Domov News Curvature vám ukáže tie najlepšie cesty na svete, vrátane SR

Curvature vám ukáže tie najlepšie cesty na svete, vrátane SR

Každý správny nadšenec šoférovania už nejeden večer strávil nad podrobnou prípravou víkendového roadtripu za tými najlepšími a najkrajšími cestami. U nás sa na hľadanie a hodnotenie tých najpríťažlivejších šoférskych ciest špecializuje projekt Okresky, ktorý celkom podrobne obsiahol nielen slovenské cesty, ale aj cesty v okolitých krajinách. Teraz však na internete nájdete stránku, na ktorej si môžete nájsť ideálnu cestu kdekoľvek na svete.

Stačí si kliknúť na curvature.com a nájdete tu podrobnú mapu s množstvom farebných čiar zobrazujúcich tie najzakrútenejšie cesty, aké v danom regióne môžete nájsť. Avšak mapa nielenže upozorňuje na kľukaté cesty, ale poskytuje hneď niekoľko ďalších užitočných informácií o vybranej trase. Celá mapa Curvature je interaktívna a využíva satelitné snímky a údaje o teréne. Cesty sú tak rozdelené do rôznych farebných blokov od rovných ciest s niekoľkými miernymi zákrutami (žltá farba) až po skutočne zakrútené cesty s niekoľkými rovinkami (ružová farba).

curvature

Index zakrivenia

Len na predstavu – ružovou farbou sú u nás zobrazené úseky ako Pezinská Baba, Skýcov – Veľké Uherce, množstvo ciest v okolí Banskej Štiavnice, Hriňová – Čierny Balog a mnohé ďalšie, koniec-koncov si mapu môžete sami pozrieť. Ku každej ceste si môžete zistiť aj bližšie informácie, ako napríklad či ide o hlavný cestný ťah alebo vedľajšiu cestu, aké sú tu rýchlostné limity, aká je celková vzdialenosť úseku, aký má cesta povrch a ohodnotenie “zakrivenia” cesty. Čím je tento index vyšší, tým je cesta zakrútenejšia. Aj keď slovenské “jazdecké” úseky sú mnohým motoristom notoricky známe, pri výlete do zahraničia je curvature rýchly nástroj vyhľadávania kľukatých ciest na spestrenie každého rodinného či pracovného výletu.

Curvature využíva open source dáta z projektu OpenStreetMap, čo je ekvivalent Wikipédie, avšak s mapami, ku ktorým pridávajú dobrovoľníci dôležité údaje. Vytvoril ju motorkár Adam Franco, ktorý neustále hľadá zábavné cesty na roadtripy. Inšpiruje vás táto mapa na naplánovanie si najbližšieho výletu?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOd šijacích strojov k elektrickej Astre – Opel je s nami už 125 rokov
Nasledujúci článokHyundai chce rozvíjať tuning, pomôcť má koncept NPX1