Domov News Rolls-Royce Ghost Ékleipsis: spojenie luxusu, krásy a zatmenia Slnka

Rolls-Royce Ghost Ékleipsis: spojenie luxusu, krásy a zatmenia Slnka

Automobilka Rolls-Royce si pripravila špeciálnu edíciu modelu Ghost. Inšpirovaná je javom zatmenia Slnka, dokonale však spája eleganciu, luxus a krásu.

Novinka britskej značky má pomerne komplikovaný názov. V celom znení sa totiž volá Rolls-Royce Black Badge Ghost Ékleipsis Private Collection. Práve záver jeho zložitého názvu napovedá, že ide o limitovanú sériu a poriadne raritnú. Celosvetovo totiž vznikne len 25 kusov.

Zatmenie Slnka

To je tematika, ktorou sa inžinieri z Rolls-Royce inšpirovali pri návrhu svojej novinky. Premiéru má práve dnes, teda 14. októbra a tento dátum nebol stanovený náhodne. Ide totiž o dátum prstencového zatmenia Slnka, ktoré sa tento rok bude dať pozorovať z niektorých oblastí západnej pologule.

Rolls-Royce
Foto: Rolls-Royce

Automobilka zároveň uvádza, že tajomné éterické svetlo, ktoré vzniká pri úplnom zatmení Slnka, je zachytené v exteriérovom lakovaní auta v hnedom odtieni Lyrical Copper. Jeho súčasťou je aj medený pigment vo forme prášku, ktorý pôsobí veľmi tmavo, avšak na svetle prechádza do dúhového odlesku. Exteriér dopĺňajú oranžové kontúry, ktoré zdobia napríklad priestor pod mriežkou chladiča či ručne maľovaná dekoratívna línia pozdĺž boku vozidla a v rovnakej farbe nájdeme aj brzdové strmene. Spomínaný odtieň má evokovať záblesky slnečného svetla počas priebehu zatmenia.

Podsvietený strop s animáciou

Black Badge Ghost Ékleipsis prichádza po prvý raz v histórii s animáciou podsvieteného stropu Starlight Headliner. Po zatvorení zadných dverí a naštartovaní motora, „hviezdičky“ v strope postupne stmavnú a spustí sa sekvencia napodobňujúca moment úplného zatmenia, kedy tmavá silueta Mesiaca kompletne prekryje jasný slnečný svit. Spolu 940 svetielok vytvorí kruh evokujúci prstenec svetla okolo lunárnej siluety. Ďalších 192 svietiacich „hviezdičiek“ na strope dotvára výjav hviezd skutočne viditeľných uprostred bieleho dňa, čo sa môže stať len pri úplnom zatmení Slnka.

Rolls-Royce
Foto: Rolls-Royce

Celá animácia trvá presne 7 minút a 31 sekúnd, čo je, mimochodom, najdlhšie možné trvanie úplného zatmenia Slnka. Po uplynutí tohto času sa hviezdy na strope vrátia do pôvodnej konštelácie. Tento technicky veľmi náročný prvok si vyžiadal až jeden rok vývoja.

Hviezdy aj na palubnej doske

Podsvietená palubná doska je vyzdobená presne 1 846 laserom vygravírovanými „hviezdičkami“, ktoré tvoria symbolickú časovú os úplného zatmenia Slnka. Okrem toho však určite zaujmú aj hodinky v strede palubnej dosky, ktorých súčasťou je 0,5-karátový diamant s briliantovým výbrusom. Geometria ciferníku bola špeciálne upravená, pretože po prvý raz v histórii značky Rolls-Royce je diamant použitý na takomto mieste. Jeho uloženie preto prešlo dôsledným testom pevnosti vrátane klimatickej komory, kde teplota oscilovala medzi -30 °C a +90 °C.

Rolls-Royce
Foto: Rolls-Royce

Inžinieri z Rolls-Royce dokázali vytvoriť elegantný, extrémne luxusný, no zároveň aj nádherný automobil, ktorého samotnou podstatou je spomínané zatmenie Slnka a ide tak o jedinečné vozidlo. Automobilka nám však neprezradila ako technické údaje, tak ani cenovku svojej raritnej novinky. Čo však prezradila je, že všetkých 25 kusov už pozná svojho majiteľa.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJRolls-Royce
Predchádzajúci článokSubaru BRZ Togue vracia nádych ikonických STI modelov
Nasledujúci článokCez týždeň do práce, v nedeľu na okresky. Lúčime sa s manuálom v GTI