Domov News Opel pripravuje nový crossover, v hre je aj meno Frontera

Opel pripravuje nový crossover, v hre je aj meno Frontera

Na budúci rok pripravuje Opel náhradu za model Crossland. Podľa britského magazínu Auto Express by jeho nástupca mohol niesť meno Frontera.

Opel Frontera sa do automobilovej histórie zapísal veľkými písmenami. Toto vozidlo sa prvýkrát predstavilo ešte v roku 1991, stálo na podvozku s rebrinovým rámom, disponovalo pohonom všetkých kolies a veľmi rýchlo sa stalo najpredávanejším off-roadom v Európe.

Tím medzinárodných inžinierov vyvinul Opel Frontera špeciálne pre európsky trh. Hlavnými cieľmi boli dynamický vzhľad, komfort osobného vozidla, funkčnosť a dobrá ovládateľnosť. Nový model s pohonom všetkých kolies bol vyvinutý v spolupráci s vtedajším partnerom automobilky Opel, spoločnosťou Isuzu. Japonská spoločnosť sa špecializovala na terénne vozidlá od roku 1981. Model Frontera vyrábal spoločný podnik IBC Vehicles v Lutone v Anglicku. V súčasnosti sa na tomto mieste vyrábajú Opel Vivaro a Opel Zafira Life.

Foto: Opel

Frontera vstúpila na trh koncom roka 1991 v dvoch variantoch. Dvojdverovú Frontera Sport s pevnou strechou a krátkym rázvorom poháňal 2,0-litrový benzínový motor, ktorý dosahoval výkon 85 kW (115 k). Päťdverová Frontera s dlhým rázvorom bola k dispozícii s 2,3-litrovým benzínovým motorom známym z Omegy (92 kW/125 k) alebo preplňovaným naftovým motorom s objemom 2,3 litra (74 kW/100 k). Oba benzínové motory boli štandardne vybavené trojcestným katalyzátorom. Na želanie bol k dispozícii zadný diferenciál s obmedzenou svornosťou. Karoséria bola pripevnená k rámu pomocou špeciálnych gumených úchytov, ktoré poskytovali optimálnu izoláciu od hluku a vibrácií. Šesť priečnych nosníkov rebrinového rámu zabezpečilo maximálnu torznú tuhosť pre jazdu v teréne. Hnacie ústrojenstvo bolo umiestnené na prídavných držiakoch, aby sa dalo ľahko demontovať pre servis alebo opravu.

Foto: Opel
Na muške má Duster

Pripravovaný crossover by mal stáť nad modelom Mokka. Kým ten je výrazne zameraný na štýl, novinka by sa mala zamerať viac na praktickosť a priestor. Konkurovať by mala modelom ako napríklad Dacia Duster alebo Citroen C3 Aircross. Obaja títo konkurenti prídu budúci rok v nových generáciách. V rozhovore s prevádzkovým riaditeľom sesterskej značky Vauxhall, Uwe Hochgeschurtzom, pod ktorou sa automobily Opel predávajú v Spojenom kráľovstve, pre Auto Express povedal, že značka by mohla oživiť niektoré významné mená z histórie Opel/Vauxhall, ako sú Calibra, Manta, Ascona, Monza alebo Frontera.

Nový crossover by mal mať hranatejší dizajn a to aj z toho dôvodu, že sa uvažuje o zakomponovaní tretieho radu sedadiel. Stáť už bude na koncernovej platforme, čo umožní inštaláciu elektrifikovaných pohonných jednotiek, pretože súčasný Crossland stojí ešte na podvozkovej platforme pôvodom z PSA. Očakávať môžeme aj čisto elektrickú verziu. Automobil by mal byť predstavený v prvej polovici budúceho roka.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAuto Express
Predchádzajúci článokTECH TEST iRobot Roomba Combo j7+, vysávač s mopom na inej úrovni
Nasledujúci článokCeny ojazdených vozidiel medziročne narástli, ich vek ale klesol