V susednej Českej republike existuje projekt s názvom Slepí vrazi, podľa ktorého sú vodiči s horším zrakom (a bez okuliarov alebo kontaktných šošoviek) rovnako nebezpeční, ako vodiči, ktorí jazdia pod vplyvom návykových látok.

Mnoho vodičov si to neuvedomuje, no automobil je zbraň. A stačí k tomu naozaj len veľmi málo. Chvíľka nepozornosti, či prehliadnutie malého detailu a nešťastie môže byť na svete. V susednej Českej republike vznikol projekt s názvom Slepí vrazi. Podľa štúdie až 71 % českých vodičov jazdí tak, akoby boli pod vplyvom návykových látok, no pritom sú triezvi. Čo je za tým?

Cieľom nezávislého českého projektu Slepí vrazi je priniesť medzi vodičov osvetu. No zameriavajú sa na problém, ktorý si zrejme uvedomuje len málokto. Vodičov so zlým zrakom: autori projektu tvrdia, že vodič so zlým zrakom je rovnako nebezpečný ako opitý vodič. Podľa výsledkov štúdie až 71 % českých vodičov jazdí rovnako, ako keby boli pod vplyvom omamných alebo návykových látok.

Minulý rok prebehla kampaň na 42 miestach nielen v Českej republike, ale aj na Slovensku. V rámci nej si dalo skontrolvať zrak takmer 4300 vodičov. Výsledky kampane sú ale prinajmenšom znepokojujúce. Až 68 % vodičov sa aktívne vyhýba kontrole zraku a z toho viac ako polovica si myslí, že vidí dobre a okuliare nepotrebuje. No meranie zraku ukázalo, že až 71 % vodičov potrebuje korekciu zraku. To znamená buď nosenie okuliarov alebo zmenu dioptrií. Len 28 % vodičov má dobrý zrak alebo nosí správne dioptrie.

Projekt Slepí vrazi nabáda českých politikov, aby zaviedli povinné kontroly zraku u vodičov. Problémom je, že pravidelné lekárske prehliadky stanovuje zákon iba vodičom starším ako 65 rokov. Avšak veľká skupina vodičov vo veku od 18 rokov do 65 rokov takéto povinnosti nemá.

O tom, že projekt naozaj má zmysel, dokazujú aj partneri. Slepých vrahov v súčasnosti podporuje český Autoklub ČR, BESIP (Bezpečnost silničního provozu, česká obdoba nášho BECEP-u) Zeiss, Živnostenská komora českých optikov, ale aj medzinárodná automobilová federácia FIA.

Zdroje: Slepí vraziautorevuestartstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW radu 8: Viac agresie od AC Schnitzer
Nasledujúci článokAutomobilka Rivian priniesla do Los Angeles budúcnosť SUV a pick-upov