Domov News Najčudnejší monopost F1 mieri do aukcie

Najčudnejší monopost F1 mieri do aukcie

Zdroj: RM Sotheby´s

Do dražby ide monopost Tyrrell P34. História F1 priniesla zaujímavé udalosti, kontroverzné výsledky, ale aj skutočne čudne vyzerajúce monoposty. Jedným z nich je nepochybne aj šesťkolesový Tyrrell. 

História F1 disponuje obrovským bohatstvom. Dlhé desaťročia prináša zážitky fanúšikom a podporuje inovácie, ktoré sa následne prenášajú aj do civilných automobilov. Jedným z nie úplne najbežnejších technických riešení je aj monopost so šiestimi kolesami s názvom Tyrrell P34. Tento monopost sa vôbec prvýkrát ukázal verejnosti ešte 22. septembra 1975.

Zdroj: RM Sotheby´s
Tyrrell si proste zamiloval

Koncepcia s dvoma menšími kolesami vpredu na každej strane neskôr aj ukázala svoju funkčnosť. Medzi jasný dôkaz môžeme zaradiť aj slušné umiestnenia vo veľkých cenách a dokonca aj víťazstvo na Veľkej cene Švédska v roku 1976. Za volantom tohto monopostu sedel juhoafrický pretekár Jody Scheckter, ktorému sa neskôr v roku 1979 podarilo dokonca získať majstrovský titul. To už ale vo farbách talianskeho Ferrari.

Tyrrell P34
Zdroj: RM Sotheby´s

Jody Scheckter si svoj šesťkolesový monopost obľúbil natoľko, že si nechal ešte v roku 2008 postaviť jeho funkčnú repliku. Replika monopostu Tyrrell P34 má originálne šasi s číslom osem a dokonca aj rovnaký motor. Šlo o vidlicový osemvalec Ford-Cosworth DFV s objemom tri litre. Monopost dostal aj dobový dizajn. Ide teda o špecifikáciu tohto modelu pre sezónu 1976. Dokonca po stranách má aj priehľadné panely, ktoré slúžili jazdcovi na sledovanie pozície jeho predných kolies. Toto vylepšenie pomáhalo jazdcovi lepšie udržiavať ideálnu jazdnú stopu.

Tyrrell P34
Zdroj: RM Sotheby´s
Cena sa môže vyšplhať vysoko

Charakteristickým znakom sú špeciálne otvory v prednom krídle, ktoré slúžia na nasávanie vzduchu pre chladenie bŕzd. Možno sa pýtate, prečo sa venujeme práve tejto replike. Odpoveď je pomerne jednoduchá. Práve tento kúsok Jodyho Schecktera ide do aukcie. Aj napriek faktu, že tento monopost nikdy neokúsil ostré súboje koleso na koleso na pretekárskej trati, má svoju hodnotu.

Tento kúsok by mohol prilákať k aukčnému stolu viacero fanúšikov či nadšencov F1. Aj samotný organizátor aukcie predpokladá, že by sa tento monopost mohol vydražiť za čiastku na hranici medzi 400 až 650-tisíc eur.

Tyrrell P34
Zdroj: RM Sotheby´s

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJRM Sotheby´s
Predchádzajúci článokTOP 5 hybridov s cenou do 25-tisíc eur
Nasledujúci článokJazdenkám sa darilo aj vo februári, pomohlo teplo