Domov News Alpina B3 v špeciálnej edícii, predávať sa bude iba v jednej krajine

Alpina B3 v špeciálnej edícii, predávať sa bude iba v jednej krajine

Foto: BMW

Spoločnosť BMW Group South Africa vyplnila rok 2023 oslavami svojho špeciálneho postavenia v rámci globálnej výrobnej siete automobilky BMW. Pred 50 rokmi tu totiž vznikol prvý výrobný závod značky BMW mimo Nemecka.

Jeden z vrcholov tohto míľnika predstavovalo v júni 2023 oznámenie o investícii 4,2 miliardy randov (cca 207 miliónov eur) do závodu spoločnosti Rosslyn v blízkosti hlavného mesta Pretória. Od konca roka 2024 sa tu bude vyrábať nová generácia plug-in hybridného modelu BMW X3.

Alpina B3
Foto: BMW

Ďalší vrchol záujmu milovníkov automobilov nepochybne predstavuje päť kusov špeciálneho modelu Alpina B3. Všetky sú vyhotovené v charakteristickom zelenom metalickom laku Alpina Green II. Podobne ako spolupráca BMW Južná Afrika a Alpiny z polovice osemdesiatych rokov, ktorá vyústila do modelu BMW 333i, z ktorého vzniklo len o čosi viac ako 200 kusov, aj vozidlo s oficiálnym názvom Alpina B3 50 Years of BMW South Africa sa opiera o niekoľko výnimočných detailov, ako sú napríklad 20-palcové kované disky kolies Alpina Classic.

Foto: BMW

Viac úprav, viažucich sa k výročiu, sa dostalo do interiéru. Celokožené sedadlá Merino Black nesú logo 50. výročia spoločnosti BMW Group South Africa vyšité na opierkach hlavy predných sedadiel, zatiaľ čo plaketa 50 Years an Icon, BMW South Africa na stredovej konzole potvrdzuje, že každý kus predstavuje jeden z piatich automobilov. Typické ozdoby Alpina zahŕňajú prahové lišty i športový kožený volant s hliníkovými pádlami manuálneho radenia, ktorý bol ručne dotvorený na mieru vyrobeným prešívaním v bielej a zelenej farbe.

Alpina B3 hlavové opierky
Foto: BMW
Takmer 500 koní

Automobil poháňa 3,0-litrový, 6-valcový radový motor s dvomi špeciálnymi turbodúchadlami Alpina. Produkuje výkon 364 kW (495 koní) pri 5 000 – 7 000 ot./min a maximálny krútiaci moment 730 Nm v rozpätí od 2 500 do 4 500 ot./min. V spojení s osemstupňovou automatickou prevodovkou Sport zvládne šprint z 0 na 100 km/h za 3,6 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 305 km/h.

Alpina B3 motor
Foto: BMW

Špeciálna edícia je ďalej vybavená športovým podvozkom a výfukovým systémom Alpina, ako aj brzdovým systémom so špeciálnymi tepelne odolnými brzdovými doštičkami a vŕtanými kotúčovými brzdami. Elektronicky ovládané tlmiče poskytujú možnosť zvolenia si jedného zo štyroch jazdných režimov (Comfort+, Comfort, Sport a Sport+), Sériové nie sú ani špecifické pružiny, dorazy a stabilizátory a špeciálne kalibrované variabilné športové riadenie.

Alpina B3 disky kolies
Foto: BMW

Cena automobilu vrátane daní a poplatkov je 2 960 341,20 randov, čo je v prepočte približne 145 800 €.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBMW
Predchádzajúci článokVolvo hlási úspešný rok 2023, najpredávanejším modelom je…
Nasledujúci článokDacia chystá konkurenciu pre Octaviu, príde aj kombi 4×4