Domov Elektromobilita Kia ukázala novodobý Stinger. Tie kolesá hoďte do koša

Kia ukázala novodobý Stinger. Tie kolesá hoďte do koša

Kia okrem SUV-čiek pripravuje aj elektromobil s klasickým typom karosérie. Concept EV4 ukazuje, ako bude vyzerať nepriamy nástupca modelu Stinger, ktorý nezanedbateľne pozdvihol imidž značky na celom svete. 

Stinger bol svojho času model, ktorý ľudí dokázal zdvihnúť zo stoličky. Toto je Kia? pýtali sme sa ťukajúc po čele. Stinger mal svieži, odvážny a neočakávaný dizajn, ktorý zaujal široké spektrum motoristov. Aj keď reálne si ho kúpilo len malé percento z nich, imidž celej značky pozdvihol na vyššiu úroveň. Odvtedy už prebehlo veľa času a Kia už nemusí nikomu nič dokazovať, no zdá sa, že v automobilke nezaspali na vavrínoch a naďalej chcú byť lídrom v inováciách. Aj keď ako sa tak pozeráme na Kia EV4, tie budú zamerané viac na trvalú udržateľnosť.

Foto: Kia

O tom, že v Kii vedia postaviť rýchle auto, svedčí najmä model Kia EV6 GT. Aj keď je o tom ešte predčasné hovoriť, že stovky elektrických koní by sa mohli dostať aj pod kapotu pripravovaného modelu EV4. Koncept prichádza s dizajnovým jazykom, ktorý už poznáme z modelu EV9. Prenesením tohto štýlu na karosériu sedan však viac vynikne dynamika línií. Nízky predok, dlhší zadný previs či strešný spojler evokujú dojem pretekárskeho auta. Široký postoj znásobujú úzke vertikálne LED svetlá vpredu aj vzadu. V záujme aerodynamiky sú disky kolies zakryté, ich vzor pripomína trojuholník. To je v súlade s dizajnovým jazykom “Zjednotenie protikladov”, ale za nás sú trojuholníky na kolesách červenou čiarou.

Kia
Foto: Kia
Vnútorný priestor bez kompromisov

Nazrieť môžeme aj do interiéru. Ten pripomína skôr komfortný privátny salónik ako kokpit športovo orientovaného vozidla. Vyznačuje sa prísnym horizontálnym usporiadaním. Virtuálny kokpit je združený s centrálnou obrazovkou multimediálneho systému, pričom sú vypracované vo výške, kde začína čelné okno. Výhľad vpred tak do žiadnej strany nie je ničím obmedzovaný. Ovládací panel klimatizácie sa dá dokonca schovať do palubnej dosky, keď ho nie je potrebné použiť.

Foto: Kia

Na koncepte EV4 predstavuje Kia aj novú funkciu „Mind Modes“. Tá upravuje okolité osvetlenie a animované vzory ventilácie. V režime „Perform“ sa vodičovi prezentujú všetky informácie, ktoré potrebuje. Na druhej strane režim „Serenity“ ponúka množstvo digitálnej grafiky na vytvorenie uvoľnenejšej atmosféry.

Aj keď predaj sedanov celosvetovo klesá, zákazníkov požadujúcich tento typ karosérie je stále dosť veľa. A Kia o nich nechce prísť, práve naopak, chce ich dôvtipnými riešeniami pritiahnuť na svoju stranu. Preto bolo vozidlo navrhované zvnútra von, aby tvorcovia dosiahli vnútorný priestor porovnateľný s vozidlami typu SUV. Concept EV4 má aj mierne zvýšený podvozok, čo prináša mnoho praktických výhod, no neuberie to z jazdného zážitku. Kia tak v budúcnosti ponúkne trhu atraktívne tvarovaný elektromobil pre ľudí, ktorí nechcú robiť kompromisy vo vnútornom priestore, no stále preferujú karosériu typu sedan pred záplavou rôznych SUV.

Foto: Kia

Kia tento týždeň v Soule predstavil aj koncept mestského SUV. Bude sa vyrábať na Slovensku? Čítajte na ďalšej strane, kde sme zhrnuli všetko podstatné z Kia EV Day 2023. 

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
ZDROJKia
Predchádzajúci článokDiaľnicu D1 s R1 zatiaľ štvorpruh nespojí. Neoplatí sa to
Nasledujúci článokSedíte v aute správne? Aj tu platí zasadací poriadok

1 COMMENT

Comments are closed.