Domov News Cupra chystá modelovú ofenzívu a vstúpi na trh v USA

Cupra chystá modelovú ofenzívu a vstúpi na trh v USA

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Spoločnosť SEAT S.A. dosiahla vlani obrat vo výške 14,3 miliardy eur. V nasledujúcom období Seat investuje do modelov Ibiza, Arona, Leon a Ateca. Veľkú produktovú ofenzívu má tento rok pripravenú aj značka Cupra. Tá sa navyše pripravuje na vstup na trh v USA.

Rok 2023 hodnotia v Španielsku ako úspešný. „Máme za sebou rok, v ktorom spoločnosť SEAT S.A. dosiahla najlepšie finančné výsledky vo svojej 73-ročnej histórii, zaručujúce, že pokračuje na svojej ceste k ziskovejšej budúcnosti,“ povedal Wayne Griffiths, CEO značiek Seat a Cupra. „Rok 2023 bol rokom veľkých kontrastov v automobilovom priemysle, keď sme sa naďalej plavili v mori neistoty a zároveň prechádzali najväčšou transformáciou v našej histórii.

Po rastúcich cenách surovín, inflácii a vplyvu ruskej agresie na Ukrajine umožnila stabilizácia dodávateľských reťazcov v roku 2023 zvýšiť výrobu a predaj oboch značiek. Vďaka tomu spoločnosť SEAT S.A. dodala zákazníkom 519 200 automobilov, čo predstavuje oproti roku 2022 nárast o 34,6 % (2022: 385 600). Pri tom značka Cupra opäť raz prekonala rekord predaja počtom 230 700 automobilov – o 50,9 % viac oproti roku 2022 (152 900). Seat sa vrátil k dvojcifernému medziročnému rastu počtom 288 400 vozidiel odovzdaných zákazníkom (2022: 232 700; +24,0 %). Najpredávanejším modelom sa s 89 000 predanými vozidlami stala Arona, ktorú nasledovala Ibiza (78-tisíc ks).

Seat Arona
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata
Investície do modelov značky Seat

Z pohľadu budúcnosti spoločnosť SEAT S.A. uplatňuje stratégiu pre udržanie ziskového rastu. Pri tom bude zohrávať kľúčovú rolu značka Seat, ktorá do konca éry spaľovacích motorov bude uvádzať automobily s efektívnymi spaľovacími motormi a so zdokonaleným plug-in hybridným pohonom. Modely Arona a Ibiza dostanú v roku 2025 facelift a v najbližších mesiacoch značka predstaví modernizovaný Leon so zdokonalenou technikou pohonu, novým a väčším infotainmentom, najmodernejšími asistenčnými systémami a svetlometmi MATRIX. Ponuka motorov bude zahŕňať novú generáciu plug-in hybridného pohonu s väčšou kapacitou batérie a elektrickým dojazdom až 100 km. Okrem toho prejde modernizáciou aj model Ateca, ktorého životný cyklus bude predĺžený.

Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata
Nová kapitola pre značku Cupra

Rok 2024 predstavuje začiatok jej doteraz najväčšej produktovej ofenzívy. V tomto roku sa začnú predávať modely Tavascan a Terramar. Cupra avizuje aj nové a zdokonalené verzie modelov Leon a Formentor, ktoré budú mať premiéru už v najbližších týždňoch. „Do konca desaťročia Cupra vstúpi na trh USA. Plánujeme uviesť vylepšenú verziu modelu Formentor a väčšie SUV, ktoré sa bude vyrábať v závodoch koncernu Volkswagen v severoamerickom regióne, vrátane Mexika. Na začiatku sa modely Cupra budú predávať v USA vo vybraných štátoch na východnom a západnom pobreží, ako aj v južných štátoch. Predaj bude prebiehať prostredníctvom nového distribučného modelu,“ oznámil Wayne Griffiths.

Cupra Formentor
Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Na adresu problémov súvisiacich s akceptáciou elektrických vozidiel Wayne Griffiths povedal: „Kľúčom je informovanie zákazníkov, že elektrické vozidlá sú súčasťou riešenia udržateľnej mobility a nie súčasťou problému. K tomu sú potrebné zo strany štátu daňové zvýhodnenia, dotácie na podporu predaja a intenzívne budovanie nabíjacej infraštruktúry.“ Spoločnosť SEAT S.A. na výročnej tlačovej konferencii prezentovala výsledky obchodného roka 2023. V uplynulom roku dosiahla podľa medzinárodných účtovných štandardov (IFRS) rekordný prevádzkový zisk 625 miliónov eur, čo predstavuje nárast o 592 miliónov eur (2022: 33 miliónov eur). Tým rentabilita tržieb vzrástla o 4,1 percentuálneho bodu z 0,3 % na 4,4 %. Ročný obrat dosiahol historické maximum 14,3 miliardy eur, čo predstavuje nárast o 31 % oproti roku 2022 (10,94 miliardy eur).

TEST Cupra Formentor VZ5 - päťvalcový zázrak

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS SEAT S.A.
Predchádzajúci článokRadikálne znížili spotrebu energie, EV s dojazdom 1000 km majú na dosah
Nasledujúci článokPomaly každý deň na tejto diaľnici niekto havaruje. Motoristov čaká veľká dopravná zmena