Domov Elektromobilita V Maďarsku začnú vyrábať prevratný elektromobil. V mnohých smeroch bude unikátny

V Maďarsku začnú vyrábať prevratný elektromobil. V mnohých smeroch bude unikátny

Foto: BMW

Významná európska automobilka buduje v maďarskom Debrecíne nový závod na výrobu elektromobilov aj montážnu linku na výrobu vysokonapäťových batérií pre vozidlá Neue Klasse. Stavať sa začalo ešte v prvej polovici roka 2022 a ukončenie výstavby je naplánované na rok 2025, kedy by z liniek mali začať schádzať aj prvé vozidlá. Ako budú vyzerať, naznačuje najnovší koncept. 

Koncept BMW Vision Neue Klasse X poskytuje prvý pohľad na úplne novú generáciu čisto elektrických vozidiel bavorskej značky. BMW predstavilo prvý koncept Vision Neue Klasse vo forme sedanu vlani na výstave mobility v Mníchove. Najnovšie vozidlo Vision teraz ilustruje, ako BMW vidí budúcnosť svojich modelov radu X. Jeho dizajn spája jasný dizajnový jazyk exteriéru so svetlým a priestranným interiérom. Má v sebe zakomponované svetelné a zvukové efekty, ktoré umožňuje ďalšia generácia BMW iDrive.

BMW Vision Neue Klasse X
Foto: BMW
Štyri “supermozgy”

BMW hovorí o novom type riadenia pohonu a podvozku, ktoré poskytnú vynikajúci zážitok z jazdy. BMW hovorí o novom softvérovom balíku vyvinutom interne BMW Group, ktorý pomôže vozidlám Neue Klasse zaručiť plynulú jazdu za každých okolností.
Neue Klasse znamená jazdu BMW na ešte vyššej úrovni,“ vysvetľuje Frank Weber, člen predstavenstva BMW AG zodpovedný za vývoj. „BMW budúcnosti bude mať štyri úplne nové supermozgy: vysokovýkonné počítače, ktoré inteligentne spolupracujú na tom, čo sa doteraz spracovávalo oddelene. Prvý supermozog sme vyvinuli úplne interne. Integruje celú hnaciu sústavu a jazdnú dynamiku s až desaťnásobne vyšším výpočtovým výkonom. Druhý supermozog umožní ďalší kvantový skok v automatizovanej jazde,“ pokračuje Weber. „V budúcnosti spojíme štyri kľúčové riadiace jednotky v jednom vysokovýkonnom počítači. Výsledkom bude dynamickejší výkon, väčšia presnosť, vyššia efektivita a ešte väčšia zábava z jazdy.

BMW Vision Neue Klasse X
Foto: BMW
Veľa prirodzeného svetla

Architektúra plne elektrického vozidla so zvýšenou svetlou výškou ponúka nové možnosti pre vytvorenie ešte priestrannejšieho interiéru. Umožňuje navrhnúť vozidlo s dlhým rázvorom, krátkymi prevismi a klasickými proporciami BMW. Veľké presklené plochy a panoramatická strecha zaplavujú interiér prirodzeným svetlom a vytvárajú vzdušnú priestrannosť, ktorú dopĺňajú textílie v teplých farbách. Vertikálne zarovnané LED jednotky ponúkajú novú interpretáciu charakteristického svetelného podpisu BMW. Vpredu a v strede je ľadvinová mriežka chladiča BMW prepracovaná ako trojrozmerná socha s vertikálne vyrovnanými a podsvietenými obrysmi. Svetlomety a ľadvinová mriežka spolu vytvárajú svetelný efekt, ktorý sa aktivuje, keď sa vodič priblíži k vozidlu a pokračuje aj v interiéri.

BMW Vision Neue Klasse X
Foto: BMW

Zadná časť je výkonná a atletická. Zadné svetlá, ktoré siahajú ďaleko do stredu, poskytujú horizontálnu interpretáciu známeho tvaru L. 3D tlačené prvky sú individuálne ovládané premenlivou intenzitou svetla, aby sprostredkovali obzvlášť výrazný hĺbkový efekt. Zarovnané sklenené plochy a svetlá farba karosérie „Coral Silver“ dodávajú BMW Vision Neue Klasse X určitú ľahkosť.

Foto: BMW
Head-up displej cez celú šírku okna

Na ideálnu interakciu medzi človekom a automobilom slúži prepracovaný volant s multifunkčnými tlačidlami, centrálny displej s intuitívnym dotykovým ovládaním a BMW Panoramic Vision spolu s pokročilým hlasovým ovládaním BMW Intelligent Personal Assistant. BMW Panoramic Vision premieta kľúčové informácie o jazde cez celú šírku čelného skla. V sériových modeloch Neue Klasse ho doplní vylepšený BMW 3D Head-Up displej. V BMW Vision Neue Klasse X je centrálny displej elegantne integrovaný do prístrojovej dosky a poskytuje obom predným cestujúcim optimálny prístup ku všetkým funkciám infotainmentu. Zobrazené farby sa neprenášajú len do okolitého svetla, ale aj do podsvietených textilných plôch prístrojovej dosky.

Foto: BMW

Personal Sound Experience, predstavený po prvýkrát s novým HY PERSON X WHEEL, otvára ďalšie možnosti. Vďaka tejto digitálnej funkcii si môžu pasažieri vychutnať svoj obľúbený zvuk na akejkoľvek ceste. Zvuk generovaný v reálnom čase a upravený ťuknutím prsta na HY PERSON X WHEEL je inovatívnym príspevkom k pohlcujúcej a holistickej používateľskej skúsenosti, ktorá premieňa interiér BMW Vision Neue Klasse X na priestor pre osobné zážitky.

BMW Vision Neue Klasse X
Foto: BMW
Rýchlejšie nabíjanie aj dlhší dojazd

V Neue Klasse dosahuje celková efektivita vozidla novú úroveň. Najnovšia, šiesta generácia technológie BMW eDrive je kľúčová. Okrem vylepšených jednotiek e-drive obsahuje aj nové a teraz okrúhle lítium-iónové batériové články s objemovou hustotou energie o viac ako 20 % vyššou ako u predtým používaných prizmatických článkov. V kombinácii s prechodom na 800-voltový systém sa tým zvýši rýchlosť nabíjania až o 30 %. To elektrickým vozidlám umožní nabiť dostatok energie na dojazd 300 kilometrov len za 10 minút. Šiesta generácia BMW eDrive tiež poskytuje až o 30 % dlhší dojazd, čo znamená, že sériový elektromobil by mal schopný prejsť viac než 600 km na jedno nabitie. Pokiaľ ide o aerodynamiku, BMW Vision Neue Klasse X sa môže pochváliť odporom zníženým o 20 % v porovnaní s porovnateľným modelom v súčasnej zostave. Nový dizajn pneumatík a špeciálny brzdový systém pre plne elektrické vozidlá pomáhajú zvýšiť celkovú efektivitu vozidla až o 25 %.

Foto: BMW

Pre interiér bol vyvinutý nový rastlinný povrchový materiál na minerálnej báze a bez použitia ropy. V BMW Vision Neue Klasse X sa používa v spodnej časti obloženia dverí a na stredovej konzole. Výber materiálov a spôsob konštrukcie umožňujú ľahšiu demontáž komponentov a lepšiu recyklovateľnosť. Bočné prahy a predné a zadné nástavce sú tiež vyrobené z recyklovaných monomateriálov. V tomto nový dizajnový koncept vychádza z princípu BMW i Vision Circular predstavenom ešte v roku 2021.

The BMW Vision Neue Klasse X.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 57

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokToto auto na ceste nepôjde prehliadnuť. Obľúbená značka Slovákov nelogicky “pozliepala štvorce”
Nasledujúci článokRadikálne znížili spotrebu energie, EV s dojazdom 1000 km majú na dosah