Domov News Subaru by sa mohlo vrátiť do WRC, vstup Audi do F1 ohrozený?

Subaru by sa mohlo vrátiť do WRC, vstup Audi do F1 ohrozený?

Svet motoršportu nikdy nespí a s ním ani spojené špekulácie. Podľa tých najnovších by sa Subaru mohlo vrátiť do WRC a vstup Audi do Formule 1 je neistý.

Subaru je značka, ktorá sa väčšine automobilových fanúšikov spája s pôsobením v rally. Vo svetovom šampionáte WRC sa Subaru prvýkrát objavilo v roku 1980 na Rally Safari, no najväčšie úspechy Japonci žali v 90. rokoch a na prelome tisícročí. Tri konštruktérske a tri jazdecké tituly hovoria sami za seba. Za volantom rally špeciálu s logom Subaru sa za roky pôsobenia vo WRC vymenili legendy ako Colin McRae, Juha Kankkunen, Tommi Mäkinen, Carlos Sainz či Petter Solberg. A práve posledný menovaný je doposiaľ ich posledným šampiónom, keď získal titul v roku 2003.

Subaru
Foto: Subaru

Po danej sezóne sa im však úspechy skôr vyhýbali a po roku 2008 Subaru definitívne opustilo svetový šampionát. To by sa však po 15 rokoch mohlo zmeniť. V pozadí sa totiž začína vo veľkom hovoriť o možnom návrate tejto ikonickej značky do WRC v kráľovskej kategórii Rally1.

Veľký comeback japonskej značky by si vedel predstaviť aj samotný šéf FIA Mohammed Ben Sulayem, ktorý prezradil, že počas tohtoročnej 24h Le Mans viedol na túto tému rozhovor s niekdajším prezidentom a súčasným predsedom predstavenstva Toyoty Akiom Toyodom.

Problémom je motor

Sulayem chce totiž zatraktívniť svetový šampionát v rally, ktorý pomaly stráca dych a po odchode Citroenu v roku 2019 máme v elitnej kategórii už len tri značky. Príchod ďalších automobiliek by však rozhodne pomohol a jedným z možných kandidátov je práve Subaru, čo potvrdil aj samotný Akio Toyoda. Problém značky však spočíva v pohonnej jednotke.

Podľa šéfa FIA je však Toyota, ktorá vlastní určitý podiel v Subaru, pripravená poskytnúť im svoj motor. Svetu WRC posledné roky jasne dominuje a podľa technického riaditeľa TGR WRT Toma Fowlera túžia po novej výzve a väčšej konkurencii. A práve to by mohol návrat Subaru priniesť, na čom sa zhodujú aj viacerí odborníci. Záujem je ako zo strany FIA, tak aj zo strany Toyoty. Konečné rozhodnutie však musí učiniť samotné Subaru.

Foto: Audi
Vycúva Audi zo vstupu do F1?

Audi minulý rok predstavilo projekt vstupu do Formule 1 od roku 2026, pričom ako svojho partnera si zvolilo tím Sauber, ktorý v súčasnosti preteká pod hlavičkou Alfa Romeo. V posledných týždňoch sa však objavili špekulácie, podľa ktorých by Audi malo z dohody vycúvať a už čoskoro toto rozhodnutie oficiálne oznámiť.

Na to však už zareagovala aj samotná automobilka, ktorá prostredníctvom svojho hovorcu poprela tieto špekulácie a potvrdila, že prípravy na vstup do F1 ako aj vývoj pohonnej jednotky sú v plnom prúde a nezmenené.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMotor1
Predchádzajúci článokPRVÁ JAZDA Mercedes-Benz E 220d 4MATIC
Nasledujúci článokMyslel som si, že jazdím ako Rossi. Motoškola na Slovakiaringu mi nastavila zrkadlo