Domov News Najlepší Opel súčasnosti. Zverejnili prvé fotky a info

Najlepší Opel súčasnosti. Zverejnili prvé fotky a info

Foto: Opel

Prinesie nové prvky dizajnu, ktoré sa inšpirovali konceptom Experimental. Nesie odkaz udržateľnosti, modernej mobility a jeho cieľom je pôsobiť dynamicky, priniesť priestrannosť a všestrannosť. Opel predstavil novú generáciu SUV modelu Grandland.

Opel Grandland by mal jednoznačne znamenať akýsi míľnik pre nemeckú značku. Jeho príchod začína éru, kedy každý jeden model značky Opel bude dostupný aj v elektrickom prevedení. Automobil sa bude vyrábať v Eisenachu a ponesie prvky prebrané z koncepčného vozidla Experimental. Ide tak o vitálneho člena segmentu vozidiel SUV nižšej strednej triedy.

Foto: Opel
Nová platforma a rýchle nabíjanie

Samotný model Grandland dostane vôbec ako prvý model značky Opel platformu STLA. Ide o platformu strednej veľkosti, ktorú vytvoril koncern Stellantis. Nová architektúra umožní usporiadanie s plochým akumulátorom s kapacitou na úrovni 98 kWh. Na platformu sa dostane aj elektromotor najnovšej generácie a maximálnu efektivitu a úsporu energie prináša napríklad aj tepelné čerpadlo. Vďaka tomu by mal podľa normy WLTP dosiahnuť Grandland dojazd na úrovni 700 kilometrov na jedno nabitie. Nabíjanie na 80 % kapacity bude trvať na rýchlonabíjacej stanici zhruba 26 minút.

Opel Grandland
Foto: Opel

Grandland zaujme aj svojim dizajnom. Prednej časti dominuje trojrozmerná maska Vizor, charakteristická pre nové modely nemeckej značky. Logo v tvare blesku dostalo aj podsvietenie, aby nikto nepochyboval, o aký model ide. Pre poriadne SUV nesmú chýbať 20-palcové disky kolies. Vráťme sa však naspäť k prednej časti vozidla a konkrétne k svetelnej technológii. Grandland dostal technológiu pixelových maticových svetiel Intelli-Lux HD. Pozostávajú z 25 600 prvkov na každej strane a zabezpečujú kvalitné rozloženie svetla. Pomocou kamery dokážu matrixové svetlá zacieliť lúč oveľa presnejšie pre čo najlepší výhľad v tme.

Opel Grandland
Foto: Opel
Rozmery garantujú priestrannosť

Celkovo elegantný vzhľad podčiarkuje aj dvojfarebné vyhotovenie s plávajúcou strechou. Poďme sa však pozrieť na rukolapné dáta. Začnime rázvorom kolies, ktorý dosiahol hodnotu 2 748 mm. Dĺžka vozidla je 4 650 mm, šírka 1 905 a výška 1 660 mm. Vďaka týmto rozmerom vozidlo ponúkne pomerne bohatý vnútorný priestor pre posádku aj batožinu. Objem batožinového priestoru po sklopení sedadiel v pomere 40:20:40 dosiahne úroveň 1 641 litrov.

Zadná časť vozidla zaujme svojim svetelným podpisom Opel Compass. Vôbec prvýkrát sa súčasťou svetelného podpisu stane aj podsvietený nápis OPEL. Nemecká automobilka chce ísť naproti udržateľnosti a tak sa rozhodli, že nepôjdu cestou chrómových písmen, ale využili technológiu gravírovania priamo do dverí batožinového priestoru.

Opel Grandland
Foto: Opel

 

Režim Pure pre maximálne sústredenie

Interiér ponúkne horizontálne usporiadanie ovládacích prvkov. O svoje miesto sa hlási aj 16-palcový stredový displej orientovaný jemne smerom na vodiča. Spoza volantu trčí digitálny kokpit, ktorý ponúkne vodičovi prehľadne usporiadané užitočné informácie. K tomu patrí aj head-up displej Intelli-HUD, ktorý zabezpečí maximálne sústredenie vodiča na jazdu. K dispozícii bude aj režim Pure, ktorí obmedzí rušivé elementy a na stredovom displeji bude zobrazovať iba tie najdôležitejšie informácie.

Inžinierom sa podarilo umne vizuálne zväčšiť šírku prístrojovej dosky umiestnením ventilačných otvorov priamo do dverí. Rovnako ako v exteriéri, aj v interiéri sa rozdeľuje horná a dolná časť palubnej dosky dvoma typmi povrchovej úpravy. Pre maximálne pohodlie sa Opel rozhodol nainštalovať do modelu Grandland aj ergonomické sedadlá AGR. Sedadlá majú certifikáciu v rámci iniciatívy AGR (Kampaň za zdravý chrbát). Nová komfortná funkcia bočných opôr s elektrickým ovládaním má napomôcť k maximálnemu pohodliu posádky. O to sa postará dvojica pneumatických vreciek v bočných operadlách sedadla.

Foto: Opel
Patentované sedadlá a hybridný pohon

Okrem toho sedadlá dostanú aj odvetrávanie a v prípade vodiča takisto masážnu funkciu. Spomenúť treba aj patentovanú funkciu Intelli-Seat. Ide o štrbinu uvoľňujúcu tlak na kostrč pri dlhších cestách. Opel chcel modelom Grandland sprístupniť svojim zákazníkom maximálnu všestrannosť v interiéri. Za vrchol inovatívnych riešení sa dá považovať takzvaný Pixel Box. Ide o schránku z podsvieteného priehľadného skla, ktorá je potiahnutá textíliou. Ponúkne možnosť bezdrôtového nabíjania smartfónu, počas ktorého sa nachádza váš mobilný telefón v maximálnom bezpečí.

Nový Grandland prinesie aj viaceré riešenia v oblasti pohonu. Pre fanúšikov hybridov si Opel pripravil plug-in hybridnú verziu s elektrickým dojazdom 85 km a klasický hybrid so 48-voltovou technológiou. Nový model so sebou prináša aj viaceré zaujímavé riešenia ako napríklad tlmiče s technológiou selektívneho tlmenia, lepšie vyladené pružiny, stabilizátory či vylepšený systém ESC. Nechýbajú ani asistenčné systémy ako tempomat s funkciou Stop & Go, rozšírený systém rozpoznávania dopravných značiek, anti-kolízny systém či asistent prispôsobenia rýchlosti. Za príplatok máte možnosť voľby systému Intelli-Drive 2.0, ktorý v sebe zahŕňa viacerých asistentov.

 

NEW Opel Grandland (2025) | The German Cousin of the 3008 | FIRST LOOK

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJOpel
Predchádzajúci článokPrepúšťanie, straty, prepady akcií. Výrobca EV je v problémoch
Nasledujúci článokKatastrofa u susedov: Zhorel luxusný elektromobil za 240 000 eur

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here