Domov SPRÁVY News BMW odhalilo svoj nový Art Car. Čo poviete na pomaľované BMW M...

BMW odhalilo svoj nový Art Car. Čo poviete na pomaľované BMW M Hybrid V8 od Julie Mehretu?

BMW M Hybrid V8 × Julie Mehretu (foto: BMW)
BMW M Hybrid V8 × Julie Mehretu (foto: BMW)

BMW v spolupráci s medzinárodne uznávanou umelkyňou z New Yorku Julie Mehretu premenili pretekárske BMW M Hybrid V8 na umelecké dielo, ktoré nadväzuje na dlhoročnú tradíciu spojenia automobilov BMW Art Cars a pretekov. O necelý mesiac bude štartovať na prestížnych 24-hodinových pretekoch Le Mans.

BMW M Hybrid V8 je pretekársky špeciál s hybridným pohonom. Srdcom tohto pretekárskeho auta je 4,0-litrový osemvalec, ktorému pomáha elektromotor. Maximálny výkon je 470 kW, teda 640 koní a dosahuje maximálnu rýchlosť až 345 km/h. Tieto „štandardné“ hodnoty sa však v rámci spolupráce s Julie Mehretu nezmenili – nový iba zovňajšok vozidla vďaka dychberúcemu dizajnu.

„Celý projekt BMW Art Car je o invencii, o predstavivosti, o posúvaní hraníc možného. Nemyslím si, že toto vozidlo je niečo, čo by sa malo vystavovať. Pozerám sa naň ako na niečo, čo bude pretekať v Le Mans. Je to performatívna maľba. Moje dielo a vozidlo BMW Art Car vzniklo v úzkej spolupráci so športovými a konštruktérskymi tímami,“ hovorí Julie Mehretu a tvrdí, že BMW Art Car bude dokončené až po skončení pretekov.

BMW pokračuje v podporovaní talentov

Spolupráca medzi mníchovskou automobilkou a známou umelkyňou zahŕňa aj spoločný záväzok mediálnych workshopov pre filmárov. Tí v nasledujúcich dvoch rokoch navštívia rôzne africké mestá Dakar, Marrákeš, Kigali, Lagos. Workshopy následne vyvrcholia veľkou výstavou v múzeu súčasného afrického umenia Zeitz Museum of Contemporary Art Africa v Kapskom Meste.

Tento projekt má umelcom a filmárom poskytnúť priestor na spoluprácu a výmenu nápadov. Spoločnosť BMW takto poctivo pokračuje v tradícii rozvíjania talentovaných umelcov po celom svete.

Prepojenie obrazu a pretekárskeho vozidla

Julie Mehretu je známa svojimi abstraktnými dielami, ktoré vždy zahŕňali priestor, pohyb a energiu. Na 20. vozidle BMW Art Car umelkyňa premenila dvojrozmerný obraz na trojrozmerný objekt, čím sa jej podarilo dosiahnuť efekt dynamiky.

Inšpirovala sa monumentálnou maľbou Everywhen. Dielo je momentálne v Benátkach, odkiaľ poputuje natrvalo do zbierky Múzea moderného umenia v New Yorku, ktorému bolo darované. Charakteristické znaky diel Julie Mahretu nechýbali ani na pretekárskom BMW M Hybrid V8 vo forme upravených fotografií, ktoré prekrýva niekoľko vrstiev bodkových mriežok, neónových závojov a čiernych znakov.

BMW M Hybrid V8 × Julie Mehretu (foto: BMW)
Foto: BMW

 „V štúdiu, kde som mala model BMW M Hybrid V8, som práve sedela pred obrazom a pomyslela som si, čo by sa stalo, keby sa podarilo vytvoriť ilúziu, že vozidlo prejde obrazom a navzájom sa prepoja,“ hovorí Julie Mehretu. „Myšlienkou bolo prepojenie vozidla a obrazu. Stále som videla, ako sa obraz vpíja do vozidla. Dokonca aj obličky masky chladiča vdýchli obraz.“

Môžete ho vidieť na viacerých miestach

Pred prestížnymi 24-hodinovými pretekmi umelkyňa osobne predstaví svoje umelecké dielo na Concorso d’Eleganza vo Villa d’Este pri jazere Como v Taliansku v rámci výstavy historických vozidiel, ktorú organizuje spoločnosť BMW Group v spolupráci s Grand Hotelom Villa d’Este. Nebude chýbať ani rad ďalších vozidiel zo série BMW Art Car, ktoré taktiež štartovali na vytrvalostných pretekoch v Le Mans.

Dobrou správou je, že sa tieto vozidlá nevystavujú len v domácom múzeu BMW Museum v Mníchove, ale ako súčasť medzinárodných výstav vyrážajú aj na turné po celom svete. Z kolekcie BMW Art Car sme už na Slovensku mohli vidieť projekt Andyho Warhola pred dvoma rokmi v galérii Danubiana vo forme BMW M1 a veríme, že nebolo posledné.

Umelecké dielo v podobe BMW M1 od Andyho Warhola oslavuje 40 rokov

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda s úplne novým dizajnom, takto budú vyzerať jej nové autá
Nasledujúci článokSTK od júla po novom: Zmena zákona prináša nové lehoty kontrol s malým háčikom