Domov SPRÁVY Elektromobilita Pripravené na tornádo aj elektromobily. Dôležitá vzpruha pre región Slovenska

Pripravené na tornádo aj elektromobily. Dôležitá vzpruha pre región Slovenska

Foto: ZSE

Medzi českým Hodonínom a slovenským Holíčom vzniká nové 22 kV prepojenie elektrických distribučných sústav. Investícia sa realizuje v rámci cezhraničného projektu ACON, ktorého cieľom je zaistenie bezpečných a spoľahlivých dodávok energie prihraničným oblastiam. Boli sme sa pozrieť na česko-slovenskej hranici, ako to tam vyzerá.

V okolí miest bolo už vybudovaných 122 moderných distribučných trafostaníc s inteligentnými prvkami a desiatky kilometrov nových optických liniek. Projekt ACON spája distribučné územie českého EG.D a slovenskej Západoslovenskej distribučnej (ZSD) prostredníctvom inteligentných sústav. Hlavným cieľom cezhraničnej spolupráce je posilnenie integrácie trhu s elektrinou v oboch krajinách, zvýšenie konkurencieschopnosti v regióne a zaistenie bezpečných, vysokokvalitných a spoľahlivých dodávok elektriny.

Foto: ZSE
Modernizácia a inteligentné prvky

Prepojenie českého Hodonína a slovenského Holíča bolo znovu sprevádzkované takmer po 30 rokoch. Vďaka diaľkovo ovládaným inteligentným prvkom je umožnené sprevádzkovanie prepojenia 22 kV Hodonín – Holíč, a tým aj spustenie dodávok elektriny do prihraničných oblastí v Českej republike a na Slovensku, v reálnom čase.

V Holíči a jeho bezprostrednom okolí bude vďaka projektu ACON vybudovaných celkovo 65 kilometrov nových optických liniek. Modernizácie sa už dočkalo 8 distribučných trafostaníc, na ktoré sú pripojení obyvatelia mesta. „V trafostaniciach je implementovaná nová moderná technológia so smart prvkami. Tie okrem iného zaisťujú aj flexibilnejšiu možnosť riešenia porúch a plánovaných revízií, čím umožňujú plynulú dodávku elektriny pre všetkých zákazníkov od obyvateľov mesta po podnikateľské subjekty,“ opísal za slovenskú stranu výhody projektu Radoslav Haluška, predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ ZSD.

Foto: ZSE
Stabilná distribúcia elektriny pri havarijných stavoch

Okolo Hodonína bolo postavených alebo modernizovaných 114 distribučných trafostaníc. „V rámci prepojenia Holíča a Hodonína sme vybudovali 45 kilometrov nových optických liniek a do konca projektu pribudne ďalších 17 kilometrov. Inštalovali sme tiež 70 smart prvkov do distribučnej sústavy, a to diaľkovo ovládané úsekové spínače a technológie recloser,“ vysvetlil Marian Rusko, predseda predstavenstva spoločnosti EG.D.

Výhody nového prepojenia pocítia obyvatelia českého a slovenského pohraničia najmä v prípade neštandardných alebo havarijných stavov distribučných sústav. Vďaka cezhraničnej spolupráci bude možné si vzájomne vypomáhať v prípade prerušenia dodávok elektriny. „K rozsiahlemu výpadku došlo v okolí Hodonína napríklad v roku 2021, keď južnú Moravu zasiahli silné búrky spojené s ničivým tornádom. Nové prepojenie by v takých prípadoch výrazne pomohlo,“ dodáva Marian Rusko.

Foto: ZSE
Smart prvky

Smart grid je klasická distribučná sústava doplnená o smart prvky, (t.j. diaľkový monitoring, monitoring na mieste, automatická regulácia, prenos dát), ktoré umožňujú mať prehľad o tom, čo sa deje v distribučnej sústave. “Vďaka smart prvkom vieme do sústavy pripojiť rýchlejšie a viac obnoviteľných zdrojov a ďalšie spotreby ako sú napríklad nabíjačky pre elektromobily alebo fotovoltaické panely. Smart prvky umožňujú dostať z klasickej distribučnej siete viac a rýchlejšie ako keby sa rozvíjala klasickým spôsobom,” vysvetlil pre startstop.sk Tomáš Turek, člen predstavenstva Západoslovenskej energetiky. Nabíjačky podobne ako fotovoltaiky sú to odbery, ktoré sú nepravidelné a prichádzajú nečakane. “To nám môže spôsobovať trochu problémy s reguláciou napätia, ale vďaka inštalácii smart prvkov do distribučnej sústavy sme schopní zmeny napätia lepším spôsobom monitorovať a riadiť. To znamená, že sme schopní udržať sústavu v stave, ktorá bude akceptovaná pre našich zákazníkov,” dodal Turek.

Distribučná sústava smart grid umožňuje digitalizáciu dát a obojsmernú komunikáciu medzi koncovým odberným miestom a riadiacim dátovým centrom u správcu distribučnej sústavy. Smart prvky umožňujú rýchlejšie integrovať do siete obnoviteľné zdroje a efektívne riadiť spotrebu. Distribútor má vďaka nim okamžitý prehľad o stave distribučnej siete a odberných miestach. Môže tak pružne reagovať pri jej preťažení riadením spotreby a výroby v sieti. Takisto aj zákazník má prístup k väčšiemu počtu dát. Podľa nich môže upraviť svoje správanie a ušetriť za energie.

Projekt ACON

Cezhraničný projekt ACON je spolufinancovaný z programu Nástroj na prepojenie Európy (CEF), ktorý zriaďuje Európska komisia. Objem investícií do modernizácie a automatizácie distribučných sietí dosiahne na Slovensku celkovo 92 miliónov eur a v Českej republike viac než 90 miliónov eur. Implementované inteligentné prvky prispievajú k prechodu na koncept inteligentnej siete, takzvaný smart grid, vďaka ktorému bude elektrická sústava pripravená na budúcnosť a umožní pripájanie ešte väčšieho množstva obnoviteľných zdrojov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNové BMW radu 8? Koncept Skytop veľa napovedá
Nasledujúci článokKonečne voňavka pre petrolheadov, parfum od Nissanu vonia ako…