Domov Elektromobilita Susedný štát vyčlení 77,5 milióna eur na dotácie na nákup elektromobilov

Susedný štát vyčlení 77,5 milióna eur na dotácie na nákup elektromobilov

Foto: ZSE

Európske štáty sa čoraz intenzívnejšie snažia podporiť predaj elektromobilov. V Česku sa dotačný program na obstaranie elektrického alebo vodíkového automobilu spustí od 1. decembra 2023. Dostupný bude len pre právnické osoby a potrvá do 30.9.2025.

Výška finančnej dotácie je podľa portálu e15 limitovaná na 200.000 Kč na osobné vozidlo a 300.000 Kč na nákladné vozidlo. Dotačný program však obsahuje celý rad podmienok, pričom najdôležitejším je asi ten, že dotácia bude poskytnutá iba pri financovaní prostredníctvom úveru od Národnej rozvojovej banky, ktorá zároveň poskytne záruku až za 70 % cieľovej sumy. Dôvodom takéhoto opatrenia je, aby sa dotácie prednostne dostali k menej majetným firmám. Spoločnosť však požiada o dotáciu priamo predajcu automobilov alebo lízingovú spoločnosť a žiadosť bude následne posúdená rozvojovou bankou. Horná hranica hodnoty dotovaného osobného vozidla bola stanovená na 1,5 milióna Kč. Nákup úžitkového vozidla je limitovaný cenou 2,5 milióna Kč.

dotácie, nabíjanie
Foto: Škoda

Zaujímavé je, že dotáciu je možné využiť v rámci jednej firmy na ľubovoľný počet vozidiel. Celková výška pomoci však za tri roky nesmie presiahnuť ekvivalent 200 000 eur, čo je pri súčasnom kurze približne 4,9 milióna Kč. Od tejto sumy sa však odpočíta podpora, ktorá bola firme vyplatená napríklad počas pandemického lockdownu. V prvých fázach budú dotácie vyplácané z rozpočtu Ministerstva priemyslu a obchodu Českej republiky. Ak sa touto cestou predá minimálne 4 555 vozidiel, ministerstvo podá žiadosť o preplatenie Európsku úniu cez Národný plán obnovy. Mimochodom, podľa štatistických údajov používa vo svojom vozovom parku elektromobil 14 % českých firiem.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJe15.cz
Predchádzajúci článokChevrolet Corvette roztrhlo na 4 kusy. Vodič…
Nasledujúci článokBugatti Bolide odkrýva kokpit, volant môže poslúžiť ako dekorácia