Domov News Viac zábavy v BMW – hry, virtuálna realita aj AI asistent

Viac zábavy v BMW – hry, virtuálna realita aj AI asistent

Foto: BMW

Dnes sa začína technologický veľtrh CES 2024 v Las Vegas. Okrem technologických spoločností sa na ňom zúčastňujú aj niektoré automobilky, aby predstavili unikátne riešenia, ktoré už čoskoro môžu byť súčasťou výbavy nových vozidiel.

Niekoľko noviniek tu predstavuje aj BMW. Služby BMW Digital Premium umožňujú už teraz majiteľom vozidiel BMW vybavených operačným systémom BMW Operating System 9 prístup k rozšírenému sortimentu produktov z obchodu BMW ConnectedDrive Store. Okrem rôznych dodatočných funkcií pre vozidlo ponúka tento obchod aj neustále sa rozširujúci výber aplikácií tretích strán v rôznych kategóriách akými sú hudba, zvuk, správy, časopisy alebo aj hry dostupné pre informačno-zábavný systém.

Foto: BMW
Nové hry a herné ovládače

Práve prostredníctvom tohto kanála sú teraz k dispozícii ďalšie hry. BMW avizuje, že už čoskoro budú môcť cestujúci hrať tieto hry pomocou špeciálnych herných ovládačov. BMW prvý raz predstavuje túto novú formu herného zážitku na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas. Napríklad titul Beach Buggy Racing 2 predstavuje akčnú závodnú hru, ktorá evokuje spomienky na skvelé konzolové klasiky. Dvaja hráči vo vozidle môžu pomocou svojich herných ovládačov proti sebe súťažiť v režime rozdelenej obrazovky. K informačno-zábavnému systému možno v niekoľkých krokoch pripojiť akýkoľvek štandardný herný ovládač s funkciou Bluetooth. Prepojenie ovládača sa sprístupní po aktualizácii operačného systému BMW Operating System 9 v priebehu roka 2024.

Video aj na centrálnom displeji

Okrem obrazovky Theatre Screen so službou Amazon Fire TV zabudovanou v zadnej časti BMW radu 7 môžu zákazníci značky BMW teraz sledovať rôzne videá aj na stredovom displeji. Už veľmi úspešný operačný systém TiVo pre inteligentné televízory prešiel v priebehu niekoľkých mesiacov úpravami pre streamovanie videa v automobile. Stojí za ním spolupráca vývojárov zo spoločností BMW Group a XPERI Inc. Výsledok predstavuje zabudovanie služby DTS AutoStage Video Service od TiVo. Táto platforma, ktorá prvýkrát prišla na trh v novom modeli BMW radu 5, sa teraz bezdrôtovo rozšíri aj do ďalších modelov. Od konca roka 2023 majú zákazníci jazdiaci na kompaktných modeloch s operačným systémom BMW Operating System 9 so službou BMW Digital Premium prístup aj k aplikácii Video. Po nich budú v priebehu roka 2024 nasledovať ďalšie modely, ako napríklad BMW X2 a všetky modely novej rodiny MINI.

Aplikácia Video je momentálne dostupná v USA, Spojenom kráľovstve, Južnej Kórei, Francúzsku, Taliansku, Nemecku a Španielsku a čoskoro príde aj do Japonska. Na medzinárodnej úrovni je k dispozícii množstvo portálov vrátane Pluto TV, Bloomberg, TED, Yahoo! a Chili. Portfólio platforiem pre streamovanie videa sa bude neustále rozširovať a postupne sa dostane aj do ďalších krajín.

Foto: BMW
Rozšírená realita

BMW Group na výstave CES 2024 tiež predstavuje, ako môžu okuliare s rozšírenou realitou (AR) v budúcnosti obohatiť zážitok z jazdy. Možné využitie AR okuliarov si môžu návštevníci sami vyskúšať na prechádzke po Las Vegas. S okuliarmi môžu vidieť, ako sa pomocou zariadenia XREAL Air 2 do prostredia reálneho sveta začlenia informácie ako navigačné pokyny, varovania pred nebezpečenstvom, zábavný obsah, informácie o nabíjacích staniciach či podporné vizualizácie pri parkovaní. Popularita zariadení AR a zmiešanej reality (MR) v najbližších rokoch vzrastie vďaka technologickému pokroku a cenovo dostupnejším základným modelom.

BMW pracuje na vývoji technológie AR/MR od roku 2008 a vo výskumných projektoch skúma možné využitie displejov pripevnených na hlave. Inžinierom automobilky BMW spolu s ich vývojovými partnermi sa teraz prvý raz podarilo ukázať stabilný obsah rozšírenej reality a zmiešanej reality pasažierom v dynamicky sa pohybujúcom vozidle. Zobrazený obraz zostáva bezpečne zakomponovaný do prostredia aj v náročných jazdných situáciách, napríklad pri odbočovaní, prejazde veľkých nerovností, alebo pri zrýchľovaní. Podarilo sa to dosiahnuť prepojením sledovacieho systému príslušného zariadenia AR/MR s údajmi zo snímačov vozidla.

BMW AR
Foto: BMW

Funkcia Augmented View v súčasných modeloch značiek BMW a MINI zobrazuje vodičom živý videostream na displeji, ktorý rozširujú ďalšie informácie pre optimálne navádzanie pri používaní navigačného systému. „Vďaka nedávnej výskumnej spolupráci so spoločnosťami Meta Reality Labs a XREAL sme dosiahli značný pokrok v našich prípravách na integráciu externých XR zariadení do našich zážitkov z jazdy v sériovo vyrábaných modeloch. Sme hrdí na to, že v tomto smere dláždime cestu a sme dobre pripravení v budúcnosti ponúknuť našim zákazníkom dychberúce zážitky z XR,“ hovorí Peter Lehnert, viceprezident pre výskum, nové technológie a inovácie digitálnych vozidiel v spoločnosti BMW Group.

Dokonalejší hlasový asistent

BMW v spolupráci so spoločnosťou Amazon predstavuje na veľtrhu CES 2024 aj schopnosti hlasového asistenta LLM. Vďaka generatívnej umelej inteligencii na báze Alexa LLM sa inteligentný osobný asistent BMW Intelligent Personal Assistant stáva dokonalým odborníkom na vozidlo. Návštevníci si môžu vyskúšať, ako hlasový asistent poskytuje rýchle návody a odpovede o funkciách vozidla oveľa ľudskejším spôsobom podobným konverzácii, pričom zároveň dokáže niektoré funkcie vozidla aj ovládať.

BMW Automated valet parking
Foto: BMW
Automated valet parking

A napokon si návštevníci môžu vyskúšať aj ovocie spolupráce medzi BMW a spoločnosťou Valeo. Cieľom strategického partnerstva je pracovať na spoločnom vývoji novej generácie automatizovaných parkovacích riešení na úrovni Level 4. To zahŕňa vývoj riešení pre automatizované parkovanie s obsluhou (Automated valet parking – AVP). V tomto prípade zákazník opustí svoje vozidlo na mieste určenom na odovzdanie. Vozidlo si následne samo vyhľadá voľné parkovacie miesto, vmanévruje do priestoru a neskôr z neho opäť vyjde a môže sa dokonca vrátiť späť k vodičovi na miesto vyzdvihnutia. Ako základná technológia na to poslúži buď systém autonómneho riadenia alebo systém ovládaný na diaľku.

Návštevníci výstavy CES 2024 si môžu vyskúšať to, čo sme my zažili už na jar minulého roka. A teda diaľkovo ovládané parkovanie s obsluhou. Technológia ponúka úplnú kontrolu v situáciách, ktoré by mohli byť veľmi náročné pre plne autonómne systémy. Operátor využíva na navádzanie a pohyb vozidla kamery automobilu tak, aby ho bolo možné kontrolovaným spôsobom zaparkovať a znovu odovzdať. Možné budúce využitie tejto technológie by mohlo zahŕňať parkovanie na podujatiach, na letiskách alebo v logistike.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBude nový Rimac na batérie? Možno dostane pohon, ktorý je vraj mŕtvy
Nasledujúci článokVolkswagen začne v autách používať ChatGPT