Domov News Jazdenkám sa v novom roku darí, pomáha tomu umelá inteligencia

Jazdenkám sa v novom roku darí, pomáha tomu umelá inteligencia

Ilustračné foto. Zdroj: 123rf.com

Sieť autocentier AAA AUTO, Mototechna a Auto Diskont, prevádzkovaná spoločnosťou AURES Holdings, predala v krajinách, kde pôsobí, v januári celkom 7 951 vozidiel. Je to o 9 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Ide o najlepší januárový predajný výsledok za celú 32-ročnú históriu spoločnosti.

Po rekordnom roku 2023, kedy skupina predala bezmála 100-tisíc áut, ide o ďalšie potvrdenie pretrvávajúceho vysokého dopytu po ojazdených autách „Oproti minulému roku sme v januári predali viac vozidiel. Na Slovensku, v Českej republike aj v Poľsku sme vlaňajší skvelý výsledok ešte prekonali. Počet 7 951 predaných vozidiel, s medziročným rastom takmer o desatinu, je najvyšší objem, aký sa nám v januári podarilo predať od vzniku spoločnosti v roku 1992 a určite nám tento rok pomôže prekonať psychologickú hranicu 100-tisíc predaných áut. Hlavná sezóna pritom bude štartovať až v marci,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, ktorá medzinárodnú sieť autocentier AAA AUTO, Mototechna a Auto Diskont prevádzkuje.

Pomáha aj umelá inteligencia

Za navýšením predajov vidí Karolína Topolová, okrem silného dopytu, aj neustále zlepšovanie kvality zákazníckeho servisu a rozvoj digitalizácie spoločnosti. „Darí sa nám stále zvyšovať hodnotu indexu zákazníckej skúsenosti NPS (Net Promoter Score) a v hodnotení jednotlivých autocentier vo vyhľadávači Google sme sa pri všetkých pobočkách v Česku už v priemere dostali nad hodnotu 4,5. Celkový objem zobchodovaných vozidiel sa zvyšuje aj vďaka rýchlemu postupu digitalizácie výkupných a predajných procesov v spoločnosti, vrátane využitia nástrojov strojového učenia a generatívnej umelej inteligencie,“ dodala.

Foto: AAA Auto

Okrem vysokého dopytu a zvyšujúceho sa zákazníckeho komfortu spoločnosť vidí za svojím januárovým predajným úspechom aj pokračujúcu digitalizáciu interných procesov. „V poslednom roku sme venovali veľa úsilia využitiu generatívnej umelej inteligencie, ktorá nám pomáha ako v marketingu, tak aj v styku so zákazníkmi v našom Zákazníckom centre. Ďalšie zrýchlenie a zjednodušenie výkupu i predaja očakávame aj od teraz zavádzanej digitalizácie prevodov automobilov v Centrálnom registri vozidiel,“ zdôraznil nový co-CEO (spoločný generálny riaditeľ) AURES Holdings Petr Vaněček. Podľa Vanečka digitalizácia prevodov ušetrí jednotlivcom aj firmám každoročne státisíce eur, povedie k transparentnejšiemu procesu zmien vlastníctva áut a zníži množstvo problémov s nedokončenými zmenami. „Všetky tieto faktory pomôžu ešte  zrýchliť obchodovanie na sekundárnom trhu,“ podotýka Petr Vaněček.

TOP 10 najpredávanejších vozidiel v sieti AAA AUTO a Mototechna v januári 2024
Česko Poľsko Slovensko
1. Škoda Octavia Opel Astra Škoda Octavia
2. Škoda Fabia VW Golf Škoda Fabia
3. Škoda Superb Kia Sportage VW Golf
4. VW Passat Hyundai Tucson Hyundai i30
5. VW Golf Ford Focus VW Passat
6. Hyundai i30 Opel Insignia Kia Ceed
7. Škoda Kodiaq Nissan Qashqai Škoda Superb
8. Kia Ceed Škoda Octavia Hyundai Tucson
9. Škoda Karoq Renault Megane Opel Astra
10. WV Tiguan Škoda Fabia Kia Sportage
Vo februári počet dovezených jazdených áut za zahraničia medzimesačne stúpol  

Počas februára 2024 si Slováci z cudziny individuálne doviezli 5 211 osobných automobilov, pričom drvivá väčšina z nich bola ojazdených. Medzimesačne ide o nárast o 532 áut. Vyšší počet dovezených jazdených vozidiel bol zaregistrovaný aj v medziročnom porovnaní, keďže vo februári 2023 ich bolo dovezených 4 783. Z oficiálnych údajov Ministerstva vnútra SR ďalej vyplýva aj to, že najviac ich bolo importovaných v Bratislavskom kraji (953), nasledovali Nitriansky kraj (773) a Žilinský kraj (687). Na druhej strane, najmenej jazdených automobilov sa vo februári doviezlo v rámci Košického kraja (516), Banskobystrického kraja (532) a Prešovského kraja (544). Počas celého roku 2023 sa na Slovensko z cudziny individuálne doviezlo spolu takmer 62-tisíc osobných áut, väčšinou ojazdených.

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

„Vidíme, že počet individuálne dovezených áut medzimesačne, aj medziročne stúpol o stovky kusov. Každopádne, pri kúpe jazdeného auta, obzvlášť pri vozidle z cudziny, treba postupovať s rozvahou a preveriť si čo najviac informácií o kupovanom automobile. Kúpa a dovoz auta spoza hraníc nemusia byť vždy také výhodné a bezproblémové, ako sa zdá na prvý pohľad. Medzi časté praktiky zahraničných predajcov, ktorí lákajú kupujúcich zo strednej a východnej časti Európy, patria zavádzajúce údaje o cene. Výnimkou nie je ani to, že predajcovia inzerujú neexistujúce autá, len aby kupujúcich nalákali. Na mieste im potom nezriedka odprezentujú iné vozidlá a snažia sa ho za každú cenu nahovoriť na kúpu, ale už napríklad s menšou výbavou, v horšom technickom stave a podobne. Kupujúci, aby nemeral zbytočne dlhú cestu nadarmo, možno nakoniec pod tlakom uzavrie obchod, ktorý je pre neho menej výhodný,“ komentuje Karolína Topolová, generálna riaditeľka AURES Holdings, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť autocentier AAA AUTO a Mototechna

Podrobné údaje Ministerstva vnútra SR k dovozu jazdených vozidiel na Slovensko nájdete TU.

Za celý uplynulý rok bolo na Slovensku zaregistrovaných spolu 88 003 nových osobných vozidiel. Na druhej strane, podľa odhadov siete autocentier AAA AUTO sa v Slovenskej republike ročne predá celkovo až približne 350 000 ojazdených osobných automobilov. Priemerný vek áut na Slovensku sa blíži k hranici 15 rokov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNové BMW M5 môže vážiť takmer 2,5 tony. Fanúšikovia sú zdesení
Nasledujúci článokFiat má novinky, každý rok príde nový model