Domov News Subaru Crosstrek má kompletný cenník, v základe má všetko podstatné

Subaru Crosstrek má kompletný cenník, v základe má všetko podstatné

Foto: Subaru

Kompaktný hatchback s vyššou svetlou výškou a pohonom všetkých kolies? To znie ako recept na univerzálne auto. Subaru Crosstrek, teda nástupca modelu Impreza XV, presne takým vozidlom aj chce byť.

Prechod Imprezy zo sedanu k hatchbacku sa zo začiatku nestretol s prílišným pochopením, ale v Subaru urobili veľmi dobre, že poslali na cesty aj terénnejšiu verziu XV. Hatchback s pohonom všetkých kolies si priam pýtal oplastovanie a výraznú farbu karosérie a v podobe verzie XV to aj všetko dostal. Príjemný kompakt si veľmi rýchlo obľúbili desaťtisíce zákazníkov a v súčasnosti ide dokonca o najpredávanejší model značky Subaru v Európe. XV tak prekročilo tieň vozidla, z ktorého bolo stvorené a aj preto sa v Subaru rozhodli mu dať nové meno – Crosstrek. Ide teda o novú generáciu Imprezy XV, avšak s úplne novým názvom.

Subaru Crosstrek
Foto: Subaru

Subaru podporilo Crosstrek ešte robustnejším vzhľadom. Svedčí o tom dizajn prednej masky chladiča, vysoká poloha kapoty, vypuklé blatníky alebo 18-palcové hliníkové kolesá. V konfigurátore nájdete 10 rôznych farieb exteriéru vrátane štyroch nových (Sun Blaze Pearl, Oasis Blue, Offshore Blue Metallic a Sapphire Blue Pearl). Dve z nich (modrá a červená) sú bez príplatku, za ostatné metalické farby sa pripláca 590 eur. Crosstrek aplikuje nové nápadité textúry kombinujúce funkčnosť a aktívny životný štýl. Na otvoroch Air Outlet sa nachádza textúra jamkovaného saténového povrchu spolu s textúrou žraločej kože, ochranné časti batožinového priestoru majú diamantovú textúru a na prahovej lište zadných dverí nájdeme horský motív.

Foto: Subaru
Pohodlnejší interiér

Medzigeneračne sľubuje Subaru viac miesta pre pasažierov v oblasti ramien, hlavy aj nôh. Subaru použilo pri konštrukcii interiéru nový prístup založený na štruktúre ľudského tela. Vďaka integrácii sedadiel zabraňujúcich kývaniu hlavy a zlepšenému jazdnému komfortu prostredníctvom zníženého akustického tlaku, hluku z vozovky a hluku motora, zažijú vodiči menšiu únavu na ceste, menšie bolesti chrbta a krku, ako aj menej pocitov nevoľnosti, najmä počas dlhých ciest.

Subaru Crosstrek zostáva pri vertikálnej obrazovke multimediálneho systému, v tomto prípade s uhlorpiečkou dlhou 11,6 palca. Infotainment podporuje novú metódu zadávania cieľov do navigácie. Služba what3words umožňuje používateľom identifikovať presné miesta nastavením cieľov na základe kľúčových slov. Na rozdiel od bežných navigačných systémov, ktoré vyžadujú, aby používatelia špecifikovali adresu, what3words umožňuje nastaviť požadovanú polohu jednoduchým zadaním slov. Samozrejme, nesmie chýbať bezdrôtová konektivita Apple CarPlay a Android Auto.

Subaru Crosstrek
Foto: Subaru

Obrazovku je možné zamknúť a odomknúť na PIN kód, čo má napríklad zamestnancom parkovania zabrániť obsluhovať navigačný systém, audio zariadenia a funkcie nastavenia vozidla. Takéto riešenie pomáha predchádzať úniku osobných informácií. Okrem toho sa na smartfón používateľa odošle upozornenie, keď sa vozidlo presunie mimo prednastavenú oblasť a upozorní ho, ak bolo vozidlo ukradnuté, alebo ak nejazdí podľa plánu.

Držiaky nápojov medzi prednými sedadlami sú teraz umiestnené diagonálne. Ich priemer a hĺbka boli prepracované, aby sa zabránilo ich prevráteniu počas jazdy. Samozrejmosťou je vyhrievanie sedadiel a volantu, i osvetlené USB porty pre zadných pasažierov. Zadné sedadlá sú delené v pomere 60:40, maximálny objem batožinového priestoru je 1314 litrov.

Subaru Crosstrek
Foto: Subaru
4×4 a boxer motor

Crosstrek si zachováva charakteristickú kombináciu permanentného symetrického pohonu všetkých kolies s hybridným pohonom e-BOXER. Ten zahŕňa 2,0-litrový štvorvalcový motor s priamym vstrekovaním, spárovaný s elektromotorom v rámci bezstupňovej prevodovky Lineartronic. Medzigeneračne došlo k niektorým vylepšeniam motora, napríklad bloku valcov. Tvar podkomory vodného plášťa a rozpery boli zmenené a optimalizované, čím sa zlepšil výkon chladenia, čo vedie k lepšej spoľahlivosti a zlepšenému dynamickému výkonu. Do hornej časti chladiča bolo pridané aj vedenie vzduchu, ktoré zlepšuje chladiaci výkon a výkon klimatizácie. Hybridné hnacie ústrojenstvo e-BOXER upravuje pomer rozdelenia výkonu medzi motorom a elektromotorom podľa jazdných podmienok, pričom sa mení medzi 3 jazdnými režimami.

Systém permanentného symetrického pohonu všetkých kolies (AWD) poskytuje istotu a schopnosti vozidla za každého počasia. Aktívne riadenie rozdelenia krútiaceho momentu umožňuje jazdu so stabilitou v priamom smere, vysokou odozvou a vylepšenými schopnosťami manévrovania. Crosstrek bol prepracovaný tak, aby sa dosiahlo prepracovanejšie rozloženie hnacej sily, čím sa zlepšila odozva pri riadení. Je vybavený jazdným režimom X-MODE, ktorý preberá kontrolu nad motorom, prevodovkou, systémom pohonu všetkých kolies a brzdami pre optimálnu trakciu na klzkom povrchu a strmých stúpaniach a teraz sa uplatňuje dokonca aj pri cúvaní.

Subaru Crosstrek
Foto: Subaru
Bezpečnosť nadovšetko

Priechodnosť terénom zabezpečí aj svetlá výška 220 mm a lepšie nájazdové vpredu aj vzadu. Crosstrek je vybavený tiež najnovšou verziu technológie EyeSight, ktorá má výrazne širší rozsah rozpoznávania účastníkov cestnej premávky. Rozpoznáva teraz dvojkolesové vozidlá aj chodcov naľavo a napravo. Funkcia automatického brzdenia sa rozšírila a zlepšila sa odozva bŕzd. Zlepšená bola tiež prevencia vybočenia z jazdného pruhu a vďaka presnému ovládaniu riadenia sa dosiahla plynulejšia reakcia volantu. Okrem toho bola pridaná funkcia prevencie vybočenia z jazdného pruhu na okraji vozovky, ktorá rozpozná hranicu cesty a zabráni vozidlu zísť z cesty, keď nie je vyznačený žiadny jazdný pruh. Vďaka posilňovaču bŕzd a širšiemu uhlu zobrazenia EyeSight sa zlepšila odozva adaptívneho tempomatu. Systém rozpoznávania dopravných značiek sa kombinuje s inteligentným obmedzovačom rýchlosti, ktorý reaguje na rýchlostné limity

Torzná tuhosť karosérie sa zvýšila o 10 %. Na zvýšenie tuhosti bola navrhnutá úplná vnútorná konštrukcia rámu so širšou aplikáciou konštrukčného lepidla a zvýšenou tuhosťou upevňovacích bodov zavesenia. Na boku vozidla bola pridaná výstuž do rôznych častí a oceľových plechov s vysokou pevnosťou v ťahu, čím sa zlepšila bezpečnosť pri náraze na prednej a bočnej strane. Okrem toho bola optimalizovaná kostra vnútorných panelov kapoty, čím sa zlepšila ochrana chodcov.

Ceny

Subaru Crosstrek je štandardne dodávaný s deviatimi airbagmi. Základná cena bola stanovená na 35.500 €. Už táto základná výbava Style obsahuje napríklad full-LED predné svetlomety s natáčaním do zákrut, vyhrievanie predných sedadiel, bezkľúčový prístup, 11,6-palcový dotykový displej multimediálneho systému, systém Subaru Intelligent Drive, systém X-MODE, systém automatického brzdenia pri cúvaní, zadnú parkovaciu kameru, systém monitorovania vodiča, EyeSight či 17-palcové disky kolies. Stredný stupeň výbavy Style X-Tra stojí 37.000 € a navyše obsahuje napríklad kvalitnejšie čierne látkové čalúnenie sedadiel, elektrické nastavovanie sedadla vodiča i spolujazdca, asistent diaľkových svetiel, X-MODE s dvoma funkciami alebo 18-palcové disky kolies. A napokon najvyšší stupeň výbavy Premium je v predaji za 39.500 eur a obsahuje ešte elektricky ovládané strešné okno, kožené čalúnenie sedadiel a navigáciu s hlasovým ovládaním.

THE ALL-NEW CROSSTREK WORLD PREMIERE:PRESENTATION MOVIE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 61

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJSubaru
Predchádzajúci článokUž je to tu – trojnásobné zdraženie parkovného pre ťažké autá
Nasledujúci článokNová Škoda Octavia sa odhaľuje na prvých skicách