Domov SPRÁVY News 1x som šoféroval čínske EV. Po 20 minútach som rozmýšľal, za koľko...

1x som šoféroval čínske EV. Po 20 minútach som rozmýšľal, za koľko predám svoj nemecký diesel

S elektromobilmi mám 13-ročné skúsenosti. Úplne prvým elektromobilom, s ktorým som jazdil po slovenských cestách, resp. presnejšie po bratislavských uliciach, lebo aj taký Senec sa v tom čase javil ako neuveriteľne ďaleko, bol Peugeot iOn.

Bolo to začiatkom roka 2011, v Bratislave bola v tom čase vybudovaná jedna jediná nabíjacia stanica a zima bola ešte zimou, keď sa na jazerách na Železnej studničke pravidelne hrával hokej. Dojazd elektrického Peugeotu bol v tom čase okolo 150 km, ale keď ste v ňom zapli kúrenie, stierače, rádio a svetlá, dojazd sa skrátil na polovicu. Jazdil som v ňom preto s otvorenými oknami, aby sa mi nerosilo sklo, v hrubej zimnej vetrovke, rukaviciach a čapici. Batériu som nabíjal cez noc u kamaráta na záhrade v bežnej domácej elektrickej sieti.

Koľko kilometrov prejde po diaľnici? - MG4 Longrange TEST

To boli začiatky elektromobility a za tých 13 rokov sa veľa zmenilo. Žartíky bokom, v niektorých dnešných elektrických vozidlách dokážete prejsť na diaľnici tempom 150 km/h aj 300 kilometrov so všetkými komfortnými palubnými funkciami bez akéhokoľvek obmedzovania. Nabíjanie je rýchle, 80 % kapacity batérie máte na rýchlonabíjačke pri diaľnici nabitých skôr, než si stihnete odskočiť na wc, vystojíte si rad pri pokladni a zjete hotdog alebo šalát.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Ale teraz som sa úplne neplánovane ocitol za volantom MG4, ktoré prichádza na trh v novej verzii označenej ako Long Range, pretože pod podlahou má akumulátor s kapacitou až 77 kWh. Automobil poháňa elektromotor s výkonom 245 koní a krútiacim momentom 350 Nm, pričom ho prenáša na zadné kolesá. Takže aby bolo jasno. V civilnom aute tu máme parametre bežného benzínového hothatchu, rozumej Golfu GTI, ktoré v momente reaguje na každý dotyk pedálu akcelerátora a riadenie nemá zaťažené prenosom poháňanej sily. A na ceste jazdí famózne.

Foto: startstop.sk, Marek Gorozdos

Používa pritom nízkoprofilové pneumatiky Bridgestone prispôsobené pre EV. Obujte toto MG do pneumatík SportContact od Continentalu a v obyčajnom čínskom hatchbacku za 40-tisíc tu zrazu máte auto na každý deň s nízkymi prevádzkovými nákladmi, absolútne postačujúcim dojazdom a jazdnými vlastnosťami, na ktoré porovnateľný benzínový hatchback dokáže reagovať možno emóciami z jazdy, ale dynamikou určite nie. Som skutočne očarený.

Plnohodnotný test MG4 Long Range nájdete vo videu od Matúša a v textovej podobe od Michala na ďalšej strane. 

Koľko kilometrov prejde po diaľnici? - MG4 Longrange TEST

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.2 / 5. Počet hodnotení 140

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
Predchádzajúci článokEurópa, sleduj a uč sa. Nový Dongfeng vstupuje do predaja aj v SR
Nasledujúci článokGolf oslavuje 50 rokov, prichádza nové GTI Clubsport

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here