Domov SPRÁVY News Pocta legende menom Type 55. Bugatti ukázalo jednokusovú limitku

Pocta legende menom Type 55. Bugatti ukázalo jednokusovú limitku

Foto: Bugatti

Bugatti miluje špeciálne limitované edície svojich modelov a my tiež. Chiron Super Sport „55 1 of 1“ je pocta ikonickému modelu Type 55 Super Sport navrhnutého legendárnym dizajnérom a inžinierom Jeanom Bugattim.

Bugatti Type 55 patrí k ikonám motoristického sveta. Ide o cestnú verziu pretekárskeho špeciálu Type 51. Automobilku ju začala predávať v roku 1932, pričom v produkcii ostala len do roku 1935. Vyrobených bolo celkovo len 38 kusov a tak ide o poriadne raritné vozidlo. Pýšilo sa 2,3-litrovým radovým osemvalcom odvodeným práve z pretekárskeho variantu 51. Odlišovala ho však vyhľadávaná dvojmiestna karoséria roadsteru podľa návrhu Jeana Bugattiho. Ako prvý superšport značky Bugatti znamenal Type 55 nielen založenie novej kategórie, ale slúžil aj ako vzor pre všetky moderné modely Super Sport.

Foto: Bugatti
1 of 1

Vynaliezavosť Jeana Bugattiho bola jedinečná a predstavil vtedy prelomovú dvojfarebnú schému lakovania, ktorá nakoniec inšpirovala ikonické súčasné rozdelenie farieb A/B značky Bugatti. Pre Type 55 sa stala ikonickou najmä žlto-čierna kombinácia. Odkaz tohto modelu, ako priekopníka automobilov Grand Prix pre cestný segment, zaujal zákazníka Chironu Super Sport a tím Sur Mesure. Rozhodli sa preto uctiť si túto legendu, rovnako ako aj genialitu Jeana Bugattiho, a prostredníctvom personalizácie vytvoriť jedinečný kus.

„Dokonca aj 100 rokov po jeho smrti sme zostali úplne spojení s Jeanom a jeho návrhmi,“ povedal Jascha Straub, manažér oddelenia Sur Mesure a individualizácie v spoločnosti Bugatti. „A inšpirácia pre nás dodnes pochádza od Jeana, pretože rozumel proporciám lepšie ako ktokoľvek iný a ako prvý ponúkol autá spájajúce komfort a čistý výkon. Predstavte si, že pred takmer 100 rokmi dokázal typ 55 dosiahnuť rýchlosť 180 km/h.“

Foto: Bugatti
Čierno-žltá kombinácia

Pri zachytávaní podstaty historického vozidla sa tím Sur Mesure zameral na dnes už slávnu dvojfarebnú schému laku, ktorú Jean predstavil pri Type 55, pričom využil čierno-žltú kombináciu, ktorú obľuboval samotný Ettore Bugatti. Proces navrhovania bol krehkou rovnováhou medzi farebnosťou špecifických plôch a zachovaním súdržnosti s celkovým dizajnom. Dominantným ústredným bodom je čierna stredová línia pripomínajúca Type 55.

Do oka okamžite padne aj „blednúci“ vzor 55 nad prednými svetlometmi a blatníkmi. Cieľom bolo, aby sa pozornosť sústredila na podkovovitú mriežku a zúžil sa vzhľad prednej časti, pripomínajúc výrazný tvar trupu svojho predchodcu. Mimochodom, samotný vzor 55 bol na karosériu Chironu aplikovaný ručne. Do žltej farby sa zase „obliekol“ znak automobilky nielen v zadnej časti, ale aj na krásnych čiernych desať-lúčových diskoch kolies. Majestátne vysúvacie krídlo zase nesie zo spodnej časti veľký nápis „55 1 of 1“.

Foto: Bugatti

Obdobné označenia podtrhávajú jedinečnosť tohto Chironu Super Sport aj v interiéri. Nájdeme ho nielen na sedačkách, ale aj na čalúnení dverí, ktoré zdobí rovnaký vzor 55 ako v okolí predných svetlometov. A ako ďalšie uznanie vizionárskeho prínosu Jeana Bugattiho je jeho podpis umiestnený na prahu dverí a na štítku s venovaním vozidla.

Tímu Sur Mesure sa tak podarilo vytvoriť nádherný kúsok, ktorý je krásnou poctou a odkazom na majstrovstvo Jeana Bugattiho a legendárneho modelu Type 55. Chiron Super Sport 55 1 of 1 je zároveň absolútnou raritkou, z ktorej na cestách dva kusy rozhodne neuvidíte.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBugatti
Predchádzajúci článokFord privezie do Európy šialenosť, vychýrené superšporty sa musia triasť
Nasledujúci článokAston Martin: Zákazníci chcú veľké motory