Domov Elektromobilita Šéf McLarenu: elektrický superšport príde najskôr v roku…

Šéf McLarenu: elektrický superšport príde najskôr v roku…

Prechod na elektrický pohon iniciovaný najmä zo strany EÚ znamená, že o spaľovací motor časom prídu aj modely zo sveta rýchlych kolies. V McLarene sa tak minimálne v najbližších rokoch však nestane.

Rev motora a streľba z výfukov k superšportom jednoducho patria. Je to totiž väčšinou práve zvuková kulisa, ktorá na seba púta najväčšiu pozornosť okoloidúcich. Zdá sa však, že s postupným prechodom na elektrický pohon stratia superšporty časť zo svojho DNA. Modely McLaren si ale ešte niekoľko rokov svet užije s konvenčným agregátom. Elektrický superšport totiž na najbližšie obdobie nie je v plánoch tejto britskej značky.

Najskôr v roku 2030

V nedávnom rozhovore pre Automotive News to potvrdil samotný šéf značky Michael Leiters. Elektrické superšporty s logom McLaren totiž podľa neho s najväčšou pravdepodobnosťou neprídu skôr ako v roku 2030. Tým len potvrdil dlhodobo konzervatívny postoj značky k elektromobilom, čo azda žiadnemu petrolheadovi neprekáža.

McLaren Artura
Foto: McLaren

Ako jeden z problémov označil Leiters vysokú hmotnosť batériových vozidiel. Tá podľa neho znižuje svižnosť auta a podporuje nespojitosť vodiča s vozidlom, čo je v rozpore so základnou identitou značky. „Neočakávam, že táto technológia bude pripravená pre skutočné superšporty skôr ako koncom desaťročia,” zhrnul svoj postoj Michael Leiters.

Šéf McLarenu zároveň dlhodobo zdôrazňuje, že čokoľvek inžinieri výrobcu superšportov vytvoria, musí prekonať ekvivalentné modely so spaľovacím motorom z hľadiska výkonu, dynamiky a ovládateľnosti. Skôr ako v roku 2030 preto elektrický superšport z dielne McLarenu nemusíme očakávať.

Záujem o SUV

Leiters však potvrdil potencionálny záujem značky o vstup na trh s modelmi SUV. O tomto kroku sa špekuluje už dlhé mesiace, no automobilka stále nepredstavila ani len koncept. Ak by však McLaren SUV predsa len prišlo, vôbec by sme sa nečudovali. Nájdeme ho už totiž aj v portfóliu značiek ako Lamborghini, Ferrari či Aston Martin. Hlavnou prioritou značky však nateraz ostávajú plug-in hybridy.

Zdroj: Supercar Blondie
Vráti sa McLaren do Le Mans?

To však nie je všetko. Britská automobilka totiž pokukuje aj po veľkom návrate do sveta vytrvalostných pretekov. McLaren potvrdil záujem o vstup do šampionátu WEC so špeciálom 720S GT3 EVO od budúcej sezóny, pričom ako predbežný partner sa javí United Autosports. Znamenalo by to, že značka sa vráti do Le Mans presne 29 rokov po svojom veľkolepom víťazstve na okruhu de la Sarthe s ikonickým F1 GTR. V tomto prípade by však neútočili na celkové prvenstvo, ale len na triumf v kategórii GT-čiek.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutomotive News
Predchádzajúci článokTEST BMW Z4 – chýba mu konkurencia
Nasledujúci článokAston Martin v Le Mans po 65 rokoch