Domov Elektromobilita Ešte rok a Škoda vytrie s konkurenciou podlahu. Epiq vyzerá úchvatne

Ešte rok a Škoda vytrie s konkurenciou podlahu. Epiq vyzerá úchvatne

Foto: Škoda

Škoda Epiq už v roku 2025 rozšíri portfólio čisto elektrických vozidiel mladoboleslavskej automobilky. Je to druhý zo šiestich nových elektromobilov, ktoré automobilka uvedie na trh v najbližších rokoch.

Dizajnová štúdia, ktorá bola odhalená dnes, ukazuje nový elektromobil v segmente malých mestských crossoverov. Používa nový dizajnový jazyk Modern Solid, pričom kompaktné rozmery (dĺžka len 4,1 metra) sú skombinované s priestranným interiérom a batožinovým priestorom s objemom až 490 litrov. Epiq ponúka širokú škálu nových technológií, možností konektivity a asistenčných prvkov, pričom uvádzacia cena sa odhaduje na 25-tisíc eur. cena vozidla okolo 25 000 eur.

Škoda Epiq
Foto: Škoda

Pripravovaný model Škoda Epiq ponúkne za veľmi atraktívnu cenu výnimočnú hodnotu a priestranný interiér v kompaktnej karosérii. Počúvame našich zákazníkov, a preto rozširujeme naše portfólio čisto elektrických vozidiel do segmentu malých automobilov. Dizajnová štúdia modelu Škoda Epiq prináša moderný dizajn spojený s veľkým dojazdom a užívateľsky prívetivými technológiami. Kľúčovým aspektom pritom ostáva cenová dostupnosť,” povedal Klaus Zellmer, predseda predstavenstva spoločnosti Škoda Auto

Dizajnová štúdia ukazuje kľúčové prvky a vlastnosti pripravovanej novinky. Mestský crossover Škoda Epiq ponúkne dostatok priestoru pre päť osôb a nadštandardný objem batožinového priestoru. Automobil ponúkne na jedno nabitie maximálny dojazd viac ako 400 kilometrov.

Škoda Epiq
Foto: Škoda
Modern Solid

Nový dizajnový jazyk Modern Solid kombinuje robustnosť, funkčnosť a autenticitu. Dizajnová štúdia modelu Škoda Epiq má výrazne tvarovanú kapotu, lesklú čiernu masku s integrovaným radarom a prednou kamerou. Po stranách Tech-Deck Face sa nachádzajú LED moduly v tvare písmena T s dvojitou funkciou denného svietenia a smerových svetiel. Predné svetlomety sú umiestnené v nižšej, sekundárnej polohe. Ich svetelné moduly disponujú technológiou LED Matrix a dizajnom inšpirovaným kubizmom. Súčasťou robustného predného nárazníka je spojler lakovaný v odtieni Unique Dark Chrome.

Foto: Škoda

Bočný pohľad na vozidlo charakterizuje výrazná, vysoko umiestnená línia, ktorá zdôrazňuje mohutné boky vozidla a vizuálne oddeľuje presklené horné partie od zvyšku karosérie. Pod jej úrovňou sa nachádzajú podbehy kolies zvýraznené lemovaním a aerodynamicky optimalizované kolesá. Nízka, mierne sa zvažujúca línia strechy prechádza do strešného spojlera, čím sa dosahuje optimálna aerodynamika. Zadná časť vozidla zaujme robustným nárazníkom. Minimalistický vzhľad podčiarkuje matný metalický lak vo farbe biela Moon. Na zaujímavosti jej pridávajú detaily strešných nosičov, kolies a predného i zadného nárazníka prevedené v oranžovej farbe.

Škoda Epiq
Foto: Škoda
Minimalistický, funkčný interiér

Škoda Epiq bude prvým sériovým vozidlom s minimalistickým interiérom v koncepte Modern Solid, ktorý sa bude zameriavať na odolné, praktické a udržateľné materiály. Ponúka otvorenú odkladaciu schránku s bezdrôtovým nabíjaním mobilných telefónov vo voľne stojacej stredovej konzole, rovnako ako aj ďalšie schránky na odloženie drobností. Simply Clever prvky sa nachádzajú aj v batožinovom priestore, a to napríklad háčiky na tašky, upevňovacie prvky alebo odkladací priestor ukrytý pod podlahou. Na dvojramennom volante sa objavuje nový nápis Škoda, ako aj fyzické tlačidlá a haptické otočné ovládače uľahčujúce ovládanie základných funkcií počas jazdy. Užívateľský zážitok umocňuje mobilný digitálny kľúč, ktorý umožňuje širokú škálu nastavení prostredníctvom smartfónu. Škoda Epiq podporuje aj obojsmerné nabíjanie, vďaka čomu sa z vozidla stáva pojazdné elektrické úložisko, ktoré môže poskytovať energiu domácim a iným spotrebičom.

Škoda Epiq
Foto: Škoda
Prečo Epiq?

Začiatočné písmeno “E” označuje elektrický model Škoda, zatiaľ čo písmeno “Q” na konci radí vozidlo do rodiny SUV. Slovo “Epiq” je odvodené od starogréckeho slova “epos”, ktoré znamená “slovo” alebo “verš”, ale aj “príbeh” alebo “báseň”. Tento názov vyvoláva pozitívne asociácie ako napríklad skvelý, výnimočný alebo pozoruhodný. Škoda Epiq chce inteligentnými funkciami a všestrannosťou naplniť potreby zákazníkov orientujúcich sa na rodinu aj životný štýl. Tento malý mestský crossover sa bude vyrábať v španielskej Pamplone ako spoločný projekt vývoja a výroby značiek Škoda, Cupra a Volkswagen.

Spoločnosť Škoda Auto investuje v najbližších rokoch do svojej transformácie v oblasti elektromobility 5,6 miliardy eur. Prvým vozidlom uvedeným na trh v rámci blížiacej sa kampane zameranej na elektromobily bude kompaktné SUV Škoda Elroq. Jeho predstavenie je naplánované na jeseň tohto roka.

The Škoda Epiq: The next step in our electric evolution

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAKTUÁLNE: Vážna dopravná nehoda v Bratislave, uzavreli Prístavný most
Nasledujúci článokFord Bronco a víkendový roadtrip do talianskych Dolomitov