Domov Elektromobilita Prvý skutočný elektrický hothatch dorazil na Slovensko

Prvý skutočný elektrický hothatch dorazil na Slovensko

Foto: MG Motor

Dynamika superšportového vozidla zabalená v atraktívnom kabáte s matným lakom, veľkým strešným spojlerom a priznanými oranžovými strmeňmi bŕzd za mimoriadne lákavú cenu. Strávili sme prvé momenty v prítomnosti nového MG4 XPower.

To, čo európske alebo ázijské značky nestihli, supluje MG. Kým sa ale dostaneme k nabrúsenej verzii XPower, priblížme si aj ďalšie novinky v produktovom rade MG4 Electric. Toto vozidlo považujeme v redakcii za cenovo najdostupnejší elektromobil, s ktorým nie je potrebné robiť kompromisy ani v prípade potreby absolvovania dlhších trás po diaľnici. Kým väčšine konkurentov svedčí skôr mestské a prímestské jazdenie, v prípade MG4 to neplatí, pretože vďaka dobrej spotrebe energie aj na diaľničných úsekoch je použiteľné ďaleko za hranicami mesta. Doteraz sa MG4 Electric u nás predávalo v dvoch stupňoch výbavy – Emotion s 51 kWh batériou a Elegance so 64 kWh batériou.

Foto: MG Motor
Nová výbava a väčšia batéria

Novinkou je najvyšší stupeň výbavy Exclusive, ktorý môže byť spojený s batériou s kapacitou 64 kWh, ale aj s batériou s kapacitou 77 kWh ako verzia Long Range. Táto batéria má nikel-kobalt-mangánové chemické zloženie a kombinuje sa so zadným elektromotorom s výkonom 180 kW. Batériu je možné nabíjať maximálnym výkonom 144 kW, čo znamená, že nabitie z 10 na 80 % trvá 38 minút. MG v tomto prípade uvádza priemernú spotrebu energie na úrovni 16 kWh/100 km. To znamená dojazd 520 km v kombinovanom jazdnom cykle podľa normy WLTP.

MG4 XPower
Foto: MG Motor

Čo sa týka vybavenia, línia Exclusive prináša tepelné čerpadlo, vyhrievané predné sedadlá, vyhrievanie volantu, 360-stupňovú kameru, súbor jazdných asistentov MG Pilot, bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu, elektrické sedadlo vodiča nastaviteľné v 6 smeroch, predohrev batérie a 18-palcové disky kolies. Aktuálna cena stupňa Exclusive je stanovená na sumu 38 200 eur, verzia Long Range so 77 kWh batériou je k dispozícii za 41 700 eur.

MG4 XPower
Foto: MG Motor
XPower

MG4 XPower sa dá označiť za prvý skutočne elektrický hothatch na európskom trhu. Vozidlo má atraktívny balík aerodynamických doplnkov, z ktorého vyčnieva predovšetkým nevšedne tvarovaný strešný spojler. Krásne sú aj päťlúčové 18-palcové disky kolies odhaľujúce pohľad na oranžové strmene 345-milimetrových kotúčových bŕzd na oboch nápravách. Potešujúcou informáciou už pre existujúcich majiteľov MG4 Electric je, že aerodynamický balík bude k dispozícii v rámci originálneho príslušenstva, takže ho bude možné dodatočne nainštalovať na už existujúce vozidlá.

MG4 XPower
Foto: MG Motor

XPower je zároveň prvým MG predávaným v Európe s pohonom všetkých kolies. Je to zásluha dvoch elektromotorov – predný má výkon 150 kW a zadný 170 kW, pričom vzadu je použitý aj elektronický diferenciál. Celkový kombinovaný výkon pohonnej sústavy je 435 koní a 600 Nm. Elektrický hothatch sa dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h už v priebehu 3,8 sekundy. V MG sa rozhodli použiť menšiu batériu s kapacitou 64 kWh, ktorá sa vďaka maximálnemu nabíjaciemu výkonu 140 kW dokáže nabiť z 10 na 80 % v priebehu 26 minút. Uvádzacia cena je stanovená na sumu 43 200 eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 13

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNissan naštval Britov, rozhodnutie sa dotkne aj Slovákov
Nasledujúci článokZvíťazil zdravý rozum? Euro NCAP mení pravidlá