Domov News Deviaty študentský projekt má názov Škoda Roadiaq

Deviaty študentský projekt má názov Škoda Roadiaq

Zdroj: Škoda Storyboard

Prichádza mobilná kancelária – Škoda Roadiaq. Študentský projekt automobilky Škoda napíše už svoju deviatu kapitolu. Tentokrát sa zmení elektrický model Škoda Enyaq na obytný automobil s mobilnou kanceláriou. Jeho názov to celé krásne zhrnie, študenti totiž pracujú na novom modeli Škoda Roadiaq.

Škoda Roadiaq napíše svojou existenciou už pomyselnú deviatu čiarku do zoznamu študentských modelov značky Škoda. Názov Roadiaq má za úlohu zvýrazniť a podčiarknuť dobrodružného ducha dnešných prieskumníkov a stále pokračovať a niesť aktuálny koncept českej značky. Aktuálne 29 učňov Stredného odborného učilišťa strojárenského v Mladej Boleslavi pracuje na prestavbe elektrického modelu Enyaq na kompletne iné vozidlo.

Zdroj: Škoda Storyboard
Myslia na udržateľnosť a unikátnosť

Škoda Roadiaq so sebou prináša výhody a multifunkčnosť obytného automobilu spojeného s mobilnou kanceláriou. Samozrejme, nesmú chýbať prvky ako interiér z udržateľných materiálov, ktorý zohľadňuje dôraz na udržateľnosť a šetrnosť k životnému prostrediu. V poradí deviaty automobil vychádzajúci z dielne študentov tak ponúkne slušnú porciu priestoru, množstvo inteligentných prvkov určených na prácu ale aj odpočinok a k tomu ako bonus pohon všetkých štyroch kolies. Škoda Roadiaq tak nezostane prekvapená žiadnymi nepriaznivými podmienkami na cestách.

Martin Slabihoudek, riaditeľ Škoda Auto Stredného odborného učilišťa strojárenského, sa vyjadril nasledovne: „V rámci projektu študentského auta uplatňujú naši učni získané vedomosti v praxi a svoje schopnosti systematicky rozvíjajú. Nadobúdajú tak aj vynikajúci prehľad o celom procese vzniku nového vozidla, a to od prvých skíc cez fázu plánovania, organizácie až po finálnu montáž. Projekt je výnimočný po stránke rozsahu i prepracovanosti. Učni každoročne prichádzajú s kreatívnymi návrhmi a inteligentnými nápadmi, ako ich zakomponovať.“

Zdroj: Škoda Storyboard
Podstatne vyšší

V priebehu procesu prestavby má tím študentov zaručenú podporu pedagógov a odborníkov z rôznych oddelení Škody. Svoje zastúpenie a poradný hlas poskytnú dizajnéri, technický vývoj, IT, výroba ale aj externisti, ktorí sa špecializujú na prestavby automobilov na obytné vozidlá. V porovnaní s klasickým modelom Enyaq sa rozmery študentského vozidla takmer vôbec nelíšia. Evidentný rozdiel je viditeľný iba v prípade výšky. Výška 1 966 mm znamená o 35 cm viac ako v prípade produkčného Enyaqu.

Ako súčasť výbavy nájdeme v študentskom projekte aj solárne panely. Tie majú poslúžiť na generovanie dostatku energie pre obytný priestor vozidla. Avšak ak sa energie vygeneruje nedostatok, Roadiaq má možnosť napájania k externému zdroju napríklad v kempoch alebo na parkoviskách. V rámci interiéru došlo k viacerým zmenám súvisiacim s upravenou konštrukciou vozidla. Piate dvere ponúknu možnosť pripevnenia stanu, čo zvýši obytnú kapacitu vozidla. A aby ste boli stále online, Škoda ponúkne aj stále pripojenie k internetu. Otázne je, či ho využijete na prácu alebo zábavu.

Zdroj: Škoda Storyboard

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJŠkoda Storyboard
Predchádzajúci článokZ Trnavy do Ružomberka na 1 kWh energie
Nasledujúci článokTEST KIA EV6 GT – Porsche Taycan pre chudobných?