Domov News Toto auto na ceste nepôjde prehliadnuť. Obľúbená značka Slovákov nelogicky “pozliepala štvorce”

Toto auto na ceste nepôjde prehliadnuť. Obľúbená značka Slovákov nelogicky “pozliepala štvorce”

Foto: Kia

Kia dnes odhalila nový model K4. Limuzína novej generácie zahŕňa odvážny postoj značky neustále sa posúvať vpred a prinášať do odvetvia nové spôsoby myslenia, inovácie a špičkové dizajnové hodnoty.

Exteriér sedanu K4, inšpirovaný filozofiou dizajnu „Opposites United“, a najmä stĺpikom „Power to Progress“, symbolizuje neochabujúce odhodlanie spoločnosti Kia vytvárať tie najinšpiratívnejšie, najinovatívnejšie a esteticky najpokročilejšie riešenia mobility. “Každý obrys, krivka a detail na K4 boli starostlivo premyslené a vytvorené tak, aby dodržiavali filozofiu dizajnu Kia, Opposites United, spájajúcu čisté povrchy a technologické detaily. Každý aspekt ďalej posilňuje vzťah medzi značkou a dizajnom,“ hovorí Karim Habib, výkonný viceprezident a vedúci oddelenia Kia Global Design. „S dizajnom K4 staviame na tom, čo sme sa naučili, a sprístupňujeme tieto hodnoty ešte väčšiemu počtu ľudí tým, že prinášame produkt, ktorý je relevantný a zmysluplný, aby inšpiroval spôsob ich myslenia, pohybu a života.

Kia K4
Foto: Kia
Twist Logic

Kia K4 vyžaruje autentickú auru ambícií, smelosti, energie a sily. Dizajnéri značky vytvorili moderný a jedinečný tvar karosérie spojením logicky zarovnaných štvorcov zdanlivo nelogickým spôsobom, ktorý exteriéroví dizajnéri označujú ako „Twist Logic“. Organický tok svetla vytvorený medzi striedajúcimi sa štvorcami zdôrazňuje tvar, ktorý prechádza celým dizajnom karosérie. Tento rušivý prístup je zrejmý najmä pri pohľade na K4 z bočného profilu, kde štýl fastback dokonale rezonuje s odvážnou a progresívnou povahou značky Kia.

Vpredu vytvára Kia K4 okamžitý výrazný dojem. Vertikálne svetlomety, umiestnené na extrémnych okrajoch prednej časti, prispievajú k vytvoreniu širokého, mimoriadne sebavedomého postoja, zatiaľ čo prvky denného svietenia sa spájajú s horizontálnymi chrómovými lištami, aby ešte viac zdôraznili sofistikovanú príťažlivosť K4. Najnovšia iterácia technológie osvetlenia hviezdnych máp Kia založená na téme „súhvezdia“ vytvára ďalší vývoj charakteristického znaku značky Tiger Face. Pri pohľade zozadu udrú do očí vertikálne svetlá, zvisle zarezané smerom nadol.

Kia K4
Foto: Kia

Dizajnová filozofia Opposites United oslavuje tvorivé napätie, ktoré vzniklo spojením dvoch zdanlivo protichodných konceptov. Tento radikálny prístup je dokonalým príkladom modelu K4, kde sa „očakávaný“ koncept kokpitu orientovaného na vodiča stretáva s „neočakávaným“ dizajnom usporiadania, čím sa vytvára jedinečný charakter interiéru K4.

Po nastúpení

„Očakávaným“ v segmente kompaktných sedanov je interiér orientovaný na vodiča, ktorý sa v prípade K4 stáva „neočakávaným“, keď je spochybnený samotný koncept dizajnu orientovaného na vodiča. Namiesto tradičnej formy orientácie obrazoviek a ovládačov na vodiča naklonených smerom k nemu tento interiér oddeľuje vodiča od spolujazdca výrazným grafickým rozdelením. Toto rozdelenie vytvára jasný rozdiel medzi dvoma priestormi – kabínou vodiča, ktorá je technického a strojového charakteru, a kabínou pre cestujúcich, ktorá je pohodlná a ľudská.

Kia K4
Foto: Kia

Interiéroví dizajnéri vytvorili interiér, ktorý sa zameriava na pocity z neho, rovnako ako aj na funkčné a praktické vlastnosti. Kontrastné technické prvky kokpitu pre vodiča s komfortnými prvkami pre spolujazdca vytvárajú rovnováhu medzi racionálnym a emocionálnym. Palubnej doske dominuje veľká centrálna obrazovka a elegantne navrhnutá stredová konzola, ktorá ešte viac zdôrazňuje rozdelenie medzi prostredím vodiča a spolujazdca. Zatiaľ čo fyzické tlačidlá a ovládacie prvky sú zámerne obmedzené na minimum, rad esteticky navrhnutých a elegantne integrovaných fyzických tlačidiel pre funkcie ako „Domov“, „Mapa“ a „Hľadať“ plus otočný ovládač umožňujú rýchlu a intuitívnu interakciu s funkciami auta. Pod tým sa ešte nachádza tradičnejší panel tlačidiel na bezproblémové ovládanie systému klimatizácie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 88

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS KIA
Predchádzajúci článokAni o 10 rokov nebude zastaralá. Prvýkrát sme jazdili s novou Škodou Superb Combi
Nasledujúci článokV Maďarsku začnú vyrábať prevratný elektromobil. V mnohých smeroch bude unikátny