Domov News Čo sa stane, keď sa čelne zrazia dve elektrické SUV (VIDEO)

Čo sa stane, keď sa čelne zrazia dve elektrické SUV (VIDEO)

Mercedes-Benz vykonáva každý deň tri nárazové testy. Za rok ich tak urobí vyše 900. Prvýkrát však bol takýto test sprístupnený verejnosti. V 56 km/h do seba čelne napálili EQS SUV a EQA. Ako to dopadlo?

Podmienky testu boli nad rámec toho, čo požaduje organizácia Euro NCAP. Tá stanovuje test čelného nárazu s použitím vozíka s hmotnosťou 1 400 kg s hliníkovou bariérou, ktorá kopíruje prednú časť iného vozidla. V súlade so špecifikáciami sa skúšobné vozidlo a vozík zrazí v rýchlosti 50 km/h. Mercedes-Benz však použil dve skutočné vozidlá, EQA a EQS SUV, ktoré sú výrazne ťažšie. Menšie EQA váži približne 2,2 tony a EQS SUV atakuje hmotnosť až 3 tony. Okrem toho obe autá išli rýchlejšie, každé z nich šlo rýchlosťou 56 km/h. Celková energia nárazu tak bola podstatne vyššia.

Rozsiahla deformácia vozidiel po zrážke môže byť pre laika (i poisťovňu) alarmujúca. Pre inžinierov Mercedes-Benz to však ukazuje, že vozidlá dokázali efektívne absorbovať energiu nárazu deformáciou. V dôsledku toho zostala bezpečnostná bunka pre cestujúcich oboch elektrických modelov nedotknutá a dvere sa stále dali otvárať. V prípade núdze by to umožnilo cestujúcim opustiť vozidlo, v tom horšom prípade aspoň lepší prístup záchranným zložkám. Čo je tiež nesmierne dôležité, vysokonapäťový systém v EQA aj v EQS SUV sa počas kolízie automaticky vypol.

crash test
Foto: Mercedes-Benz
Čo ukázali výsledky testu?

EQA aj EQS SUV viezli dve dospelé figuríny – celkom tri ženy a jedného muža. Každá figurína mala na sebe 150 senzorov. Ich analýza po náraze naznačuje nízke riziko vážneho až smrteľného zranenia. To znamená, že definované deformačné zóny a pokročilé zádržné systémy v oboch vozidlách ponúkajú veľmi dobrý potenciál ochrany pre cestujúcich pri náraze takejto závažnosti. Všetky bezpečnostné zariadenia, ako sú airbagy a predpínače pásov s obmedzovačmi sily pásov, fungovali tak, ako mali. Nárazový test tak potvrdil výsledky, ktoré predtým inžinieri vypočítali v početných počítačových simuláciách. Testovanie vozidiel v reálnom živote vždy slúži aj ako konečné porovnanie so simuláciami.

Nárazový test sa zameral aj na typ figuríny, ktorú bezpečnostní experti umiestnili na sedadlo vodiča oboch vozidiel – Hybrid III 5th Percentile Female, čo je ženská figurína, ktorá sa v súčasnosti používa v automobilovom priemysle na testy čelného nárazu. Zodpovedá žene vysokej približne 1,5 metra s hmotnosťou okolo 49 kilogramov. Podľa základných štatistík je len päť percent žien na celom svete menších alebo ľahších. V lekárskej štatistike je percentil mierou rozptylu štatistického rozdelenia zoradeného podľa poradia alebo veľkosti jednotlivých hodnôt. Ak je napríklad veľkosť 12-mesačného dieťaťa 10. percentil, znamená to, že 90 % detí rovnakého veku a pohlavia je väčších a 10 % menších.

crash test
Foto: Mercedes-Benz
Bezpečnosť elektromobilov

Mercedes-Benz dlhé roky využíval čelné nárazové testy s figurínami piateho percentilu na prednom sedadle, aby navrhol svoje ochranné systémy pre čo najširší okruh zákazníkov. Hodnotenia združení na ochranu spotrebiteľov, ako aj rôzne zákonné požiadavky na celom svete teraz zahŕňajú špecifikácie pre testovanie s figurínami piateho percentilu. Ďalšia žena z piateho percentilu bola pasažierkou v EQA. Na sedadle spolujazdca SUV EQS bola figurína Hybrid III s 50. percentilom, ktorá predstavovala 78-kilogramového muža priemernej výšky.

Mercedes-Benz vyvinul pre svoje elektromobily koncepciu viacstupňovej vysokonapäťovej ochrany. Systém má osem kľúčových prvkov na zaistenie bezpečnosti batérie a všetkých komponentov s napätím nad 60 voltov. Príklady kľúčových prvkov zahŕňajú oddelenú kladnú a zápornú kabeláž či vysokonapäťový systém, ktorý sa automaticky vypne v prípade vážnej kolízie.

crash test
Foto: Mercedes-Benz
60 rokov nárazových testov

Od roku 2016 vykonáva Mercedes-Benz nárazové testy v Technologickom centre pre bezpečnosť vozidiel v Sindelfingene. Testovacie centrum je jedno z najväčších a najmodernejších svojho druhu na svete. Má tri vysoko flexibilné nárazové pruhy na ploche s rozmermi viac ako 8 000 metrov štvorcových (90 m × 90 m). Značka má s nárazovými testami vyše 60-ročné skúsenosti. Spolu s analýzou oddelenia výskumu nehôd skupiny tvoria tieto skúsenosti základ pre filozofiu bezpečnosti v reálnom živote. Oddelenie pre výskum nehôd, založené v roku 1969, analyzuje nehody moderných vozidiel Mercedes-Benz. Cieľom je pochopiť, ako k nehodám dochádza a ktoré bezpečnostné systémy im mohli zabrániť alebo znížiť ich závažnosť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 27

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMercedes-Benz
Predchádzajúci článokBMW M5 sa doslova “rozsypalo”, nezvládlo dragrace
Nasledujúci článokDiaľnicu D1 s R1 zatiaľ štvorpruh nespojí. Neoplatí sa to