Domov Elektromobilita Ponuka mesiaca: Najpredávanejšie auto so zľavou 21-tisíc

Ponuka mesiaca: Najpredávanejšie auto so zľavou 21-tisíc

Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš

Takto cenovo dostupný elektromobil Škoda Enyaq ešte nikdy predtým nebol. Dostanete ho totiž za cenu spaľováku. Verziu Coupé RS je možné kúpiť už za necelých 49-tisíc eur a základný Enyaq 60 za menej ako 37-tisíc.

Každý rok sa našou redakciou premelie množstvo elektromobilov a ich počet, pochopiteľne, čoraz narastá. Malé mestské autá, trendy crossovery, rodinné autá, luxusné sedany či veľké SUV. Elektromobilita zasiahla každý segment automobilového trhu, takže porovnávať a bilancovať je z mesiaca na mesiac relevantnejšie. Napriek tomu, že aj na slovenský trh prúdi čoraz viac elektromobilov, najpredávanejším stále zostáva Škoda Enyaq. A jedným dychom treba dodať, že aj jeden z najlepších.

Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš
Nielen krásny, ale aj praktický

Škoda Enyaq totiž poskytuje vynikajúci pomer ceny a úžitkovej hodnoty v kombinácii so všetkými výhodami batériových vozidiel. Ide o mohutné auto s pekným a moderným dizajnom, ktorý môže byť vyšperkovaný osvetlenou maskou chladiča. V tme ide o naozaj atraktívny detail. Rýchlo sme si zvykli na komfort, ktorý Enyaq poskytuje. Nie je to len o bezdotykovom otváraní dverí batožinového priestoru alebo o citlivo nastavenom odpružení, ale aj o takej drobnosti, akou je aktivácia elektromotora po stlačení brzdového pedálu. Netreba nič stláčať ani ničím otáčať, jednoducho sadnete za volant, stlačíte brzdu, zvolíte smer jazdy a môžete vyraziť.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška

So všetkým, čo na vašej ceste budete potrebovať, pretože automobil má prakticky tvarovaný batožinový priestor s objemom až 585 litrov. Po sklopení druhého radu sedadiel táto hodnota narastie na 1710 litrov. Napriek elektrickému pohonu si teda Enyaq zachováva veľký vnútorný priestor, ktorým je značka Škoda povestná. Platí to aj o predných i zadných sedadlách, na ktoré sa pokojne usadí človek akejkoľvek postavy.

Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Vyšperkovaný variant Coupé RS

Najvýkonnejšou verziou je Enyaq Coupé RS. Ten je so športovými doplnkami karosérie a najmä vo vyzývavo zelenej farbe Mamba Green na ceste jednoducho neprehliadnuteľný. Na pohon slúžia dva elektromotory. Každý z nich je uložený na jeden náprave, takže vozidlo disponuje pohonom všetkých kolies. Celkový systémový výkon je 220 kW (299 koní) a krútiaci moment 460 Nm, čo zo športovo ladeného Enyaq Coupé RS urobilo najvýkonnejšiu Škodu RS v histórii. Vďaka tomuto výkonu zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy. Energia sa ukladá do batérie s kapacitou až 82 kWh. To vystačí na prejdenie vzdialenosti až 500 km, prípadne predpisových 350 km po diaľnici. To je výrazne viac ako mnohokrát drahšia konkurencia s väčšími batériami.

Foto: startstop.sk, Karol Gajdoš

Modelu Enyaq Coupé RS hrá do karát výborný súčiniteľ odporu vzduchu karosérie a efektívna prevádzka aj v diaľničných rýchlostiach. Navyše, vďaka maximálnemu nabíjaciemu výkonu až 135 kW dokážete nabiť Enyaq Coupé RS na zodpovedajúcej rýchlonabíjacej stanici z 10 na 80 % už za 36 minút. Cenníková cena takéhoto vozidla s množstvom luxusnej výbavy pokojne atakuje hranicu 70-tisíc eur. Teraz sú však na predaj skladové kúsky už za cenu necelých 49-tisíc eur. V štandardnej výbave sa nachádza 13-palcový dotykový displej multimediálneho systému, ktorému sekunduje menší, 5,3-palcový prístrojový panel. Ďalej tu je napríklad head-up displej, trojzónová automatická klimatizácia, prémiová audio sústava Canton s dvanástimi reproduktormi alebo dizajnové 21-palcové disky kolies. Variant Coupé RS disponuje aj športovým podvozkom, takže jazdné vlastnosti sú najmä v zákrutách ešte lepšie ako v prípade civilnejších verzií.

Predaj neustále rastie

Kvality modelu Škoda Enyaq si začínajú všímať aj v zahraničí. Napríklad v novembri minulého roka sa Enyaq prvýkrát dostal do Top 10 najpredávanejších automobilov na nemeckom trhu. Jeho predaj výrazne prekonal aj Teslu Model Y, čo je celosvetovo najpredávanejší automobil roka 2023. V minulom roku Škoda rapídne zvýšila dodávky modelu Enyaq o 52,1 % na celkových 81.700 kusov. To je absolútny rekord od uvedenia tohto modelu na trh. Celkovo vyrobila Škoda už viac ako 200 000 vozidiel Enyaq a Enyaq Coupé.

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata
Výhodné ceny

Škoda pre modelový rok 2024 predstavila modernizovaný Enyaq s vyšším výkonom elektromotorov, väčšou batériou, dlhším dojazdom a rýchlejším nabíjaním. Ceny skladových vozidiel tak, pochopiteľne, klesli a k dispozícii sú za naozaj zaujímavé ceny. Jedným z našich favoritov je napríklad Enyaq Coupé RS s 82 kWh batériou a skutočne dlhým zoznamom výbavy už za 47.900 €. Na tak veľký a dynamický elektromobil je to priam až bezkonkurenčná ponuka. Veľmi zaujímavou ponukou je aj Enyaq 80x s pohonom všetkých kolies, elektromotorom s výkonom 150 kW a batériou s kapacitou 82 kWh za 45.990 €. Cena modelu Enyaq vo verzii 60 s výkonom 132 kW a 62 kWh batériou však dokáže ísť ešte nižšie a to na 36.690 €.

K modelu Enyaq ponúka Škoda päťročnú pohodu s predplateným servisom bez obmedzenia kilometrov a zvýhodnené financovanie.

Zoznam všetkých skladových vozidiel Škoda Enyaq nájdete TU.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.9 / 5. Počet hodnotení 38

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTOP 3 autá s 3x úchytmi ISOFIX na zadných sedadlách
Nasledujúci článokŽeny volili najlepšie autá roka 2024, toto je ich výber