Domov News Detská dopravná nadácia pomáha (polo)sirotám po dopravných nehodách

Detská dopravná nadácia pomáha (polo)sirotám po dopravných nehodách

Na slovenských cestách za prvých osem mesiacov tohto roku prišlo o život 165 osôb a 539 ľudí bolo ťažko zranených. Takéto fatálne nehody často ovplyvnia aj život detí.

Tie si so sebou buď nesú vážne následky na zdraví, prípadne prídu o jedného alebo oboch rodičov. Preto bola na Slovensku v roku 2022 založená Detská dopravná nadácia (DDN), ktorá týmto deťom pomáha. V Českej republike táto nadácia funguje už 25 rokov a za dobu svojej existencie vyhovela 900 žiadostiam a rozdala vyše 15 miliónov korún (612 tisíc eur).

Podľa oficiálnych štatistík riešila Polícia SR za prvých osem mesiacov tohto roku 7 491 dopravných nehôd. Pri týchto nehodách bolo 165 osôb usmrtených a 539 ťažko zranených. „Počet ľudí, ktorí prídu o život pri dopravných nehodách, bohužiaľ, neklesá. Najhoršie je, že na ne často doplácajú tí najmenší – deti, ktoré v dôsledku dopravnej nehody utrpia vážne zranenia, vyžadujúce si dlhodobú liečbu, alebo pri nehode prídu o rodičov. V oboch prípadoch potrebujú tieto deti pomoc, a to nielen psychickú, ale aj finančnú. Stretávam sa ale s tým, že rodiny často nevedia, na koho sa môžu obrátiť,“ opisuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO a Mototechna, a už jedenásť rokov aj predsedníčka správnej rady Detskej dopravnej nadácie.

Finančná pomoc deťom

„Chcela by som touto cestou vyzvať všetkých, ktorí poznajú dieťa či dospievajúceho, ktorý prišiel o jedného alebo oboch rodičov pri nehode alebo potrebuje rehabilitačnú starostlivosť, aby ich o možnosti podpory od Detskej dopravnej nadácie informovali. Radi pomôžeme,“ vyzýva Karolína Topolová. Cieľom Detskej dopravnej nadácie je finančne pomáhať deťom, ktorých rodičia zahynuli pri dopravných nehodách a tiež tým, ktoré majú v dôsledku dopravnej nehody trvalé zdravotné následky. Od založenia Detskej dopravnej nadácie na Slovensku podporila už niekoľko detí. Pomohla napríklad chlapcom, ktorí prišli o otca pri nehode v deň narodenia jedného z nich. Detská dopravná nadácia pomohla aj dievčatku, ktoré o rodičov prišlo v desiatich rokoch. Podpora DDN pomohla jej starým rodičom, ktorí sa o ňu starajú, a to s výdavkami na jedlo, ubytovanie, drogériu a s pomôckami do školy.

Výška ročného príspevku od DDN je 1 200 eur pre vysokoškolákov siroty, 600 eur pre vysokoškolákov polosiroty, 1 000 eur pre ostatné siroty od materských škôl až po študujúcich vyššie odborné školy a 500 eur pre polosiroty v rovnakých vzdelávacích zariadeniach.

Poznáte dieťa, ktoré potrebuje pomoc Detskej dopravnej nadácie?
Napísať môžete na info@detskadopravnanadacia.sk, alebo navštívte webovú stránku www.detskadopravnanadacia.sk.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJwww.detskadopravnanadacia.sk.
Predchádzajúci článokCadillac hlási návrat do Európy
Nasledujúci článokTEST BMW Z4 – chýba mu konkurencia