Domov Elektromobilita Kia ukázala novodobý Stinger. Tie kolesá hoďte do koša

Kia ukázala novodobý Stinger. Tie kolesá hoďte do koša

Na Kia EV Day 2023 predstavitelia automobilky prezentovali svoju víziu „elektromobily pre všetkých“ a stratégiu výrazne a rýchlo rozšíriť svoj modelový rad týchto vozidiel. Po etablovaní modelov EV6 a EV9 Kia v blízkej budúcnosti rozšíri svoje elektrické portfólio o nové malé až stredne veľké elektromobily, ktoré budú cenovo dostupnejšie širšiemu okruhu zákazníkov.

Na podujatí sme teda mohli vidieť debut EV5, kompaktného elektrického SUV pre mileniálov a ich rodiny, ako aj predstavenie dvoch konceptov. Cieľom Kia Concept EV3 je poskytnúť výhody Kia EV9 v kompaktnom SUV, zatiaľ čo Kia Concept EV4 pretvára elektrické sedany s nápadným dizajnom na nový obraz. Okrem predstavenia širšieho modelového radu podujatie priblížilo aj stratégiu spoločnosti Kia zameranú na zlepšenie pohodlia zákazníkov, spoľahlivosť a riešenie bežných problémov vrátane infraštruktúry nabíjania elektromobilov.

Foto: Kia, Kia EV5
Ambiciózne ciele

Spoločnosť Kia sa intenzívne sústreďuje na poskytovanie riešení problémov, ktoré naďalej spôsobujú váhanie pri kúpe elektromobilu. Splníme očakávania zákazníkov tým, že ponúkneme kompletný rad elektromobilov v rôznych cenových reláciách a zlepšíme dostupnosť nabíjacej infraštruktúry,“ povedal Ho Sung Song, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti.

Kia tiež odhalila plány na zlepšenie zákazníckych skúseností. Tie zahŕňajú zefektívnenie rôznych funkcií do užívateľsky príjemnej aplikácie pre smartfóny, zavádzanie nových služieb v showroomoch ako aj poskytovanie služieb umelej inteligencie vo vozidlách. Stanoveným cieľom automobilky je dosiahnuť do roku 2026 predaj 1 milión elektrických vozidiel za rok a do roku 2030 ho zvýšiť na 1,6 milióna kusov ročne.

Foto: Kia, Kia Concept EV3

Kia oznámila plán vyvinúť široký rad elektromobilov s cenou od 30 000 do 80 000 dolárov, ktorý bude obsahovať existujúce modely ako EV6 a EV9, ako aj tie budúce ponuky prispôsobené pre populárne segmenty B a C. Cieľom značky je predstaviť menšie elektromobily, ako sú EV5, EV4 a EV3, s cenami od 35 000 do 50 000 USD.

Čo čaká Tepličku nad Váhom?

Ďalším cieľom značky je do roku 2025 rozšíriť svoje globálne výrobné závody na elektromobily na celkových osem. Tieto zariadenia budú zahŕňať výskum, vývoj, výrobu a dodávky, pričom Kórea bude slúžiť ako centrálny uzol. V Európe sa Kia zameria na výrobu malých a stredných EV, zatiaľ čo v Číne sa bude klásť dôraz na stredne veľké až veľké EV. Podľa týchto slov tak pripadá do úvahy, že model EV3 by mohla produkovať slovenská fabrika V Tepličke nad Váhom. Automobil by v portfóliu mohol nahradiť v súčasnosti nevýrazný model Soul EV.

Strategicky navrhnuté modely EV prispôsobené pre rozvíjajúce sa trhy sa budú vyrábať v Indii. Kia tiež plánuje predstaviť pestrú škálu modelov EV v Severnej Amerike v reakcii na zákon o znižovaní inflácie (IRA). Okrem toho značka aktívne zakladá spoločné podniky na výrobu batérií, aby zabezpečila stabilný globálny systém v ich zásobovaní.

Kia EV5

Ide o SUV postavené na platforme E-GMP. Exteriér aj interiér berie inšpiráciu z modelu EV9. Výroba EV5 bude prebiehať v Číne a v Kórei. Očakáva sa, že štandardný model vybavený 64 kWh batériou a 160 kW motorom bude mať dojazd 530 km na jedno nabitie v súlade s čínskymi normami CLTC (Combined Charging and Load Cycle). Model s dlhým dojazdom s 88 kWh batériou a rovnakým 160 kW motorom má za cieľ dosiahnuť dojazd 720 km na jedno nabitie. Model s pohonom všetkých kolies s dlhým dojazdom bude vybavený 88 kWh batériou a kombinovaným výkonom 230 kW, s predným 160 kW motorom a zadným 70 kW motorom. S modelom AWD sa Kia zameria na dojazd 650 km. Kia EV5 bude k dispozícii aj vo verzii GT.

Foto: Kia
Infotainment a konektivita

Priestranná kabína EV5 je vybavená najmodernejšou informačno-zábavnou technológiou a technológiou konektivity. Informačno-zábavný systém Connected Car Navigation Cockpit (ccNC) podporuje bezdrôtové aktualizácie softvéru. Zahŕňa panoramatický širokouhlý displej kombinujúci 12,3-palcový prístrojový panel, 12,3-palcovú centrálnu obrazovku a 5-palcový displejom ovládania klimatizácie.

V celej kabíne sú fyzické tlačidlá obmedzené na minimum. Pod centrálnou obrazovkou sa nachádzajú štyri skryté klávesy poskytujúce ovládanie kúrenia, ventilácie a trojzónovej klimatizácie. Predtým by tieto systémy vyžadovali na ovládanie až 17 tlačidiel. Kia EV5 je vybavená celkovo siedmimi airbagmi. Prirodzene, ponúka sa s najnovšími pokročilými asistenčnými systémami vodiča či asistentom jazdy na diaľnici 2. generácie, ktorý pomáha udržiavať vzdialenosť od vpredu idúceho vozidla, zostať v strede jazdného pruhu a meniť jazdné pruhy. Nechýba ani parkovací systém ovládaný tiež na diaľku.

Kia
Foto: Kia

Relaxačné sedadlá sú vybavené štvorrežimovou masážnou funkciou s tromi úrovňami intenzity. Po dosiahnutí cieľa môžu cestujúci premeniť zadnú časť vozidla na spálňu vďaka plne sklopným sedadlám v druhom rade. V zadnej konzole sa nachádza chladnička/ohrievač s teplotným rozsahom 5 až 55 stupňov Celzia a objemom 4 litre. Dá sa použiť mnohými spôsobmi, ako napríklad na udržiavanie teplých raňajok počas dochádzania do školy, ohrievanie nápojov, ako je čaj a káva, a skladovanie ľadovo vychladených nápojov a vody počas letných výletov.

Kia
Foto: Kia
Kia Concept EV3

Concept EV3 predstavuje víziu značky pre elektrické kompaktné SUV, ktoré bez námahy spája praktickosť s čistou radosťou z jazdy. Používateľom ponúka technológie, praktickosť a dizajn modelu EV9 v oveľa dostupnejšej forme. Aj keď sa tieto kvality môžu niekomu zdať nezlučiteľné, poskytovanie kreatívnych a prelomových dizajnových riešení spojením zdanlivo kontrastných zdrojov je jadrom filozofie dizajnu Kia „Opposites United“. A v prípade Concept EV3 dizajnéri Kia čerpali veľkú mieru inšpirácie z piliera filozofie dizajnu „Radosť z rozumu“.

Kia
Foto: Kia

Dizajnové spracovanie kabíny s čelným sklom posunutým dopredu a dlhou klesajúcou líniou strechy vytvára jedinečnú siluetu. Robustná architektúra hranatých podbehov kolies, zrezaná s asymetrickými uhlami, má za následok neočakávanú logiku a silný dojem. S tým zasa kontrastuje obopínajúce čelné sklo a odpojený C stĺpik, čo dodáva streche plávajúci efekt.

Kia
Foto: Kia
Rozširovanie nabíjacej infraštruktúry

V snahe pomôcť pri riešení pretrvávajúcej výzvy spoľahlivej a dostupnej nabíjacej infraštruktúry značka aktívne rozširuje globálne nabíjacie siete. V Severnej Amerike spoločnosť Kia oznámila svoje rozhodnutie prijať severoamerický štandard nabíjania (NACS) pre svoje elektrické vozidlá od štvrtého štvrťroka 2024. Tento krok poskytne zákazníkom spoločnosti Kia prístup k približne 12 000 nabíjačkám Tesla Supercharger.

Ako súčasť koalície spoločnosť Kia pracuje na vybudovaní 30 000 rýchlonabíjacích staníc v Severnej Amerike do roku 2030, aby vyriešila problémy s dostupnosťou nabíjania. V Európe spolupracovala na vytvorení IONITY a inštalovala 2 800 rýchlonabíjacích staníc pozdĺž kľúčových diaľnic. Cieľom je mať do roku 2025 celkovo 7 000 funkčných staníc, ktoré majiteľom elektromobilov značky poskytujú efektívne možnosti nabíjania.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
ZDROJKia
Predchádzajúci článokDiaľnicu D1 s R1 zatiaľ štvorpruh nespojí. Neoplatí sa to
Nasledujúci článokSedíte v aute správne? Aj tu platí zasadací poriadok

1 COMMENT

Comments are closed.