Domov SPRÁVY News Senna na Senne alebo ako si McLaren uctil svoju jazdeckú legendu

Senna na Senne alebo ako si McLaren uctil svoju jazdeckú legendu

Foto: McLaren

Pretekársky tím McLaren F1 posledné roky priniesol na VC Monaka špeciálne lakovania, ktoré boli veľmi obľúbené medzi fanúšikmi motoršportu. Tento rok anglický tím z Wokingu nezostal svojej povesti nič dlžný a priniesol na najprestížnejšie preteky sezóny lakovanie na počesť brazílskej legendy tohto športu.

Veľká cena Monaka je bez pochýb najprestížnejšia veľká cena bohatého kalendáru Formule 1. Víťazstvo na pretekoch na tejto legendárnej mestskej trati aj podľa samotných pretekárov chutí sladšie ako tie ostatné. Veľká cena je vypísaná na 78 kôl, jedno kolo má dĺžku 3340 metrov. Jazdí sa tu každoročne od roku 1929 a v roku 1950 sa stala súčasťou majstrovstiev sveta Formule 1.

Foto: McLaren
Lakovanie na počesť Ayrtona Sennu

Ayrton Senna da Silva bol trojnásobný majster sveta F1 z Brazílie. Ľudia si ho pamätajú ako jedného z najlepších jazdcov vďaka jedinečnému štýlu jazdy a ikonickému bielo-červenému lakovaniu monopostu, v ktorom sedel s legendárnou žlto-zelenou prilbou. V roku 1994 tragicky zahynul ako 34-ročný počas nehody pri Veľkej cene San Marina na okruhu v Imole. V tento súťažný víkend to, žiaľ, nebola jediná tragická nehoda. Zahynul aj rakúsky pretekár Roland Ratzenberger. Na počesť práve brazílskeho trojnásobného šampióna tím McLaren pripravil špeciálne lakovanie svojho monopostu vo farbách Brazílie. Súčasní pretekári Lando Norris a Oscar Piastri budú mať počas súťažného víkendu špeciálny dizajn prilieb a oblečený pretekársky overal, ktorý nadväzuje na farby auta.

McLaren Senna
Foto: McLaren

„Tím je hrdý na to, že prostredníctvom tohto lakovania McLarenu uznáva a oslavuje výnimočný život a pretekársky odkaz Ayrtona Sennu. Senna zostáva uctievaný a rešpektovaný ako najväčšia ikona Formuly 1 a najviac vyznamenaný jazdec McLarenu. Jeho vplyv na McLaren je obrovský, nielen vďaka jeho pretekárskym rekordom, ale aj prítomnosti v tíme a teraz aj jeho dedičstvu, takže je pre neho cťou pretekať na jeho najúspešnejšom okruhu v jeho zelených, žltých a modrých farbách,” povedal Zak Brown, generálny riaditeľ McLaren Racing.

McLaren Senna
Foto: McLaren
Časový harmonogram na VC Monaka 2024

Tento súťažný víkend sa bude konať tradične od piatku, kde nás čakajú dva hodinové tréningy. Prvý začína 13:30 a druhý o 17:00 miestneho času. V sobotu nás čaká finálny tréning o 12:30 a následne sa v kvalifikácii o 16:00, ktorá je na tejto trati mimoriadne dôležitá, rozhodne o tom, kto bude stáť na pole position. Vyvrcholenie súťažného víkendu bude v nedeľu o 15:00, kedy zhasnú červené svetlá.

McLaren Senna
Foto: McLaren
Portrét Sennu na McLarene Senna

Paralelne s jednorazovým prevedením pre monoposty MCL38 Formuly 1 olavuje McLaren talent Ayrtona Sennu aj ručne maľovanou kresbou aplikovanou na predprodukčnom kuse McLarenu Senna z vlastnej zbierky značky. Farby vybrané pre livrej Senna Semper odrážajú farby brazílskej vlajky s jasne žltými, zelenými a modrými tónmi spojenými pomocou špeciálnej techniky vyvinutej spoločnosťou MSO. Táto technika umožňuje, aby sa farby do seba prelínali bez vytvárania ďalších farieb a zároveň evokovali rýchlosť a pohyb mávajúcej vlajky. Tento efekt je aplikovaný aj na odznak McLaren na prednej časti auta. Zelené a biele lemovacie čiary okolo či vetranie v spodnej časti čelného skla sú priamo inšpirované detailmi na ikonickom dizajne pretekárskej prilby Ayrtona Sennu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS McLaren
Predchádzajúci článokKonečne voňavka pre petrolheadov, parfum od Nissanu vonia ako…
Nasledujúci článokVyskúšali sme SUV s najnovším mild-hybridným trojvalcom, v meste jazdí za… to VÁŽNE?