Domov News Bude Volvo vo Valalikoch vyrábať autá? V prípade nastal zlom

Bude Volvo vo Valalikoch vyrábať autá? V prípade nastal zlom

Produkcii elektromobilov značky Volvo v priemyselnom parku vo Valalikoch pri Košiciach už nič nestojí v ceste. Európska Komisia schválila dotáciu 267 miliónov eur poskytnutú vládou Slovenskej republiky. 

O schválení dotácie informuje portál pubaffairsbruxelles.eu. Táto investícia bola vyhodnotená, že je v súlade s pravidlami Európskej únie pre štátnu pomoc. Projekt výstavby továrne tak môže naplniť svoje ciele súvisiace s regionálnym rozvojom a ciele Európskej zelenej dohody. Spoločnosť Volvo Cars do projektu investuje 1,2 miliardy eur.

V priemyselnom parku vo Valalikoch by mala spoločnosť Volvo vyrábať dvojnásobný počet áut ako pôvodne deklarovala. To určite pomôže východnému Slovensku, pre ktoré je táto investícia najvýznamnejšou za posledné roky. Vytvoriť by tiež mala až 9000 pracovných miest namiesto pôvodne plánovaných 3000. “Správy podobného charakteru nás môžu len tešiť. Na druhej strane, s otázkami na detaily súvisiace s budúcim výrobným plánom, napĺňaním výrobných kapacít je dobré sa obrátiť na samotného investora. My vytvárame všetky podmienky, aby bola tá investícia čo najmasívnejšia tak, aby priniesla Slovensku, hlavne v časti východného Slovenska, čo najviac nových pracovných príležitostí,” uviedol štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Peter Švec ešte v septembri minulého roka.

Volvo
Foto: Jakub Šuplata
Významná investícia

Začiatok výstavby závodu je naplánovaný na štvrtý kvartál tohto roku. Koniec výstavby fabriky sa plánuje o dva roky po jej spustení, teda ku koncu roka 2025. Samotná prevádzka závodu by mala byť naštartovaná o rok neskôr. Z automobilky Volvo Cars tak bude jeden z najväčších zamestnávateľov na východe Slovenska. V každej z dvoch fáz totiž plánuje vytvoriť 4 až 5 tisíc nových pracovných miest. Celkovo by tak pri plnej výrobnej kapacite a zrealizovaní oboch fáz projektu prácu v automobilke mohlo nájsť až 10 tisíc ľudí. Ďalšie stovky nových pracovných miest možno očakávať v nadväzujúcej oblasti subdodávok, služieb a logistiky u dodávateľov automobilky Volvo. Už len pri samotnej výstavbe zámer počíta so zapojením 1300 až 1500 pracovníkov.

Investičné náklady

Výstavba celého závodu by mala investora vyjsť na vyše miliardu eur. Podľa investičného zámeru posudzovanom vládou spoločnosť oprávnené investičné náklady odhadla na takmer 1,2 miliardy eur. „Celkové náklady na realizáciu navrhovaného zámeru vzhľadom na pohyblivosť cien stavebných prác či cien technologických zariadení, v závislosti od vybraných dodávateľov budú stanovené v neskorších štádiách procesu výstavby. Investičné náklady boli určené predbežne, na základe všeobecne uznávaných jednotkových cien pre jednotlivé činnosti,“ uvádza spoločnosť. Slovenská vláda pritom Volvu na projekt vlani v júli odklepla investičné stimuly v celkovej sume 267 miliónov eur. Práve o tejto pomoci teraz rozhodla Európska Komisia. Pôjde o priamu finančnú dotáciu na obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetku. Takmer polovica tejto sumy by sa podľa harmonogramu mala čerpať v roku 2026, následne sa majú stimuly dočerpávať ešte v rokoch 2027 a 2028.

Volvo
Foto: Volvo
Dvojnásobná produkcia

Zatiaľ čo pôvodne sa odhadovala ročná produkcia na 250 000 áut, dobré správy hovoria zrejme až o 500 000 kusov vyrobených áut ročne. V areáli automobilky by mali postupne vyrásť výrobné priestory a budovy na ploche približne 850 tisíc metrov štvorcových, zhruba 515 tisíc metrov štvorcových komunikácií, parkovacích a spevnených plôch. Súčasťou areálu bude aj ďalších 2,3 milióna metrov štvorcových takzvaných mäkkých terénnych úprav. Súčasťou areálu bude zhruba 4000 parkovacích miest, energetické centrum s troma tepelnými kotlami a počíta sa aj s inštaláciou fotovoltaických panelov. Samotná výrobná časť automobilky bude pozostávať okrem bežných automobilových výrobných dielní, ako sú karosáreň, lakovňa a finálna montáž, aj z lisovne, prevádzky tlakového odlievania a montáži batérií a elektromotorov. Treba zdôrazniť fakt, že Volvo Car Košice bude prvým automobilovým výrobným závodom na Slovensku zameraným výlučne na produkciu elektrických vozidiel.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJVolvo
Predchádzajúci článokAudi Q6 e-tron vstupuje na trh, poznáme slovenské ceny
Nasledujúci článokKtoré letné pneumatiky sú aktuálne na trhu najlepšie?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here