Domov News Ikonický McLaren P1 dostane nástupcu. Prvé parametre vás posadia na zadok

Ikonický McLaren P1 dostane nástupcu. Prvé parametre vás posadia na zadok

Foto: McLaren

Nový hypercar a nástupca McLaren P1 je podľa všetkého konečne na ceste. A aby toho nebolo málo, dostať by mal kompletne nový motor V8.

Niekedy je ťažké uveriť, že McLaren P1 má už viac ako 10 desať rokov. Svojim dizajnom aj technológiou totiž na svoj vek stále nevyzerá. Ide ale o ikonu, ktorá spolu s Porsche 918 Spyder a Ferrari LaFerrari navždy zmenila svet hyperšportov. Fanúšikovia sa preto už roky pýtajú, kedy príde nástupca?

Jeho čas podľa všetkého konečne nadišiel. Predstavitelia McLarenu údajne poskytli podrobnosti o novom hyperšporte na stretnutí s predajcami v Las Vegas začiatkom tohto mesiaca. S informáciou prišiel magazín Automotive News. Ako sa bude nástupca legendárneho P1 volať, zatiaľ nie je známe, no nateraz nesie interné označenie P18.

Úplne nový motor

McLaren je známy používaním preplňovaného motoru V8 s dvomi turbami skoro vo všetkých svojich modeloch, za čo bol aj neraz kritizovaný. Vďaka rovnakej pohonnej jednotke bol totiž pocit z rôznych modelov veľmi podobný. Azda jedinými výnimkami sú Artura, ktorú poháňa agregát V6 a okruhovo orientovaný Solus, ktorý dostal motor V10. Nový hyperšport McLarenu však opäť dostane V8. Malo by však ísť o kompletne novú pohonnú jednotku.

McLaren Artura
McLaren Artura, Foto: McLaren
Vyše 1 000 koní!

Nemenovaný zdroj pre Automotive News uviedol, že V8-čka modelu P18 má „novú konštrukciu“, ktorá nesúvisí so starým vidlicovým osemvalcom ani šesťvalcom modelu Artura. Agregát v hyperšporte P18 bude podľa očakávaní spojený s hybridným systémom, ktorý je však zrejme až o 70 % ľahší ako ten, ktorý je v Arture. Výkon novinky zároveň presiahne 1 000 koní.

Okrem toho by mal nový hyperšport dostať dvere typu gullwing, ktoré preslávil ikonický Mercedes 300 SL. Chýbať by nemali ani viaceré aerodynamické prvky a detaily vrátane aktívneho splittera či zadného krídla. Na strechu namontujú takzvaný šnorchel na dostatočný prívod vzduchu k motoru a v podbehoch by nemali chýbať výrezy slúžiace na chladenie bŕzd.

Správa zároveň uvádza, že auto príde do USA v prvej polovici 2026 a jeho cena sa bude pohybovať okolo 2 miliónov dolárov. Kedy sa dostane do Európy, zatiaľ nevieme, no debutovať by mohlo ešte pred koncom tohto roka.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutomotive News
Predchádzajúci článokSlovákov čakajú na našich diaľniciach veľké obmedzenia. Uzavrú tunely a podjazd (+presné časy)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here