Domov SPRÁVY Doprava Bratislavčania sa dočkali: Električka už od pondelka povedie tam, kde sa museli...

Bratislavčania sa dočkali: Električka už od pondelka povedie tam, kde sa museli dopravovať „alternatívne“

Električka na Zlatých pieskoch v Bratislave (foto: DPB)
Električka na Zlatých pieskoch v Bratislave (foto: DPB)

Stavebný ruch na Vajnorskej električkovej radiále v týchto dňoch vystriedali technicko-bezpečnostné jazdy električiek. Po ich vykonaní Dopravný podnik Bratislava v pondelok 27. mája obnoví premávku električkovej linky 4 na Zlaté Piesky. Do konca júna sa ešte budú realizovať dokončovacie práce, ktoré nebránia bezpečnej prevádzke električiek.

V najbližších dňoch sa na zrekonštruovanom úseku zrealizujú technicko-bezpečnostné jazdy električiek, riadna premávka sa obnoví v pondelok 27. mája 2024. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava.

Návrat električiek na Zlaté Piesky

Električková linka 4 sa vráti na svoju pôvodnú trasu na Zlaté Piesky a v súvislosti s tým prestane premávať linka náhradnej autobusovej dopravy X4. V rovnaký deň sa autobusové linky 57 a 65 vrátia na svoje pôvodné trasy cez Starú Vajnorskú.

Realizovaný projekt prinesie na úsek Vajnorskej električkovej radiály Kuchajda – Zlaté Piesky rýchlejšie a komfortnejšie cestovanie a zlepší pohodlie a informovanosť cestujúcich na zastávkach. V neposlednom rade sa zvýši bezpečnosť a spoľahlivosť prevádzky električiek. Projekt bol realizovaný z nenávratného finančného príspevku prostredníctvom Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Pribudli aj nové dôležité tabule

Novinkou na Vajnorskej radiále je nový typ elektronických informačných tabúľ, ktoré sú plnofarebné a vďaka kvalitnejšiemu displeju ponúkajú prehľadnejšie zobrazenie aj pri kompaktnejších rozmeroch. Okrem farebného rozlíšenia liniek dokážu tieto tabule výraznejšie zobrazovať mimoriadne udalosti v premávke, čím významne prispejú k lepšej informovanosti cestujúcich. Samozrejmosťou je aj akustické vyhlasovanie zobrazovaných informácií pre nevidiacich.

Na zastávkach Odborárska a Magnetová sú už tieto tabule nainštalované, rovnako ako na zastávke Depo Jurajov dvor, kde bude jedna tabuľa zobrazovať zároveň odchody z električkového aj autobusového nástupišťa. Na Vajnorskej radiále bude nainštalovaných spolu 12 nových elektronických informačných tabúľ.

V polovici marca Dopravný podnik bratislava obdržal prvé nové obojsmerné električky. MHD v Bratislave bude cez víkendy vďaka nim plne nízkopodlažná (foto: DPB)
V polovici marca Dopravný podnik bratislava obdržal prvé nové obojsmerné električky. MHD v Bratislave bude cez víkendy vďaka nim plne nízkopodlažná (foto: DPB)
Prečo električky nejazdili?

Na úseku Jurajov dvor – Zlaté Piesky sa vymenili 4 kilometre koľají, v predchádzajúcich dňoch sa už zrealizovalo aj ich podbitie, zváranie a brúsenie. Vďaka tomu budú môcť električky na Vajnorskej radiále premávať rýchlejšie a bezpečnejšie, čo sa odzrkadlí aj na komfortnejšej jazde pre cestujúcich. V týchto dňoch sa dokončuje osádzanie bokovníc, obrubníkov a prídlažby. Nástupištia na zastávkach sú oproti stavu pred modernizáciou vyvýšené pre pohodlnejšie nastupovanie a vydláždené bratislavskou dlažbou.

Na zastávkach Jurajov dvor a Vajnorská ostáva doplniť sklo do prístreškov a elektronické informačné tabule. K finálnemu stavu sa blížia aj zastávky Shopping Palace a Zlaté piesky, vrátane obratiska. Na prestupnej zastávke Zlaté Piesky vznikne po dokončení zelený prístrešok s rozchodníkom na ploche 57 m2.

Súčasťou projektu je aj križovatka Vajnorská × Bojnická. Okrem výmeny koľajového zvršku sa v súčinnosti s dotknutými subjektmi do projektu zapracovali aj stavebné úpravy umožňujúce výmenu technológie cestnej dopravnej signalizácie, ktorá umožní dynamické riadenie a preferenciu všetkých vozidiel MHD. Prejazd cez koľaje na tejto križovatke pre individuálnu dopravu sa po vyasfaltovaní umožnil už v predchádzajúcich týždňoch.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPodvody s autami: Na čo si dať pozor pri kúpe jazdeného auta?
Nasledujúci článokNové BMW radu 8? Koncept Skytop veľa napovedá