajú ani priami konkurenti Mercedesu. Audi tento rok na trh dorazí s cross-overom Q4 e-tron a BMW so svojou vlajkovou loďou iX. Posledné spomínané sa bude radiť medzi technologickú špičku. Pomaličky sa začnú predávať aj nové generácie modelov M3/M4. Predstavené bude takisto aj BMW 4 Gran Coupé a elektromobil i4. Avizovaný je aj nový Jaguar XJ, ktorý bude disponovať takisto elektrickým pohonom.

Francúzi so svojou automobilkou DS takisto nezaspali na vavrínoch. V Európe sa začne predaj luxusnej limuzíny DS 9, ktorý primárne bude využívať plug-in hybridný pohon. Do ponuky dorazí aj model DS 4 – kompaktný automobil vyrábaný v spolupráci s Oplom. „Novo“ založená automobilka Cupra si pre nás pripravila elektromobil el-Born, Formentor príde s plug-in hybridom.

„Domáci trh“

Mlado-Boleslavská automobilka takisto nezabudla, že rok 2021 je už tu. Štvrtá generácia populárnej Fabie sa má predstaviť už na jar, zatiaľ však ako päťdverový hatchback. Vozidlo bude postavené na platforme MQB, ktorú bude Fabia zdielať so Scalou a Kamiqom.

Hyundai prichádza v tomto roku s novým Tucsonom, ktorý do predaja prišiel tesne pred koncom roka 2020. Tešiť sa však môžeme na vrcholový variant s plug-in hybridným pohonom, prípadne verziu N Line. Hyundai okrem iného chce zaujať aj crossoverom Ioniq 5. Zákazníkov však určite bude zaujímať úplne nový model Bayon – najmenšie SUV značky. O v celku veľký rozruch sa môže postarať aj športové SUV KONA N.

Toyota tento rok predstaví už tretiu generáciu modelu Aygo. Predaj vozidla však bude spustený až v 2022. Čoskoro však bude k dispozícií plug-in hybridná RAV4. Predstavené budú takisto SUV Highlander a modernizovaný Hilux. Toyota si však brúsi zuby aj na segment malých SUV v podobe Yarisu Cross.

Netreba zabudnúť na kompaktné vozidlá

Asi najžhavejšou novinkou je Renault Arkana. Pôjde vôbec o prvé vozidlo svojho druhu. Ostatné luxusné coupé-SUV sú zväčša od prémiových výrobcov. Do predaja sa dostane aj nové Kangoo a modernizovaný Koleos. Koncom roku 2021 sa očakáva debut nového Kadjaru s trojvalcovým motorom 1.2 TCe.

Dôležitý prelom čaká aj nižšiu strednú triedu. Citroën čochvíľa začne predávať novú generáciu C4. Tá sa skôr už približuje k segmentu cross-overov a k dispozícií bude aj elektrická verzia.

Skupina PSA si pre tento rok pripravila očakávaný Peugeot 308 a Opel Astra. S elektromotorom však nepočítajte. Oba vyššie uvedené modely budú aj vo verzii kombi. Aktuálne najnovší partner PSA – talianska automobilka FIAT dorazí s modernizovaným modelom Tipo. Klasickému modelu bude sekundovať zvýšený model Cross.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Hyundai Ioniq 5: prichádza nová éra elektromobilty
Nasledujúci článokFacelift Volkswagen Polo odhalený, bude z neho konečne hybrid?